• BIST 100

    10305,13%-0,51
  • DOLAR

    40,21% 0,09
  • EURO

    47,02% -0,10
  • GRAM ALTIN

    4358,00% 0,54
  • Ç. ALTIN

    6934,88% 0,52

KAVURMANIN 10 ÖNEMLİ SAĞLIK KURALI

Genel 21.08.2018 11:50:35 0
KAVURMANIN 10 ÖNEMLİ SAĞLIK KURALI

Yaparken de yerken de dikkat!

Aile ve eş dostlarla geçirilen en anlamlı zamanlar hiç kuşkusuz bayram ziyaretleri oluyor. Yemekler pişiyor, sofralar kuruluyor, keyifli sohbetler ediliyor. Kurban Bayramı’nın geleneksel sofralarında ilk akla gelen şey ise kırmızı et tüketimi oluyor. Öyle ki et kahvaltıda dahi yenilebiliyor. Kırmızı et protein açısından zengin olmasının yanı sıra demir, fosfor, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko gibi mineraller ve B vitamini yönünden de zengin bir besin. Bu nedenle yeterli ve dengeli olarak tüketilmesi sağlımız için çok önemli. Ancak bilinçli yenildiği takdirde! Aksi halde Kurban Bayramı’nın simgesi olan et, sağlık problemlerine sebep olabiliyor. Özellikle kalp, diyabet veya hipertansiyon, gut gibi kronik hastalıklara sahipseniz ya da gastrit, ülser gibi mide rahatsızlığınız varsa yediklerinize oldukça dikkat etmeniz gerekiyor. Örneğin, doymuş yağ ve yüksek oranda kolesterol içerdiğinden özellikle yüksek kolesterolü olan kişilerde, dikkat edilmeden tüketilmesi damar tıkanıklıklarına sebep olabiliyor ve uzun vadede de kalp krizi riskini arttırabiliyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz sağlık problemleriyle karşılaşmamak için et tüketirken ve kavurma yaparken dikkat etmeniz gereken 10 kuralı anlattı, önemli önerilerde bulundu.

Eti en az bir gün dinlendirin

“Bayramın geleneğini bozmayalım, kavurma yapalım” diyorsanız en sağlıklı yöntemleri tercih etmelisiniz. Et kavurmanın en önemli püf noktası ise etin yumuşak olması. Yeni kesilen etin sindirimi zor oluyor, bunun sonucunda da hazımsızlık gibi sorunlar gelişebiliyor. Dolayısıyla eti buzdolabında mutlaka en az 24 saat dinlendirmeniz çok önemli.

Oda sıcaklığında çözdürmeyin

Donmuş etleri çözdürme işlemini açıkta oda sıcaklığında ya da sıcak suda bekleterek yapmayın. Özellikle sıcak havada eti açıkta bırakırsanız yapısında mikroorganizma üreme riski çok yüksek oluyor, bunun sonucunda da besin zehirlenmesi gibi tehlikeler gelişebiliyor. En iyi çözdürme yöntemi, kullanmadan 1 gün önce eti buzdolabının en üst raflarından birinde bekleterek çözdürmektir.

Buzdolabında en fazla 3 gün bekletin

Kurban etini buzdolabında en fazla 3 gün, buzlukta -4 derecede en fazla 7 gün, derin dondurucuda -32 derecede en fazla 3 ay saklayabilirsiniz.

Çözülmüş eti tekrar dondurmayın

Etler çözüldükten sonra yeniden dondurulursa, ikinci kez çözüldüğünde bakteriler çok hızla çoğaldığı için zehirlenme riski artıyor. Bu yüzden etleri tek seferlik yemeklere koyacağınız miktarlara bölüp buzdolabı poşetlerinde veya yağlı kağıtlara sarılı olarak derin dondurucularda saklayın. Böylece çözdürme işleminiz daha kolay olacak veya çözülmüş bir eti tekrardan dondurma olasılığınız da kalmayacak.

Kendi yağı ile pişirin

Tencereyi yüksek sıcaklıkta iyice kızdırırsanız etler mühürlenir ve suyunu çok fazla salmadan sertleşmeden kavrulurlar. Dışarıdan ayrıca tereyağı veya kuyruk/iç yağı eklemeden, eti kendi yağı ile tencerede kısık ateşte kavurun. Yağları erimeye başladığında etin kalan kısmını tencereye atabilirsiniz. Kısık ateşte etler suyunu salıncaya kadar ara ara karıştırın. Etler iyice suyunu çektiğinde de soğan koyun. Dana etinin pişme süresi kuzu etine göre biraz daha uzun olduğu için eğer etler pişmeden suyu tamamen biterse 1 bardak su ilave edebilirsiniz. Tuz ve baharatları en son ekleyin, çünkü eti sertleştirebilir ve suyunu çektirir.

