DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

Yaz mevsiminde sıcak ve güneş çarpmasından kendinizi koruyun!

Yaz mevsiminde sıcak ve güneş çarpmasından kendinizi koruyun!

Yaz mevsiminde sıcak ve güneş çarpmasından kendinizi koruyun!

Temmuz ayının da gelmesi ile birlikte havalar iyice ısınmaya başladı. Yaz mevsimi, birçok güzellikler ile birlikte bazı tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Özellikle Gölcük gibi nemli şehirlerde yaşayan insanlar için en önemli tehlike sıcak/güneş çarpması denilen rahatsızlıklar olabiliyor.

Sıcak çarpmasına dikkat edilmeli

İlçe Sağlık Müdürü Dr. M. Sabri Medişoğlu yaz mevsiminde dikkat edilmesi gereken konular hakkında önemli bilgiler vererek özellikle çocukların ve yaşlıların yaz aylarında dikkat etmesi gerektiğini belirterek sıcak çarpması ve güneş çarpması hakkında bilgi verdi.  İlçe Sağlık Müdürü Dr. M. Sabri Medişoğlu yaptığı açıklamada, “ Sıcak çarpması; yüksek sıcaklığa uzun süre maruz kalan vücudun kendini yeterince soğutamaması sonucu çeşitli vücut fonksiyonlarının bozulmasıdır. Ölüme götürebilen tehlikeli bir durumdur. Vücudun en önemli ısı denge sistemi terlemedir. Özellikle nemli yerlerde ve rüzgârsız havalarda terleme azalacağından bu risk artar. Zaten sıcak çarpması belirtilerinin başında kişinin yüksek vücut sıcaklığına rağmen terleyememesi gelir. Yine, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı- kusma, bilinç bulanıklığı, nabız yüksekliği ve halsizlik sık görülen diğer belirtilerdir.   Yeterince su tüketmeyen ve kronik bir hastalığı olan (şeker, tansiyon, böbrek hastalığı, kanser vb.) kişiler, çocuklar, yaşlılar ve gebeler yüksek risk grubundadır” dedi.

Güneş çarpmasında yapılması gerekenler

Güneş çarpması belirtileri ve yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Medişoğlu, “ Güneş çarpması belirtileri gözlenen kişilere ilk yapılması gereken hastayı gölge, serin bir yere götürmektir.  Mümkünse kişiye ılık duş aldırılmalı bu mümkün değilse başına, koltuk altına, göğsüne ve ayak tabanlarına soğuk su ile ıslatılmış bez koyulmalıdır. Bilinci yerindeyse sıvı tüketmesi sağlanmalıdır. Durumu kontrol altına alınamayan, bilinci bozulmuş kişiler bir an önce hastaneye götürülmelidir” dedi.

11.00 ile 16:00 saatleri arası mümkün olduğu kadar güneşe çıkılmamalı

Yaz ayları ile birlikte gelen güneş yanıkları ve korunmak için yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Medişoğlu, “ Bir diğer yaz tehlikesi güneş yanıklarıdır. Bozulmuş deri bütünlüğü kötü görünüm ve ağrı dışında vücudu dışarıdan gelecek enfeksiyonlara da açık hale getirmektedir. Yine cilt kanseri gelişiminin bir numaralı sebebi kontrolsüzce maruz kalınan güneş ışınlarıdır. Bunun için deniz/havuz kenarında güneşlenmek şart değildir. Gündüz vakti dış ortamda çalışan herkes risk altındadır.
Güneşin keyfini çıkarıp zararından korunmak için ne yapmalıyız? Özellikle risk grubunda bulunan insanlar 11:00-16:00 saatleri arasında mümkün olduğunca güneşe çıkmamalıdır. Çıkması gerekenler de koruyucu şapka, güneş gözlüğü takmalı. İnce, açık renk, terletmeyen kıyafetler tercih etmelidir” dedi.

En az +30 faktör krem kullanılmalı

Yaz aylarında bol bol su tüketilmesi gerektiğini belirten Medişoğlu, “ Güneşlenmeden veya güneşe çıkmadan en az yarım saat önce açıkta kalan vücut bölümlerine güneş kremi sürülmelidir. (Çocuklar, yaşlılar ve diğer risk grubu en az +30 faktör krem kullanmalıdır. ) Güneş altında yorucu aktiviteler yapmaktan kaçınılmalıdır. Ve en önemlisi sık ve bol su tüketilmelidir. Günde en az 3 litre su tüketmeli ve bunu bir defada değil sık aralıklarla içmek gerekmektedir. Özellikle bebekler ve çocukların vücutları çok çabuk susuz kalabilir. Ve bu onlar için son derece tehlikelidir. Yine özellikle yaz aylarında ağır yiyeceklerden ve çok yemekten kaçınmak sağlığımız için iyi olacaktır.   Herkese sağlıklı ve keyifli güneşli günler diliyorum” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.