DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

TYT Sınavında öğrenciler içeride aileler dışarıda ter döktü

TYT Sınavında öğrenciler içeride aileler dışarıda ter döktü

TYT Sınavında öğrenciler içeride aileler dışarıda ter döktü

MATEMATİK ZOR FEN KOLAYDI

Üniversite sınavında yeni sistem olan YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) ilk oturumu olan (TYT) Temel Yeterlilik Testi’ne ilçemizde 4 Bin 973 aday başvuru yaptı. Geçtiğimiz Cumartesi günü gerçekleşen ilk otumu sınavı TYT’da öğrenciler içeride aileleri ise dışarıda ter döktü. Sınav çıkışında adayların yaptığı açıklamada Matematik sorularının zor olduğunu fakat Fen sorularının oldukça kolay olduğunu ifade ettiler.

Sınavda 15 dakika kuralı geçerliydi

İlçemizde 15 binada 258 salonda gerçekleşen sınavda 630 öğretmen ve çok sayıda Polis Memuru görev aldı. 10:15’de başlayan sınavda 15 dakika kuralı geçerliydi ve saat 10:00’dan sonra gelen öğrenciler kabul edilmedi. Bu sebeple adaylar erken saatlerde okullara giderek gerekli kontrollerden geçerek sınava girecekleri salonlara geçtiler. KSO Dumlupınar Ortaokulu’nda sınava girecek olan 562 öğrenci sabahın erken saatlerinde okul bahçesinde beklemeye başladılar. Saat 09:00 itibariyle kontrollere başlayan görevli öğretmen ve Polis Memurları öğrencilerinin aramaları ve kontrollerini yapmaya başladı.

Kemerler alınmadı

KSO Dumlupınar Ortaokulu’nda sınava girecek olan 564 öğrenci kız ve erkek öğrenci olarak ayrı ayrı kontrolden geçti. Adayların üstünde uygun olmayan aksesuarlar görevli memurlar tarafından uyarıldı ve ayrılan kısımda biriktirildi. Adayların birçoğunda bulunan kemerler görevli memurlar tarafından uygun bulunmadı ve bir bölümde toplandı. Ayrıca adayların cebinde bulunan bozuk para, çakmak, kalem gibi eşyalarda alınmadı. Hatta adayların küpe, bileklik gibi aksesuarları çıkarttırıldı.

Sınav belgesi eksik olan 2 aday sınava alınmadı

Öğretmenlerin ve Polis Memurlarının geniş güvenlik önlemleri ile sınav olacakları salonlara alınan 564 adaydan iki tanesi sınav giriş belgelerini çıkartmadan sınava geldikleri için sınava alınmadı. Adaylar sınav giriş belgelerini çıkartıp okula yeniden gelene kadar saat 10:00’u geçtiği için adaylar sınava alınmadı. Bir yılları ziyan adaylar büyük üzüntü ile okuldan ayrıldılar.

Okumanın yaşı yok dedirttiler

Bu sene ilçemizde TYT’ne 4 bin 973 aday katılırken bu adayların sadece Bin 985 tanesi ilk defa sınav heyecanı yaşayacak olan öğrencilerdi. Geriye kalan 2 Bin 988 aday daha önceki yıllarda sınava girmiş olan adaylardı. Hatta bazı adaylar ilerleyen yaşlarına rağmen girdikleri sınavda okumanın yaşı yoktur dedirterek takdir topladılar.

Sınav sırasında bahçede aileler bulunmadı

Saat 10:00 itibariyle sınav olacakları salonlara çıkan adaylara sınav başlayana kadar görevli öğretmenler tarafından sınav belgelerini ne şeklide doldurmaları gerektiği konusunda bilgi verildi.  Önceki yıllarda okul bahçesinde bekleyen aileler bu sene okul bahçesi dışında tutuldular. Saat 10:00 itibariyle aday kontrol işleminin bitmesiyle, KSO Dumlupınar Ortaokulu Müdürü Orhan Temiz okul bahçesinde bekleyen aileleri okul bahçesinin dışına aldı.

Temiz, “Girişte polis Memurları ile birlikte koordineli bir şekilde çalıştık ve  geniş güvenlik önlemleri aldık”

Tüm velileri okul bahçesinin dışına alan KSO Dumlupınar Ortaokulu Müdürü Orhan Temiz yaptığı açıklamada,” Hiçbir sıkıntı yaşamadan adaylarımızı sınava girecekleri  sınıflarına yerleştirdik. Okulumuzda tam 562 öğrenci sınava girdi. Sadece  2 öğrenci sınav giriş belgelerini çıkartmadığı için sınava girecekleri sınıf belli olmadığı için  sınava alınamadı. Bu öğrencilerin bir senesi kaybolmasın diye uğraştık ama ne yazık ki 15 dakika kuralından dolayı öğrenciler sınava alınamadı. Biz saat 9 itibariyle  adayları sınıflara alınmaya başlandı.  Girişte polis Memurları ile birlikte koordineli bir şekilde çalıştık ve  geniş güvenlik önlemleri aldık. Adayların üzerinde uygun olmayan aksesuar ve eşyalar sınav salonuna alınmadı ve ayrılan bölümde toplandı. Çıkışta adaylarımız bu bölümden eşyalarını geri alabilecekler. Tüm uyarılara rağmen birçok aday uygun olmayan aksesuar ve eşyalar ile sınava geldiği için kontrol sırasında oldukça dikkatli davrandık ve en ufak bir olumsuz nesneyi sınav salonlarına sokmamaya çalıştık.  Ben sınava giren bütün öğrencilerimize başarılar dilerim” dedi.

