DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

HAFTA SONU YAPILAN SEMİNERİN KARŞILIĞI ÇALIŞANA ÖDENMELİDİR

HAFTA SONU YAPILAN SEMİNERİN KARŞILIĞI ÇALIŞANA ÖDENMELİDİR

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından planlanan “Anne ve Bebek Sağlığında Güncel Yaklaşımlar Semineri”nin hafta sonu yapılması ve katılımcılara ücret ödenip ödenmeyeceğine açıklık getirilmemesi nedeniyle Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı Türkiye Kamu Sen Denetleme Kurulu Üyesi Ömer Çeker, Şubede basın açıklaması yaptı.

Türkiye Kamu Sen Denetleme Kurulu Üyesi Ömer Çeker, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Çalışanların izinleri ve emekleri konusunda asla taviz vermeyiz. Fakat görülüyor ki idareler çalışanların bu haklarını umursamamakta ısrar ediyorlar.Çalışanların resmi izinli olduğu gün de seminer görevlendirmesi yapılıyorsa bunun karşılığı olan ekonomik değerin çalışana ödenmesi veya izin verilmesi idarelerin işlerine gelmiyor. Bunun son örneği de il Sağlık Müdürlüğü tarafından “Anne ve Bebek Sağlığında Güncel Yaklaşımlar Semineri” ile ilgili yaşanmıştır. Bu seminerlerin iki hafta üst üste cumartesi günleri yapılacağı resmi yazı ile ilan edilmiştir. Sağlık çalışanın hafta sonu resmi tatilini sudan bahane ile seminer adı altında düzenlenen hizmet içi eğitimi ile zehir etmek hiçbir idarenin hakkı değildir. Sağlık çalışanına verilmesi gereken eğitimler aylar öncesinden planlanmaktadır.  Böylesine önemli bir konu hakkında verilecek seminerin günü ve yeri hakkındaki bilginin seminere iki gün kala sağlık çalışanına tebliğ edilmesi uygun değildir.  Uygun olmadığı gibi etik de değildir. İdareler hiç düşünmez mi çalışanlarda insan, onlarında bir ailesi var, hafta sonu bir programları olabilir. Bu gibi olasılıkları düşünmeden üstün körü aceleden bir seminer programı hazırlıyorlar 20.04.2018 tarihinde valilik makamından olur alıyorlar. 26.04.2018 tarihinde personele tebliğ ediliyorlar. 28.04.2018 tarihinde ise sağlık çalışanlarının seminere katılması isteniyor. Buradan şu sonuç çıkmakta,  İdarelerin bu anlayışı ile Kocaeli’nin sağlık sorunlarına çözüm bulması, personeli Kanun ve Yönetmelikler çerçevesinde sevk ve idare etmesi, vatandaşımızın  etkin ulaşılabilir kaliteli sağlık hizmeti alması mümkün gözükmemektedir.”

Son olarak açıklamalarına devam eden Başkan Çeker, “Seminerle ilgili yazıda seminere katılacak sağlık çalışanlarına ödenecek harcırah, fazla çalışma ücreti ve diğer ödemeler hakkında açıklık getirilmemiştir. Duyuruda yer almadığına göre böyle bir ödemenin yapılmama olasılığı çok yüksektir. Sağlık çalışanlarının hem hafta sonu tatillerini ellerinden alıp hem de bir seminere gönderip karşılığında hiçbir ücretin ödenecek olmaması hem mevzuata hem de çalışma ahlakına aykırıdır. Bu seminer bu haliyle çalışanlarımız için tam bir angaryadır. Angarya da Anayasa ile yasaklanmıştır. Bu nedenle çağrımız açıktır. Bu seminer yapılacaksa çalışanın alacağı ücretlerde açıklanmalı ve ilan edilmelidir. Ne yok sayılmalı nede muallakta bırakılmalıdır. Söz konusu seminerde eğitim görevlendirmesine ilişkin ücret ve harcırah ödenmesine yönelik gerekli iş ve işlemlerin ivedilikle gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Sendika olarak bunun için ilgili yerlere gerekli başvurularımızı yapmış bulunmaktayız. Çalışanın emeğini ve alın terini kimseye ne yedirir ne de heba olmasına göz yumarız. Bunu herkes böyle bilmelidir. Sağlık çalışanları adına Türk Sağlık Sen olarak konunun takipçisi olacağız” diyerek açıklamalarını tamamladı.

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.