DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

SÜNNET ÖNERİLERİ

SÜNNET ÖNERİLERİ

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Başak Kılıç’tan

SÜNNET ÖNERİLERİ

Miniklerin ‘erkekliğe adım atacağı’ o an çok önemli. Çünkü sünnet, hem cerrahi hem de psikolojik yönüyle üzerinde önemle durulması gereken bir operasyon. Kimi aileler çocuğun travma yaşamaması için bu işlemi küçükken yaptırmayı tercih ediyor, kimileri ise çocuğunun sünnet düğününü hatırlaması için beklemeyi… Aile Konak Hastanesi Çocuk Cerrahisi uzmanı Op. Dr. Ayten Başak Kılıç, aileleri sünnet operasyonuyla ilgili bilgilendiriyor.

Sünnet nedir?

Sünnet kendisine yüklenen anlamın tersine oldukça standart bir cerrahi işlemidir. Dünyada en sık uygulanan cerrahi girişim olan sünnet işinin ehli ellerde yapıldığında oldukça düşük komplikasyon oranları ile çok yüksek hasta memnuniyeti sağlamaktadır.  İşlem oldukça rutin ve sık uygulanır olmasına rağmen uygulamadaki farklılıklar ailelerin aklını karıştırmakta ve endişe duymalarına yol açmaktadır. Bu yazının amacı kliniğimizde uyguladığımız rutini, güncel bilimsel bilginin ışığında hastalarımıza açıklamak ve onlara güvenebilecekleri bir özet sunmaktır.

Sünnet yaşı kaç olmalı?

Çocuk gelişim uzmanları, psikolojik olarak çocukların sorun yaşamaması için sünnetin iki yaşından önce mümkün olduğu kadar erken dönemde yapılmasını veya altı yaş sonrasında yapılmasını önermektedirler. Ancak tabii ki bu acil tıbbi sünnetler dışında bir durumdur. Son yıllarda sadece lokal anestezi değil bir ameliyat mantığı ile genel anestezi verilmesi çocuklarda oluşabilecek psikiyatrik sorunların da ortadan kalkmasını sağlamaktadır. İşeme sorunu olan, sık enfeksiyonlar gibi tıbbi gereklilik durumlarında çocukların yaşına bakılmaksızın sünnet olmaları mümkündür. Acil nedenlerle bu yaş aralığında sünnet yapılan çocukların psikolojik gelişimleri açısından mutlaka anestezi altında bunu hatırlamayacakları şekilde yapılması faydalı olacaktır. 6 yaş sonrasında yapılacak sünnetlerde de çocukların kendi akranlarından aldıkları yanlış bilgilendirmeler onların bu işleme bakış açısını belirlemektedir. Çocuklarda cinsel kimliğin geliştiği “odipal dönem” olarak anılan 3 ile 6 yaşa arasında sünnetin lokal yapılması önerilmemektedir. Bu yaş aralığında penis çocuk için çok önemli bir cinsel semboldur ve bu bölgeye yapılan her türlü girişim kalıcı psişik problemlere yol açabilmektedir.

Lokal mi anestezili mi?

Yenidoğan  bebekler dışında tüm çocukların uyutularak sünnet olmalarında fayda vardır. Yenidoğan penis bölgesi sinirleri tam olarak ağrıya hassas olmadığından lokal anestezi ile yapılabilmektedir. Özellikle halkımız arasında “anestesi” uygulamaları konusunda ciddi bir ön yargı bulunmaktadır. Sünnet sırasında uygulanan anestezi daha çok sedo-analjezi adı verilen normal ameliyatlarda kullanılan anestezilerden daha hafif bir işlemdir. Tam manası ile derin bir uyku hali sağlanmaktadır. Anestezi sonrası insanların korktukları olaylara neden olan kas gevşemesi için gerekli ilaçlar burada gerekmediğinden riski de son derece düşüktür. Çocukların psikolojik konforu ve sonuçta ellerinden ve kollarından birilerinin tutmasının verdiği baskıdan bu şekilde kurtulan çocukların sünnetleri de işlemi gerçekleştiren doktor tarafından da daha özenle yapılabilmektedir. İdeal olarak anestezi ile gerçekleştirilen sünnetlerin ameliyathane ortamında yapılmasının bir başka nedeni de budur.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.