DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

ÖĞRENCİLERDEN TEKNE ORUCU

17.05.2018
759
A+
A-

Bir Anadolu geleneği Gölcük’te yaşatılıyor

ÖĞRENCİLERDEN TEKNE ORUCU

Gölcük İlçe Milli Eğitim Müdrlüğü tarafından Değerler Eğitimi Projesi kapsamında başlatılan “ Tekne Orucu” projesinin ilki geçtiğimiz gün Gölcük Tersane İlkokulu’nda başladı. Çocuklara orucu sevdirmek amacıyla yapılan ‘Tekne Orucu’ etkinliğinde, öğlene kadar oruç tutan çocuklar, iftar sofrasında bir araya gelerek öğle ezanının okunmasıyla oruçlarını açtılar.

Ramazan boyunca 9 okulda gerçekleşecek

Anadolu’da eski ve köklü bir gelenek olan ancak zamanla unutulmaya yüz tutmuş ‘Tekne Orucu’ İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Değerler Eğitimi Projesi kapsamında yeniden hayat buldu. Çocuklara orucu sevdirmek ve alıştırmak amacı ile sahur ile öğle arasında tutturulan tekne orucunun ilki geçtiğimiz gün Gölcük Tersane İlkokulu’nda gerçekleşen program ile başladı. Ramazan boyunca 9 okulda gerçekleşecek olan tekne orucu projesine öğrenciler tarafından yoğun ilgi gördü. Bu etkinliğe katılmak isteyen öğrenciler öğrenciler aileleri tarafından sahura kaldırılıp yemeklerini yiyerek niyet ettiler. Öğlen ezanı okunması ile hep  birlikte oruçlarını açtılar.

 

Aileler çocuklarını yalnız bırakmadılar

Gölcük Tersane İlkokulunda gerçekleşen Tekne Orucu programına Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ercan Gülsuyu, Tersane İlkokulu Müdürü Ali Kemal Eren, Okul Aile Birliği, yönetim kurulu üyeleri veliler ve tekne orucu tutan öğrenciler katıldı.

Ellerindeki balonları patlattılar

Ramazan geleneğini en güzel şekilde yaşatmak için hazırlanan öğrenciler ramazan ayının simgesi olan ramazan davulunu da unutmadılar. Tekne Orucu tutan çocukları iftarda yalnız bırakmayan Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Ercan Gülsuyu Tersane İlkokulun da düzenlenen Tekne Orucu iftar programında çocukların oruçlarını bozmasına eşlik ettiler. Öğle ezanının okunmasıyla birlikte, çocuklar, ramazan topunu temsilen masalarında bulunan balonları öğle ezanının okunması ile patlattılar. İftar duasının yapılması ile birlikte oruçlarını açan minik öğrencilere Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş çikolata hediye etti. Tekne Orucu hakkında düşüncelerini dile getiren Başkan Ellibeş “Çocukların özellikle sahura kalkarak kültürümüzü, inanç değerlerimizi öğretmek, sahurdan sonra öğlene kadar olan süreci ibadetle değerlendirmeleri, hatta iftar olunca akşam sofralarında oruçlu olmasa bile sofrada oturmaları manevi değeri önemli kılıyor. Çocuklarımızı ve Ailelerini böyle önemli bir projede yer aldıkları için kutluyorum” dedi.

 

Gülsuyu, “Osmanlıda çocukları oruç ibadetine alıştırmak için yapılan Tekne Orucu ile öğrencilerimizi tanıştırdık”

Gölcük Tersane İlkokulu’nda açılışı yapılan “Tekne Orucu” etkinliğinde bir konuşma yapan Gölcük İlçe Milli Eğitim Müdürü Ercan Gülsuyu, “ Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden kurtuluş olan Ramazan ayına eriştirdiği için Allah’ımıza sonsuz şükürler olsun. Bizlerin Ramazan’la birlikte gönül dünyamızda  yaşadığı heyecanı ve huzuru istedik ki çocuklarımız da yaşasın. Çocuklarımıza kazandırmaya çalıştığımız alışkanlıklar onların anaokul ve ilkokul çağlarında gönüllerinde yer etmektedir. Bu dönemde sevinç ve mutlulukla yapmış olduğu etkinlikler ve çalışmalar onların gönül dünyalarında unutulmaz izler bırakmaktadır.

Bugün, Osmanlıda çocukları oruç ibadetine alıştırmak için yapılan Tekne Orucu ile onları tanıştırdık. Aslında her çocuk oruç tutan anne babasına özenir ve kendisinin de sahura kaldırılmasını ve oruç tutmasını ister. Bu Ramazan’ın aileye vermiş olduğu mutluluk ve bereketin bir göstergesidir. Bu sevinç ve mutluluğa onlar da ortak olmak ister.

Bugün bizler Gölcük genelindeki ilkokullarımızda çocuklarımızdaki bu isteği göz ardı etmedik onlara bir Osmanlı geleneği olan  Tekne Orucu adı verilen oruçla tanıştırdık. Biz büyüklerin bile adını ilk defa duyduğu bu oruçta aile çocuğunu sahura kaldırır, beraber sahur yaparlar ve anne baba akşam ezanıyla, çocuk da öğlen ezanıyla orucunu açar. Hatta tutmuş olduğu orucun sevabını ailesine hediye eder, ailesi de ona küçük hediyeler alır veya harçlık verir. Bunlar çocukları oruç ibadetine alıştırmak için uyguladığımız güzelliklerdir” dedi.

 

İsim yazılacak

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.