DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

ADNAN ANAÇ ANLATIYOR

ADNAN ANAÇ ANLATIYOR

Nerede O eski Ramazanlar?

ADNAN ANAÇ ANLATIYOR

İlçemizde 1976 yılında kurulan ve 42 yıldır başarılı bir şekilde hizmet veren Anaç Elektrik’in işletmecisi Adnan Anaç gazetemize eski Ramazanları anlattı.

Anaç, “Kalabalık bir sahur soframız olurdu”

Anaç Elektrik işletmecisi Adnan Anaç, “ Ben 1962 yılında Kırıkkale’de doğdum. Benim çocukluğumda Ramazan Ayı yaklaştıkça çok güzel bir hazırlık olurdu. Annelerimiz bir araya gelerek yufkalarını açarlardı. Sahurlarımız birlik ve beraberlik içinde geçerdi. Akşamdan sahur için hamur mayalanırdı. Sahura kalktığımız zaman bütün akrabaların toplandığı tandır evimiz vardı ve burada mayalanan hamurdan gözlemeler pişirilirdi. Kalabalık bir sahur soframız olurdu. Odun ateşinde sacda pişen gözlemeleri yiyerek sahurumuzu yapardık. Bu Ramazan Ayı boyunca devam ederdi. Her gece tandır evinde toplanılır ve her gece farklı malzemeler ile gözlemeler yapılırdı. Oruç tutmaya başladığım ilk sene Ramazan kış aylarına denk geldiği için şanslı bir çocuktum. Okul çıkışında Ramazan topunun atılacağı yere giderdik. Zabıta Memuru olan eniştem Ramazan topunu atardı ve biz ondan sonra eve gider orucumuzu açardık. İftar sofralarımızda sahur sofralarımız gibi kalabalık olurdu. Her akşam birinin evinde toplanılır ve birlikte iftar yapılırdı. Mahallemiz de bir amcamız vardı ve bize Hacivat Karagöz gölge oyununu oynatırdı. Ramazan Ayı boyunca iftardan sonra eğlenceler olurdu. 1974 yılında Gölcük’e taşındık. Buraya taşındıktan sonra annem burada da Ramazan için yufkalarını hazırlar ve sahurda börek yapardı. Ama o tandırda sac ocakta pişen böreklerin yerini tutmasa da sahurlarımız da annemin hazırladığı börekler ile yapardık. İftarlarda yine eş dost akrabaların davetlerine katılır ya da biz davet eder hep birlikte iftarımızı yapardık. Geç saatlere kadar sohbetler ederdik” dedi.

SONY DSC

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.