10275,75%0,46
39,81% 0,10
46,90% 0,33
4274,45% 0,36
6794,97% -0,20
İlçemizde 230 kilo şarbonlu et satıldı
İNŞALLAH KÖTÜ SONUÇLANMAZ
İlçemizde geçtiğimiz hafta sonu Hasaneyn Mahallesi’nde yaşanan şarbon virüsü paniğinden sonra şimdi de Gölcük’te 230 kilo şarbon virüsü olduğu tahmin edilen etin piyasaya sürüldüğü ve etlerin büyük bir çoğunluğunun satıldığı ortaya çıktı.
20 kilo eti köpeklerin yediği düşünülüyor
Edinilen bilgi ve iddialara göre Hisareyn Mahallesi’nde yaşayan bir çiftçi Gölcük Belediyesi Mezbahanesi yerine kendi evinin önünde kestiği büyükbaş hayvanı ilçemizde yeni açılan ve daha ruhsatı bile olmayan bir kasaba sattı. Piyasa değerinin altında satışa sunulan etler ayrıca bir market aracılığıyla piyasaya sürdürüldü. Kesilen hayvanda şarbon virüsü olduğu anlaşılması üzere eti alan kasap elinde kalan 20 kilo kadar eti çöpe attığı ve atılan etlerin köpekler tarafından yenildiği düşünülüyor. Şarbon virüsü fark edilene kadar 230 kilo şarbon virüsü olduğu düşünülen etin satıldığı ve satılan kişilerin kimliklerinin belirlenmediği belirtildi.
Hisareyn’de bir ev karantina altına alındı
Yaşanan son olaylardan sonra Hisareyn Mahallesi’nde yaşayan bir ailede şarbon virüsü şüphesiyle ev karantina altına alındı ve yetkililer tarafından gerekli incelemelerin sürdürüldüğü belirtildi. Bilindiği üzere geçtiğimiz hafta sonu Hasaneyn Mahallesi’nde yaşayan Hayrettin Akman’da şarbon virüsü şüphesi nedeniyle Hasaneyn Mahallesi karantina altına alınmış ve mahalleye hayvan girişi yasaklanmıştı. Yaşanan son olaydan sonra şarbon virüsü tehlikesinin Hasaneyn Mahallesi ile sınırlı olmadığı tehlikenin daha büyük boyutlu olduğu ortaya çıkmış oldu. Konu ile ilgili yetkililer vatandaşların güvenmedikleri kasap ve marketlerin kasap reyonlarından et almamaları ve özellikle el ve vücutlarında yara gibi bölgelere eti temas ettirmemeleri konusunda uyardı.
Şarbon nedir?
Ot yiyen hayvanlar ile temasta bulunulması durumunda ortaya çıkabilen ve ölümle sonuçlanabilen çok tehlikeli bir hastalıktır. En son 2001 yılında Amerika’da rastlanan ve bakteriyel bir hastalık olan şarbon, ot yiyen hayvanlardan insanlara temas yolu ile geçen ve kimi zaman ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır. Şarbon hastalığının mikrobu Bacillus antracis denen bir bakteridir. Toprakta ve meralarda bulunabilen bu bakteri temas durumunda bulaşabileceği gibi solunum yolu ile bulaşması durumunda oldukça tehlikelidir. Bunu önlemek için bir aşı geliştirilmiştir. Bu aşının % 90’ın üzerinde koruyucu olduğu tahmin edilmektedir.
Haber: Serap DURUKAN