DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu cari açıktaki artışı değerlendirdi

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu cari açıktaki artışı değerlendirdi

Merkez Bankası tarafından açıklanan ödemeler dengesi istatistiklerini değerlendiren KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Martta aylık cari açık 4.8 milyar dolar oldu. Ocak-mart döneminde 16.4 milyar dolar açık oluşurken yıllık cari işlemler açığı da 55.4 milyar dolar oldu.” dedi.

Cari açıktaki artışta asıl etkinin mart ayında da yüksek dış ticaret açığı olduğunu belirten Zeytinoğlu, “Mart ayında dış ticaret açığı geçen yılın da üzerinde gerçekleşerek 4.6 milyar dolara yükseldi. Dış ticaret açığındaki büyümenin cari açığı da yükselttiğini görüyoruz. Nisan ayında da artışa devam eden dış ticaret açığı, maalesef nisan ayı cari açığının da yüksek olacağının sinyalini veriyor.” dedi.

Martta rezervlerdeki azalışın oldukça yüksek olduğunu vurgulayan Zeytinoğlu, “Mart ayında döviz rezervlerinde 4.8 milyar dolarlık azalış dikkat çekiyor. Bunun geçici olmasını umuyoruz.” dedi. Zeytinoğlu finansman kalitesinde de bozulmaların dikkat çektiğini belirterek, “Finansman tarafına baktığımızda mart ayında portföy yatırımlarında 2.4 milyar dolar net çıkış oldu. Bizim uzun dönemli finansman açısından önemsediğimiz doğrudan yatırımlarda mart ayında 1.1 milyar dolar net giriş oldu. Ancak hala bir önceki yılın aynı döneminin gerisinde kalıyor.” dedi.

Geçen yıldan bu yana hizmet gelirlerindeki toparlanmanın açığın frenlenmesinde yeteri kadar katkısı olmadığını belirten Zeytinoğlu, “Yıllıklandırılmış olarak baktığımızda, hizmetler ve turizm gelirinde geçen yıla göre artış olduğunu görüyoruz. Ancak hala istediğimiz boyutta değil. Umarız bahar ve yaz aylarının başlamasıyla, turizm gelirlerindeki artışla bu kalemin katkısı daha fazla olur.” şeklinde konuştu.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.