DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

NİZAMETTİN ÖZ ANLATIYOR

NİZAMETTİN ÖZ ANLATIYOR

Nerede o eski Ramazanlar?

NİZAMETTİN ÖZ ANLATIYOR

Nerede o eski Ramazanlar köşemizde bugün ilçemizde uzun yıllardır hizmet veren Öz Kasap Sahibi Nizamettin Öz ile gerçekleştirdik. Öz, eski Ramazanları özlediğini ifade etti.

Öz, “İlk orucumu tutmaya başladığımda 12 yaşındaydım ve Ramazan Ayı kışa denk geliyordu”

1947 İzmit doğumlu olan ve 1970 yılında ilçemize taşındıktan sonra 1971 yılında İhsaniye’ye damat olduğunu ve bir kızı ile bir oğlunun olduğunu ifade eden Öz Kasap’ın Sahibi Nizamettin Öz eski Ramazanlarda bir huzur ve bereket olduğunu ifade ederek eski Ramazanları anlattı. Nizamettin Öz, “ Benim çocukluğumda ramazan başlamadan önce evde tatlı bir telaş olurdu. Annem akrabalarımız ve komşularımız ile bir araya gelir ve Ramazan için yufkalar açar ve tatlılar yaparlardı. Ben ilk orucumu tutmaya başladığımda 12 yaşındaydım ve Ramazan Ayı kışa denk geliyordu. Ramazan ile birlikte her yere bir huzur gelirdi. Aşkla sevgiyle oruçlarımızı tutardık. Annem sahurda Ramazan’dan önce açmış oldukları yufkalar ile börekler yapar sofrayı hazırlar ve bizleri uyandırırdı. Ama biz zaten annemden önce Ramazan Davulcusunun maniler okuyarak evimizin önünden geçişiyle uyanırdık. Sahur sofralarımız oldukça neşeli geçerdi. Yarı uykulu halde yediğimiz yemeklerin ardından hemen uyumaya geçerdik. Ramazan’da okul bile bir farklı olurdu. Orucun vermiş olduğu etki ile fazla oyunlara katılmaz arkadaşlar ile sohbet ederek teneffüslerimizi geçirirdik. Okulun bitmesi ile hemen eve koşar ve annemin iftar için hazırladığı yemekleri kontrol ederdim. İftar vaktine kadar odamda biraz dinlenir ve iftar vakti yaklaşınca ailecek sofranın başında ezanın okunmasını beklerdik. Benim çocukluğumda iftar sofralarımızın çoğu kalabalık olurdu. Ramazan bereket ayıdır ve iftar soframız gelen misafirlerimiz ile daha da bereketlenirdi. İftarımızı yaptıktan sonra babam ile camiye gider ve teravih namazımızı kılardık. Teravih namazımızı kıldıktan sonra arkadaşlarla bir araya gelerek eğlenceler düzenlerdik”.

“Bizim zamanımızda bayramlarda mahallelerde oyun parkları kurulurdu”

Ramazan kadar Ramazan Bayramı’nın da oldukça eğlenceli geçtiğini ifade eden Öz, “Ramazan Bayramı yaklaştıkça evimizde yine tatlı bir telaş başlardı. Annem bayram temizliği yapardı ve bizi evde istemediği için dışarıda arkadaşlar ile oyunlar oynayarak zaman geçirirdik. Bayram sabahı babam ile bayram namazını kılmaya giderdik. Namaz çıkışı önce camideki büyüklerimiz ile bayramlaşır ve eve gelirdik. Annem biz gelene kadar bayram kahvaltımızı hazırlardı ve biz bir aylık orucun ardından ilk defa sabah kahvaltımızı büyük bir keyif ile yapardık. Babam ve annemle bayramlaştıktan sonra aile büyüklerimizi ziyaret eder ve bayram harçlıklarımızı toplardık. Bizim zamanımızda bayramlarda mahallelerde oyun parkları kurulurdu ve bizde bayram harçlıklarımız ile bu yerlerde eğlenerek bayramın tadını çıkarırdık” dedi.

“Gece 11’lere kadar dükkanımızın açık olduğunu hatırlarım”

Öz sözlerinin devamında, “Tabi büyüdük, Gölcük’e yerleştik. Öz Kasap olarak önceki Ramazanlar da oldukça yoğun olurduk. Hatta bu yoğunluk Ramazan öncesinden başlardı. Gece 11’lere kadar dükkanımızın açık olduğunu hatırlarım. Şimdi iftar vakti gelmeden dükkanı kapatıyoruz. Tabi zamanla pastanın dilimleri bölününce bizim işlerde haliyle değişti. Fakat yine de bizi tercih eden müşterilerimizin hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.

Öz Kasap işyerinde sattığı tüm ürünleri Selimiye’de kurulduğu çiftliğinde üretmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.