DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

Akdağlar Ekmek Fırını sahibi İbrahim Dağ, “GÖLCÜK FIRINCILARI SIKINTIDA” 

Akdağlar Ekmek Fırını sahibi İbrahim Dağ,  “GÖLCÜK FIRINCILARI SIKINTIDA” 

Akdağlar Ekmek Fırını sahibi İbrahim Dağ,

“GÖLCÜK FIRINCILARI SIKINTIDA” 

Kavaklı Mahallesi Yavuz Caddesi No:13 adresinde 13 yıldır hizmet veren ve 43 yıldır fırıncılık mesleği içinde olan Akdağlar Ekmek Fırını Sahibi İbrahim Dağ ekmek maliyetlerinde meydana gelen %40 artıştan dolayı ekmeğin en az 1 buçuk liradan satılması gerektiğini belirtti.

Dağ, “Ekmek maliyeti şu anda 1.18 kuruşa geliyor”

Akdağlar Ekmek Fırını Sahibi İbrahim Dağ yaptığı açıklamada, “ Yaklaşık 20 gün önce 75 lira olan bir çuval un şu anda ortalama fiyatı 105 lira oldu. Elektriğe ve suya gelen zam ortalama %15, ambalaj kağıdına ve poşete gelen zam %100, mazota gelen zam %35 mayası, susamı derken ekmek maliyeti şu anda 1.18 kuruşa geliyor. Yani bunun içinde bayi karı eklendiği zaman üretim maliyet fiyatı 1.40 kuruş oluyor. Kocaeli Fırıncılar Odası siyasi sebeplerden dolayı ekmeğe zam almamakta direniyor. Çevre illerde ekmeğin şu anda fiyatı İstanbul Bursa gibi büyük illerde ekmek 1 buçuk lira oldu. Hatta susamlı ekmekte 25 kuruş fark alıyorlar ve susamlı ekmek 1.75 kuruştan satılmakta” dedi.

Dağ, “Şu anda ekmek üretiminde 11 kalem malzemenin hepsine ortalama % 40 zam geldi”

Dağ sözlerinin devamında, “ Daha önce ben ekmeğe zam gelmesine karşı olduğum halde şu anda ekmeğin 1 buçuk lira olması bile fırıncıya bir kar getirmeyecektir. Zam gelmediği takdirde hiçbir işveren işçinin maaşının ve sigortasını yatıramayacak duruma gelecek. 1994 ve 2001 krizini gördüm ama piyasa da böyle bir artış görmemiştim. Ekmek maliyeti şu anda nereden baksak 2 katına çıktı. Ekmek maliyetinin yanı sıra ekmeği sardığımız kağıt kilosu 2.75’ten 5 liraya çıktı. Poşetin kilosu ise 8 liradan 18 liraya çıktı. Ekmeğin vazgeçilmezi olan susam Ramazan ayında 9 liraydı şimdi 18 lira oldu. Yani % 100 zamlandı. Şu anda ekmek üretiminde 11 kalem malzemenin hepsine ortalama % 40 zam geldi. 2001 krizinde de dolar bir günde iki katı artmıştı ama piyasada fazla bir etkisi olmamıştı. O da mazot fiyatının yükselmesinden dolayı bazı ürünlere % 3 % 4 zam gelmişti. Onun dışında piyasada fazla bir etkisi olmamıştı. Ama bu seneki kriz bizi oldukça olumsuz etkiledi” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.