Sınava giren adaylar kadar aileleri de heyecanlıydı

Yani sınav sistemi ile ilk defa sınava giren adaylar kadar aileleri de sınav sırasında heyecanlıydı. Sınavın başlaması ile okul bahçesinin dışında bekleyen aileler, çocukları sınavdan çıkmalarını büyük bir heyecanla beklediler. Ailelerin birçoğu sınav süresince çocuklarının sınavda başarılı olabilmeleri için dualar okuyarak geçirdiler. Sınav süresince okul çevresinde bekleyen aileler gazetemize çocuklarının sınava nasıl hazırlandıklarını ve beklentilerinin neler olduğunu anlattılar.

Tayfur, “Kızım aslında sağlık sektöründe eğitim almak istiyor ve bu sebeple sınava çok iyi hazırlandı”

Handan Tayfur, “ Kızım bu sene ikinci kes sınava giriyor. Aslında geçen sene üniversite sınavında büyük başarı gösterdi ve Ankara Gazi Üniversitesi Bankacılık Bölümü’nü kazandı. Fakat o bölümü okumak istemediği için okulunu dondurdu ve yeniden sınava girmeye karar verdi. İdeali daha büyük bir bölüm olduğu için bu sene yeniden sınava girdi. Kızım aslında sağlık sektöründe eğitim almak istiyor ve bu sebeple sınava çok iyi hazırlandı. Sınava girerken kendinden çok emindi. İnşallah sınavı kazanır ve istediği bölüme yerleşebilir” dedi.

Gezen, “Kızımız TIP okumak ve iyi bir doktor olmak istiyor”

Şennur Gezen, “Bu sene kızımın ikinci sınava girişi. Geçen sene istediği bölüme puanı yetmediği için tercih yapmadı ve bu sene daha iyi sınava hazırlandı. Bu sene kendinden oldukça emin bir şekilde sınava girdi. İnşallah bu sene hedefine ulaşacak. Biz anne babası olarak elimizden gelen bütün desteği sağladık. Kızımız TIP okumak ve iyi bir doktor olmak istiyor. Dilerim bu isteği kabul olur. Bütün sınava giren öğrencilere başarılar diliyorum. Allah emeklerini boşa çıkarmasın” dedi.

Karabulut, “Kızımız tabir-i caizse gece gündüz ders çalıştı, sürekli deneme testleri çözdü”

Mesut Karabulut, “ Kızım busene ikinci defa sınava gidiyor. Geçen sene öğretmenlik ve mühendislik gibi bölümlere puanı yettiği halde Hukuk Bölümü okumak istediği için tercih yapmadı ve bir sene daha hazırlanmayı tercih etti. Kızımız tabir-i caizse gece gündüz ders çalıştı, sürekli deneme testleri çözdü. Dershaneye gitmeden evde kendi hazırlanmayı tercih etti ve sabahın 6’sında 7’sinde kalkıp ders çalıştı. Bu kadar yoğun Tempoya nasıl dayandığına biz bile inanamadık ama çok azmetti. Bizim tek korkumuz sınavda stres yaparak sorulara yanlış cevap vermesi. Çünkü 2 gün önce dedesini kaybetti ve dedesine çok düşkündü. Yani bizim en büyük korkumuz kızımızın stres yapması. Ama bu sene kazansın ya da kazanmasın biz her zaman kızımızın yanındayız. Sınava giren bütün öğrencilere başarılar dilerim. İnşallah idealleri olan bölümleri kazanırlar” dedi.

Özer, “Son kararı kendisi verecek ve hangi bölümü tercih etmek istiyorsa o yönde kendisini destekleyeceğiz”

Osman Özer, “Oğlum bu sene ilk defa sınava giriyor. Normalde oğlum duygularını dışarıya yansıtmayan bir kişiliği vardır. Sınav için oldukça sıkı hazırlandı. Özel ders aldı ve bol bol test çözdü. Sınava girerken ne kadar belli etmemeye çalışsa da normalde böyle bir şey yapmadığı halde heyecandan tırnaklarını yiyordu. Oğlum kendini herhangi bir bölüme şartlamadı. “Aldığım puana göre tercih yapacağım” dedi. Ama gönlünden Uçak Mühendisliği var gibi geliyor. Biz ise doktor olmasını istiyoruz. Tabi son kararı kendisi verecek ve hangi bölümü tercih etmek istiyorsa o yönde kendisini destekleyeceğiz. Çünkü hayat onun hayatı ve biz sadece ona rehberlik yapabiliriz. Çünkü bizim için önemli olan oğlumuzun sağlığı ve sıhhatidir” dedi.

Sınavda matematik soruları zordu

Geçtiğimiz Cumartesi günü gerçekleşen TYT sınavı saat 10:15 ile 12:30 saatleri arasında gerçekleşti. KSO Dumlupınar Ortaokulu’ndan gerçekleşen sınavda okuldan ilk ayrılan Emre Akın sınav ve sorular hakkında bilgi verdi. Meteoroloji mezunu olan Emre Akın kendini denemek ve sınavı kazanırsa Adalet Bölümü okumak istediğini belirtti. Sınav sorularının matematiksel olarak zor oluğunu belirten Emre Akın Türkçe ve Sosyal soruları olarak daha iyi olduğunu belirtti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.