Soğur soğumaz buzdolabına kaldırmayın

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz kavurmayı yaptıktan sonra saklamak isterseniz soğur soğumaz buzdolabına kaldırmamanız gerektiğine dikkat çekerek şunları söylüyor: “Çünkü üst kısımları her ne kadar kuru gibi gözükse de altta kalmış olan et ve yağ dokusu hâlâ nemli olabiliyor. Yayvan kaplarda veya tepsilerde kavurmanın tamamen kuruduğundan emin olduğunuzda, buzdolabı poşeti yardımıyla ve kesinlikle hava almayacak şekilde kapladıktan hemen sonra eti isterseniz buzdolabına kaldırabilirsiniz. Bir ay içinde tüketecekseniz buzdolabında, uzun sürede tüketecekseniz derin dondurucuda saklayabilirsiniz”

Günlük tüketiminiz 120 gramı aşmasın

Bayramı süresince et tüketiminiz artacaktır. Ancak kırmızı et, kaliteli bir protein olmasının yanı sıra doymuş yağ ve yüksek oranda kolesterol içermesi nedeniyle sağlığınızı riske atmamak için dikkatli olmalısınız. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz kişiye göre değişiklik göstermekle birlikte günlük kavurma tüketiminin 90-120 gramı aşmaması gerektiğini belirterek, “Tüm bayram boyunca 500 gram eti geçmemeye özen gösterin” diyor.

Yanında mutlaka salata olsun

Bayramda etin yanında pilav, makarna veya kızartmalar tüketmek sıkça yaptığımız beslenme alışkanlıklarımızdan biri. Ancak daha sağlıklı bir öğün haline getirebilmek için besin çeşitliliğine önem verin. Pilav veya makarna yerine etin yanında mutlaka salata veya sebze yemeği tüketin. Etin yanında C vitamininden zengin salata veya sebze olması sindirimi kolaylaştıracağı gibi kırmızı ette bulunan demirin daha yüksek oranda emilmesine yardımcı olacaktır.

Kahvaltıda kavurma yemeyin

Kavurmanın kahvaltı ve öğle öğününde tüketilmesi özellikle sindirim problemi olanlar için önerilmiyor. Gastrit ve reflüyü tetikleyebileceği gibi günlük almanız gereken kalori dengenizi bozabiliyor, kilo artışına sebep olabiliyor. Kahvaltıda kavurma yerine, rutininizi bozmadan yumurta, peynir, zeytin, domates, salatalık ve yeşillikler ile yapacağınız klasik bir kahvaltı tercih ederseniz hem sindirim sorunu yaşamaz hem de kilo artışınızı engellemiş olursunuz. Et sindirimi oldukça zor bir besin. Özellikle yeni kesilmiş bir etin bağırsaklardan sindirimi emilimi oldukça uzun sürebiliyor. Bu nedenle akşam öğününüzde veya yatmaya yakın geç saatlerde de tüketmemeye özen gösterin.

Çay ve kahveyi en az bir saat sonra için

Et tüketiminin hemen ardından çay ve kahve içmek demirin emilimini azaltabiliyor ve uzun vadede kansızlığa yol açabiliyor. Dolayısıyla çay ve kahveyi eti yedikten en az bir saat sonra için.

 

Hain darbe girişiminin 9. yılında “Bir Millet, Tek Yürek” mesajı verilecek GÖLCÜK’TE 15 TEMMUZ RUHU YENİDEN CANLANIYOR

Gölcük Kaymakamı Müfit Gültekin, “15 TEMMUZ ZAFERİMİZİN ONURUNU HEP BİRLİKTE YAŞIYORUZ” 

Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, “15 TEMMUZ MİLLETİMİZİN KAHRAMANLIK DESTANIDIR”

Türk Harb-İş Sendikası Kocaeli Şubesi Başkanı Şakir Akçer, “ANKARA’YA YÜRÜDÜK, MAKUL BİR TEKLİF BEKLİYORUZ”

“Her 15 Temmuz’da “Zaferin Adı Türkiye” diye bir kez daha haykıracağız”

GÖLCÜK’TE PLAJ VOLEYBOLU TURNUVASI BÜYÜKLER KATEGORİSİNDE SONA ERDİ

Yıldız oyuncu transfer söylentilerine son noktayı koydu “KOCAELİSPOR’DA KALMAK İSTİYORUM”

Kocaelispor’da Selçuk İnan'dan Radikal Karar: 7 Futbolcu Kadro Dışı

Kocaelispor istiyordu, Fenerbahçe’ye imza attı

Mehmet Arslan, "MEMLEKETİN SELAMETİ İÇİN BİZ HER ZAMAN AYAKTAYIZ”

“O gecenin karanlığını yenenkardan aydınlık imandı”

TÜMGES, kadınların gönlüne ilmek ilmek dokundu; DENİZ KÜLTÜRÜ EL EMEĞİYLE YAŞATILDI

