DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

SONUMUZ NE OLACAK?

SONUMUZ NE OLACAK?

Akaryakıta yapılan zamlara vatandaşlar isyan etti

SONUMUZ NE OLACAK?

Akaryakıt fiyatları baş döndürücü bir hızla zamlanmaya devam ediyor. Benzin’e yapılan 12 kuruşluk zam ile birlikte benzinin litresi 6 liranın üzerine çıkarken, motorin zammı kendi rekorunu kırdı. Geçtiğimiz hafta 17 kuruş zamlanan motorinin litre fiyatına geçtiğimiz gece yarısından itibaren de 13 kuruşluk yeni bir zam daha yansıtıldı. Böylece iki günde gelen toplam zam 30 kuruşa ulaştı. Gölcüklü vatandalar akaryakıta yapılan aşırı zamma isyan ederek, “Sonumuz ne olacak” dediler.

Güngör, “Türkiye’de %80’i vergi olan akaryakıt ile resmen soygun yapıyorlar”

Ali Güngör, “ Türkiye’de çiftçi traktörüne mazot alırken 5,30 kuruş veriyor. Zengin lüks yatına benzin alırken 1,80 kuruş veriyor. Bu zulüm değil mi? Bu nasıl adalet ? Türkiye’de %80’i vergi olan akaryakıt ile resmen soygun yapıyorlar. Üretim alanında mazot bu kadar pahalı olunca tarım bitti. Tarım bitince hayvancılık bitti. Tereyağı oldu 40 lira, peynir 35 lira oldu, et 50 lira oldu. Vatandaşın hali perişan, tarlada 50 kuruş olan sebze meyve pazarda 5 lira. Bunun nedeni de hem nakliyenin pahalı olması hem de aracıların fazla kar yapması. Asıl kazanması gereken üretici iken aradakiler asıl parayı alıyor ve devlette buna seyirci kalıyor. Eskiden simit çay üzerinden ekonominin iyi olduğu anlatılırdı. Şimdi tuvaletin giriş ücreti baz alınarak ekonominin iyi olduğu savunulmaya çalışılıyor. Yani kısacası ülkenin durumu hiçte iyi bir halde değil” dedi.

Sevinç, “Yapılan bu zamlar her seferinde bizim cebimizden çıkıyor”

Deniz Taksi Ali Sevinç, “ Bu kadar kısa sürede akaryakıta yapılan zamlar bizi mahvetti. Daha geçen gün akaryakıta 17 kuruş zam yapılmıştı. Aradan iki ya da üç gün geçti yeniden 13 kuruş zam yapıldı. Yani bir hafta içinde akaryakıta 30 kuruş zam yapılmış oldu. Bu kadar kısa sürede 30 kuruş zam gelmesi ne demek? Bu vatandaş ne yapsın ? Biz bu işe başladığımız zaman akaryakıt resmen bedavaydı. Şimdi benzinin litresi 6.15 lira oldu,  motorin desen oda  oldu 5.63 lira. Bizim işimiz akaryakıtla ve biz kazandığımızı motorine yatırıyoruz. Bizim aldığımız akaryakıta bu kadar zam geliyor ama bizi taksimetreye kuruş yansıtamıyoruz. Yapılan bu zamlar her seferinde bizim cebimizden çıkıyor. Yani olan bize oluyor. Bu nedenle bir çözüm bulunmasını istiyoruz” dedi.

Turgut, “Asgari ücretin 1600 lira olduğu bir ülkede araba almak çok büyük bir lüks oldu”

Elif Turgut, “ Dolar’ın 4 lira olmasıyla zaten akaryakıta zam yapılacağı belliydi. Fakat bu kadar kısa sürede üst üste zam yapılması araç sahiplerini çok zor durumda bıraktı. Tabi akaryakıta yapılan zam ile birlikte birçok ürüne zam geleceği kesin gözüyle bakılıyor. Bunların en başında elektriğe %12 zam geldi. Çok yakında sebze meyveye de zam gelir. Çünkü birçok sebze meyve Antalya bölgesinden geliyor ve nakliyeciler mutlaka bu zamları nakliye ücretlerine yansıtacaklardır. Asgari ücretin 1600 lira olduğu bir ülkede araba almak çok büyük bir lüks oldu. Tabi arabası olanında akaryakıt olması çok büyük lüks oldu” dedi.

Bakar, “İnsanlar geçim sıkıntısı çekmekten yaşamayı unuttular”

Ergun Bakar, “ Bir işçi emeklisi olarak akaryakıta yapılan aşırı zamdan dolayı rahatsızım. Çünkü akaryakıta yapılan aşırı zam sadece arabası olanları etkilemiyor. Bu zam ile birlikte iğneden ipliğe her şeyi etkileyecektir. Bu zamana kadar hep böyle oldu, bundan sonrada böyle olacaktır. Hükümet göstermelik 3 kuruş indirim yapıyor, iki gün sonra 13 kuruş zam yapıyorlar. Tamam bize akaryakıt yurt dışından geldiği için bu kadar pahalı diyorlar ama Avrupa’da petrol mü var? Adamlar bizim akaryakıtımızın yarısı kadar para ödüyorlar. Madem bizim ülkemizde akaryakıt bu kadar, insanlar geçim sıkıntısı çekmekten yaşamayı unuttular. 3 buçuk milyon Suriyeliye nasıl bakıyoruz. Bu güne kadar 30 Milyar Dolar para harcanmış yazık değil mi? Bu para Türkiye’ye yatırım yapılmış olsaydı Türkiye uçardı resmen ve işsizlik hiç kalmazdı” dedi.

Bayraktar, “Bizden sonra ki nesil için çok daha zor günler geliyor”

Hakkı Bayraktar, “ Türkiye’de akaryakıta yapılan zam sadece araç sahiplerini ilgilendirmiyor ki. Bu zam ile birlikte yediğimiz ekmekten içtiğimiz suya, bindiğimiz otobüse kadar zam gelecektir. Hükümetten açıklama geldi, “ Bu zam ile bizim bir alakamız yok” dediler. Ben emekli olduğum halde geçim sıkıntısı çektiğim için çalışmak zorundayım. 72 yaşında emekliliğimin tadını çıkarmam gerekirken çalışmak zorundayım. Bu ülkede yaşamak her geçen gün daha da zor olmaya başladı. Sonumuz ne olacak çok merak ediyorum. Bizden sonra ki nesil için çok daha zor günler geliyor ve bu durum beni çok üzüyor” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.