DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

İSTANBUL’DA YEREL GAZETELERİ ANLATTIM

12.09.2018
1.162
A+
A-

İSTANBUL’DA YEREL GAZETELERİ ANLATTIM

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti İstanbul’da bir Basın Zirvesi düzenledi. Çemberlitaş’taki toplantıya Anadolu Basınından katılan tek isim olarak sorunlarımızı dile getirme fırsatı buldum. Türkiye’nin ekonomik bir ablukaya alınıp, bunun üzerinden kirli oyunların sergilenmeye çalışıldığı şu dönemde başta kağıt fiyatları olmak üzere tüm girdilerimizdeki astronomik artışlar yerel basını çok ama çok fazla köşeye sıkıştırdı. 49 liraya aldığımız kağıdı, 120 liraya almak zorunda kalınca, düşünün siz Anadolu’daki binlerce gazetenin halini. Basın İlan Kurumu’nun çatı kuruluşu olarak ilan fiyatlarının artırılması konusundaki görüşümü ilettim. Ayrıca resmi ilan alanlarımız genişletilmeli ve Türkiye’de Yerel Basını koruma kanunu mutlaka çıkartılmalı. Şu aşamada yerel gazetelerin vergi ve sigortalarını ödemeleri çok ama çok zor. Yapılandırmalar başta olmak üzere ekonomide işler yoluna girene kadar, ertelenmesi gerektiğini ifade ettim. Ayrıca, bir SEKA örneğinde olduğu gibi sadece yerel gazetelere kağıt üreten bir fabrika devlet teşvikiyle ve önderliğinde kurulmalı. Resmi ilan alan 1500 gazete aynı zamanda bu fabrikanın ortağı durumuna getirilmeli, böylece yerel gazeteler yerli ve milli bir üretimle rahatlatılmalı, yoluna da ağır ama çok emin adımlarla devam etmeli. Orada bir çok arkadaş görüşlerini ifade etti. Ben üzerine vurgu yaparak şunları söyledim; “Biz ne muhalifiz, ne yandaşız. Biz yaşadığımız toplumun arkadaşıyız. Çünkü o semtin sokak ve caddelerinde beraber geziyoruz, işimizi de bunun bilincinde yapıyoruz. Yerel gazeteler işlevlerine bu anlayışla devam ettiği sürece doğru gazetecilik yapmış olurlar.”

Sağ olsun orada bulunan tüm temsilci arkadaşlar bu sözleri dikkatle dinlediler ve benim yanıma gelerek te “Ağzına sağlık” demeleri yaptığım konuşmanın yerel gazeteler adına önemli olduğunu bana ifade etmiş oldu.

 

TGC’DEN KAĞIT SORUNU İÇİN MEDYA ZİRVESİ

Gazetelerin ve yayıncıların kağıt krizi masaya yatırıldı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Basın Müzesi’nde kağıt sorununu ele alan bir toplantı yaptı. Toplantıya ulusal ve yerel basının temsilcileri katıldı. Gazete temsilcilerinin önerileri raporlaştırılarak Cumhurbaşkanlığına sunulacak.

İstanbul-Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 11 Eylül 2018 Salı günü saat 11.00’de Çemberlitaş’taki Basın Müzesi’nde Gazete ve Yayıncılıkta Kağıt Sorunu Toplantısı düzenledi. Tüm yaygın gazetelerle yerel gazetelerin, dergilerin ve meslek örgütü temsilcilerinin davet edildiği toplantıda gazetelerin dövize bağlı olarak ağırlaşan kağıt sorunu ele alındı. Toplantıyı Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) adına Başkan Turgay Olcayto yönetti. TGC adına toplantıda Genel Sekreter Sibel Güneş ve Yönetim Kurul Üyesi Gülseren Ergezer Güver de bulundu.

Toplantıya Hürriyet Gazetesi’nden Vahap Munyar, Sefer Levent, Milliyet Gazetesi’nden Mete Belovacıklı, Serkan Arman, Cumhuriyet Gazetesi’nden Olcay Büyüktaş, Yeni ŞafakGazetesi’nden İdris Saruhan, Aydınlık Gazetesi’nden İlker Yücel, Şule Perinçek, Dünya Gazetesi’nden Talip Aktaş, Birgün Gazetesi’nden İbrahim Aydın, Evrensel Gazetesi’nden Fatih Polat, Karar Gazetesi’nden Erhan Zorba, Yenigün Gazetesi’nden Engin Köklüçınar, Leman Dergisi’nden Zafer Aknar, Ali Yavuz, Yeni Çağ ve Günboyu Gazetesi’nden Zeki Efe,Yeni İstanbul Gazetesi’nden Arif Gündoğdu, Gölcük Haber Gazetesi’nden Nurettin Şenemre katıldı.

Toplantıda meslek örgütlerinden Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Sekreteri İlkay Kaya, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk ve Başkan Vekili Fahri Aral yer aldı. Davetli olan DİSK Basın İş mazereti nedeniyle toplantıya katılamadı. Toplantıda gazetelerin ve yayıncıların kağıt sorunu için çözüm önerileri paylaşıldı. Toplantı sonunda çözüm önerilerini içeren bir rapor hazırlanarak Cumhurbaşkanlığı’na ulaştırılacak.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.