DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

CANSUYU ZORDA OLAN ESNAF İÇİN OLMALI

02.04.2018
1.032
A+
A-

Hükümetin aldığı önemli bir karar var. KOBİ’lere yedi buçuk milyar liralık kredi verilecek. Adına “Cansuyu” diyorlar. Daha önce de aynı adla beş milyarlık bir kaynak yaratılmıştı, ne iştir ki o paralar zorda olan esnaflardan çok işi tıkırında olanlara gitti. Bankaya gidiyorsunuz, önünüze bir tablo çıkarıyorlar, “Senin skorun düşük, onun için bu krediden yararlanamazsın.” “Peki kim yararlanır?” Skoru yüksek olanlar. Onlar kimler? Evet onlar da işi tıkırı yerinde olanlar. 150 bin liraya kadar para aldılar. E zaten işleri iyi, ne yaptılar? Kimi diyor ki e nasılsa verilen para bir yıl ödemesiz, üç yılda ödenecek, üstelik sıfır faiz. Oh ne ala! Parayı bankaya koy, bir yıl faizini al. Veyahut dövize çevir, işine bak. E hani bu Cansuyu Projesi’ydi? Hani zorda olan esnaflara verilecekti? İşte bütün bunlara artık dikkat edilmeli. Parası olana parayla para kazandırmak yerine, yıllardır hizmet veren, lakin zorda olan esnaflara bu paralar nasıl bir düzenleme yapılacaksa onlar yapılmalı ve o paralar gerçek manasına uygun bir şekilde ihtiyacı olan esnaflara verilmeli. Yine aynı durum devam ederse, zorda olanlar bankaların kapısını çalacaklar, bankacılar onlara “Senin skorun düşük, sana veremeyiz” diyecekler. Peki o paraları kime verecekler? Eskisi gibi olursa, yine işi dümeni yani tıkırı yerinde olana verecekler. Hal böyle olunca amaç hasıl olacak mı? Olmayacak. Eğer piyasaların canlanması isteniyorsa zorda olan esnaflara o krediler aktarılacak ki, nefes alsınlar, aldıkları nefesle de işlerine daha çok sarılarak piyasayı canlandırsınlar. Dün Gölcük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necmi Kocaman gazetemize geldi. Konuyla ilgili düşüncelerini aldık. Aynı şeyleri söylüyoruz.

 

Bir Çift Ayakkabı

Bir bilge bir gün tam trene biniyordu ki, ayakkabılardan birisi ayağından çıktı ve yere düştü.

Aşağı inip onu alması imkansızdı, çünkü tren çoktan harekete geçmişti.

Yanındaki arkadaşları ne yapacağını merakla bekliyorlardı.

O gayet sakin bir biçimde, diğer ayağındaki ayakkabıyı da çıkardı ve az önce düşürdüğü ayakkabıya yakın bir yere fırlattı.

Talebelerinden birisi dayanamayıp sordu;

– Neden böyle yaptınız?

Gülümseyen bilgenin cevabı gayet basit ama hakikat yüklüydü;

– Demiryolunun üzerindeki ayakkabı tekini fakir birisi bulursa, diğer tekini de bulup giyebilsin diye.

 

Taklitçiler

Mimar Sinan’ı kıskanan bazı mimarlar, onu zaman zaman Kanuni Sultan Süleyman’a çekiştirmeye ve onun yaptıklarını biz de yapardık, demeye başlarlar.

Vaziyeti anlayan Hükümdar, bir gün Mimar Sinan da dâhil, hepsini huzurunda toplar ve Sinan’ı çekiştiren mimarların önüne birkaç tane küçük bilye koyarak onlardan, bu bilyeleri üst üste koymalarını ister.

Fakat bilyeler hiç üst üste durur mu? Çaresiz kalır, hiç biri yapamazlar. Bunun üzerine padişah, Mimar Sinan’a döner ve Şimdi sen yap bakalım Sinan, der. Koca mimar, hemen parmağındaki yüzüğü çıkarıp yere koyar, üstüne de bir bilye koyar. Bir yüzük, bir bilye daha bir yüzük, bir bilye daha. Bilyeler üst üste konmuştur. Kıskanç mimarlar hemen itiraz ederler: Aaaa! Bunu bizde yapardık sultanım. O zaman sultan, onlara hak ettikleri cevabı verirler: daha önce yapsa idiniz ya. O, Orijinalini yapar, siz taklidini yaparsınız.

 

Hayat Bir Rüya

Bir adam , yürürken arkasından bir aslanın koştuğunu görür.

Hızla kaçarken tam önünde bir kuyu görür ve hızla kuyuya iner.

İpe sarılıp kuyuya inerken..

Alt tarafta büyük bir yılan görür.

Yılan hızla buna doğru yükselirken “Ne yapacağım?” der. Üstte aslan altta yılan.

O sırada iki tane fare biri beyaz diğeri siyah ipi kemirmeye başlar.

Her yerden başı belada iken bir anda bir yüzünde ıslak bir şey hisseder. Bir arı bir damla bal yüzüne bırakır ve balın tadı damağında iken uyanır.

“Oh be rüya imiş” der. Bir seyyide anlatır. Rüyamın yorumu ne diye?

Anlamadın mı der gülerek?

“Peşinden koşan aslan ölüm meleğidir.

İçinde yılan bulunan kuyu senin mezarındır.

Sarıldığın ip senin hayatındır.

Beyaz ve siyah fare gece ile gündüzdür ömrünü kemirirler.

Peki ya o bal nedir dersen ?

Dünyanın geçici lezzetidir, Ölümün arkasında bir hesap olduğunu sana unutturur…”

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
25 Mayıs 2017
1 Mart 2019
3 Mayıs 2018
11 Mart 2018
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.