BÜYÜKŞEHİR DİJİKÜLTÜR’DE İLK YAYIN 15 TEMMUZ’A AYRILDI

Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi, HAZİRAN AYI GEBE OKULU MEZUNLARINI VERDİ

HAKEVİ’nden Gaziler Derneğine ziyaret

Başkan Vekili Abiş’ten, KO-MEK’te aşure ikramı

RAHVAN AT YARIŞI DEĞİRMENDERE KOŞUSU NEFESLERİ KESTİ

Büyükşehir’den “Terörsüz Türkiye” çağrısına tam destek

Büyükşehir, Srebrenitsa’da 30. yıl acısını paylaştı

Her Marka ve Model Araç İçin Güvenilir Hizmetin Adresi: İSMET OTO

15 Temmuz’un 9. yılında “Kardan Aydınlık” teması işlenecek; BÜYÜKŞEHİR, DİRENİŞ RUHUNU YENİDEN YAŞATACAK

Anahtar Parti Gölcük’te 1. Olağan Kongresi'ni gerçekleştirdi HASAN HÜSEYİN HOYUR SEÇİLMİŞ BAŞKAN OLDU

Öztürk,“Vakfımız olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz”

Toprak ve kaya düşmesine karşı çelik ağ sistemi kuruldu; İZMİT’TE RİSKLİ BÖLGEYE GÜVENLİK KALKANI

Gölcük Kuyumcular Derneği Başkanı Naim Gürel Yatırım Uyarısı "ALTIN, HER ZAMAN GÜVENLİ LİMANDIR"

TÜKODER Gölcük Şube Başkanı Rıdvan Salman, “DOĞALGAZA GELEN ZAM GERİ ALINMALI”

Başkan Büyükakın, Karamürsel Dereköy İçme Suyu Arıtma Tesisi’ni inceledi; YARININ KOCAELİ'Sİ İÇİN ATILMIŞ STRATEJİK BİR ADIM

Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi Palyatif Servisinde AŞURE ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ

Gonca Engelsiz Yaşam Merkezi’nde ailelere beslenme eğitimi; BİLİNÇLİ AİLE, SAĞLIKLI BİREY

Gölcükspor Yeni Sezona Güçlü Kadro Hedefiyle Hazırlanıyor: TRANSFERDE HIZ KESİLMİYOR

Yükleniyor

Vatan Caddesi’nde yanmayan sokak lambası bakım bekliyor

Çınarlık Meydanı’nda yaşanan üzücü kazadan acı haber geldi ERDEM ULAK KURTARILAMADI

Gölcük’teki üst geçitler elden geçiriliyor

Değirmendere Kayık çekek alanı OLTA BALIKÇILARIN GÖZDE MEKÂNI OLDU

Kuş ve Balık sevgisi giderek yoğun ilgi görüyor ATA PET MARKET TÖRENLE HİZMETE AÇILDI

Değirmenderede’ki takıcılar sokağında gelişi güzel araç parkları ULAŞIMI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Gölcük ADD’de yeni üyelere rozetleri takıldı

GÖLCÜK'TE TEMİZLİK SEFERBERLİĞİ CUMHURİYET MAHALLESİ'NDEN BAŞLADI

Çöken yola su bidonu ile çözüm aradılar

Değirmendere Vatan Caddesi girişinde yol yeniden çöktü

Gölcük Kuyumcular Derneği Başkanı Naim Gürel Yatırım Uyarısı "ALTIN, HER ZAMAN GÜVENLİ LİMANDIR"

Şahin, “SGK, kutusu değişen ilacı artık karşılamıyor, bunun sıkıntısını emeklimiz çekiyor”

Kocaeli Sanayi Odası ve İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Ayhan Zeytinoğlu,  “ AVRUPA YEŞİL MUTABAKATI NE DURUMDA?”

Gürel,  “Küçük yatırımcı altında kalmaya devam etmeli”

KSO Başkanı Zeytinoğlu haziran ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi

TÜED Gölcük Şube Başkanı Ergun Şahin “YÜZDE ORANINDA DEĞİL EŞİT ZAM YAPILMALI”

Gölcük Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi Başkanı Musa Mısırlıoğlu “6 AYDA 174 ESNAFA 108 MİLYON 134 BİN LİRA KREDİ DESTEĞİ SAĞLADIK”

Gülşen Gayrimenkul’ün sahibi Çiğdem Gülşen, “EMLAK PİYASASINDA  DURGUNLUK DEVAM EDİYOR”

TÜED Gölcük Şube Başkanı Ergun Şahin, “ENFLASYON  ORANININ YANINDA SEYYANEN ZAM DA İSTİYORUZ”

Gürel, “Altın uzun vadede her zaman faiz ve dövizden daha karlıdır”

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2