DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

RAMAZAN’DA SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ

RAMAZAN’DA SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ

RAMAZAN’DA SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ

İlçe Sağlık Müdürlüğü Diyetisyeni Eda İlhan Tekin Ramazan Ayında doğru beslenme hakkında önemli bilgiler verdi. Bir kişilik oruç tutup iki kişilik iftar yapmayın diyen Tekin iftar sofralarını hafif tutmanın daha sağlıklı olduğunu belirtti.

Tekin, “ Ramazan Ayı bedenen ve ruhen bir arınma ayıdır”

Huzur bereketin birlikte yaşandığı 11 Ayın Sultanı Ramazan Ayı başladı. Uzun saatler tutulan orucun ardından iftar sofralarında yenen ağır yemekler kilo artışına neden olmaktadır. İlçe Sağlık Müdürlüğü Diyetisyeni Eda İlhan Tekin Ramazan Ayında kilo almama konusunda önemli bilgiler verdi. Tekin, “ Ramazan Ayı bedenen ve ruhen bir arınma ayıdır. Oruç tutmanın sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır. Ancak bu ayda yeterli sıvı almama, az besin tüketme veya bir anda hızlı ve ağır besinler tüketme bu ayda sağlığı bozabilir. 2 öğün beslenmeyle birlikte metabolizmamız yavaşlaması ve vücutta yağlanma, kilo artışı, gaz ve hazımsızlık problemleri yaşamamak için sağlıklı beslenme ilkelerinden şaşmamak lazım” dedi.

“Susama hissi duyulmasa bile iftar ve sahur arasında sık sık su içilmelidir”

Ramazan ayında sadece sahur ve iftar şeklinde değil de iftar sonrasında yapılacak ara öğünlerin daha sağlıklı olduğunu belirten Tekin, “Sahur ve iftarda iki ana öğün ile iftardan sonra 1-1,5 saat arayla olacak şekilde iki ara öğün şeklinde düzenlenmelidir. Oruç tutanların sahur yapmaları sağlığın korunması açısından önemlidir. Kafein içeren içecekler yerine süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Susama hissi duyulmasa bile iftar ve sahur arasında sık sık su içilmelidir. İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif  yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği (kırmızı ya da beyaz et olabilir) , sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur. Yine enerji veren ancak kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler (beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler) tercih edilmelidir” dedi.

“İftar sonrası sütlü tatlılar ya da meyve tercih edilmeli”

İftar sonrasında geç saatlerde tüketilen şerbetli tatlıların vücutta yağlanmaya ve kilo almaya sebebiyet verdiğini belirten Tekin, “İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlıları tercih edilmelidir.Yemekleri hızlı yemekten kaçınmalı, lokmalar yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yutulmalıdır. Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra birer saat ara ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmelidir. İftar yemeğinden hemen sonra televizyon veya bilgisayar karşısına geçmek,  koltukta dinlenmek yerine biraz hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı olmaktadır” dedi.

“İftar sofralarında özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli”

Ramazan ayında yemeklerin pişirme yöntemlerinin de çok önemlidir olduğunu belirten Tekin, “İftar sofralarında özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş,  tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır. Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar (kuru baklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edilmelidir” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.