DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

Sunay Akın söyleşisiyle Kitap Fuarı’nda “özgürlük” rüzgarı estirdi

Sunay Akın söyleşisiyle Kitap Fuarı’nda “özgürlük” rüzgarı estirdi

Sevilen yazar Sunay Akın’dan Kocaeli Kitap Fuarı’na özgürlük övgüsü geldi

Sunay Akın söyleşisiyle Kitap Fuarı’nda “özgürlük” rüzgarı estirdi

Kocaeli Kitap Fuarı denince akla gelen ilk isimler arasında yer alan yazar Sunay Akın, bu yıl da geleneği bozmayarak, okurlarıyla buluştu. 10. Kocaeli Kitap Fuarı’na “Özgürlük” konulu bir söyleşi ile katılan sevilen yazara okurları yoğun ilgi gösterdi. Söz konusu yoğun ilgi nedeniyle çok sayıda vatandaş söyleşiyi ayakta ya da yerlere oturarak izledi.

HER DÜŞÜNCEDEN İNSAN KOCAELİ KİTAP FUARI’NDA

Sunay Akın, Yahya Kaptan Salonunda gerçekleşen söyleşisinde 2. Dünya Savaşında Londra’da yıkılan kütüphaneye giden insanların fotoğrafını gösterdi. “Yıkık haldeki kütüphaneden insanlar, kitap seçmeye devam ediyor. Ben Kocaeli Kitap Fuarı’nı da buna benzetiyorum. Çünkü burada her düşünceden insan ve yayınevi var. Kim olursa olsun tek bir enstrümanın sesine mahkum olamayız. Demokrasi böyle bir orkestradır. Ama nota bilmeyenle iş olmaz” dedi.

ARAP KIZI NEDEN CAMDAN BAKIYOR?

Sunay Akın, söyleşisinde İstanbul’a Afrika’dan getirilen kölelerin dramını anlattı. Söyleşiye katılanlara, “Yağmur yağıyor, seller akıyor, Arap kızı camdan bakıyor” şarkısını söyleten Akın, “Peki neden Arap kızı camdan bakar” diye sordu. Sunay Akın, ‘’Tekerlemelere yansıyan Arap kızları, kölelerin çocuklarıydı. Yaşıtları yağmur sularıyla oynarken onlar camdan bakmakla yetiniyorlardı. Çünkü onlar köle çocuğuydu; diğer çocuklar gibi sokağa çıkıp oynama şansları yoktu. ‘Yağmur yağıyor, seller akıyor, Arap kızı camdan bakıyor’ tekerlemesinin çıkış hikâyesi de böyle oluşuyordu” dedi. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde Çemberlitaş’taki 300 odalı Esir Han’dan söz ettiğini de hatırlatan Akın,
“İstanbul’daki köleler sarayın izniyle yılda bir gün Çamlıca Tepesi’nde toplanıyorlardı. Hasbihal ediyor, kendi şarkılarını söylüyor ve eğleniyorlardı. Sonraları Çırpıcı Çayırı’nda toplanmaya başladılar” dedi. Akın daha sonra okurları için 2. Dünya Savaşı çocuklarının dramını anlatan bir sinevizyon gösterisi sundu.

HİTLER’İN ÇİZMESİNE DOKUNAN TEK AFRİKALI

Bu aşamada “İstanbul’un köle tarihini Hitler’e nasıl bağlarız” sorusunu gündeme getiren Akın, kendisini dinleyenleri 1936 Berlin Olimpiyatları’na götürdü. Hitler’in, büyük bir kibirle Berlin Olimpiyatları’na gittiğini ve o sırada merdivenleri çıkarken Afrikalı bir çocuğun çizmesine dokunduğunu anlatan Sunay Akın, “”Hitler, buna çok sinirleniyor. Bir Afrikalının çizmesine dokunması onu çok öfkelendirir. O kişi Ömer Besim Koşalay’dır. Afrika kökenlidir ve Hitler’in çizmesine dokunmuştur. Ömer Besim Koşalay da Türkiye’deki Afrikalılardan biridir” dedi.

CAHİT SITKI VE NAZİLERDEN KAÇIŞI

Özgürlük başlığındaki söyleşide Türk edebiyatının önemli şairlerinden Cahit Sıtkı Tarancı gündeme geldi. Akın, 2. Dünya Savaşında Türklerin Paris’te sıkışıp kaldığını hatırlatarak, “Paris’teki Türkler bir yolunun bulup Nazi zulmünden ve Paris’ten kaçmak isterler. Patika yollardan İsviçre’ye gitmeye karar verirler. Onlardan biri 10 gün pedal çevirerek Paris’ten kaçıyor. O isim Cahit Sıtkı Tarancı’dır” şeklinde konuştu

NAMIK KEMAL VE FİKİRTEPE

Özgürlük söyleşinde, Vatan Şairi ve Hürriyet adlı gazeteyi bundan 150 yıl önce çıkaran vatan şairi Namık Kemal de anıldı. Sunay Akın, İstanbul’da Fikirtepe semtinin ismini veren kişinin Namık Kemal olduğunu hatırlatarak, “Şimdi birileri çıkmış Osmanlı mı, Cumhuriyet mi diyor. Namık Kemal de Osmanlı’dır. Gençler sakın bu aptallığa prim vermeyin. Senin değerlerini bir yumurta olarak ortaya koyuyorlarsa buna inanmayın” dedi.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.