DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

ÖNCE KENDİNİ SEV

22.10.2018
1.406
A+
A-

Kendinizle ilişkiniz, diğer tüm ilişkilerinize biçim veren ana şablondur. Kendinizi sevmeniz, bir başkasıyla ve hayatla  başarılı ve gerçek bir birliktelik yaratmanın ön koşuludur.

Kendinizle ilişkiniz hayatınızın merkezindeki ilişkidir. Yaşam deneyiminizi meydana getiren öğelerin tümünün – aile, arkadaş, aşk ilişkileri, iş yaşamı – merkezinde siz varsınız.

“Siz” inle “benlik” iniz arasında bir ayrım vardır. Benliğiniz, varlığınızın özüdür, kişiliğinize bağlı olmaksızın var olan esas şeydir. Sizin egonuz, görüşleriniz ve duygularınızdır. Gönlünüzü ve ruhunuzu barındıran içinizdeki küçük, kutsal yerdir. Düşüncelerinizi, sözlerinizi, hislerinizi ve davranışlarınızı gözetleyen ve esas benliğinizin başkalarına ne derece gösterildiğini belirleyen gözlemci, eğitici, editör ve eleştirmen “siz”siniz.

Kendinizi sevmek temelde, özünüzdeki değere inanmak demektir. Sağlıklı bir özsaygı duygusu geliştirmek ve evrensel zincirin değerli bir halkası olduğunuzu yürekten bilmektir. Kendiniz sevmek ayrıca, her yönünüzü etkin bir biçimde önemsemek anlamına gelir. Bu, üzerinize bir kazak geçirmekten, kendinizi bir tehlikeden korumaya, ya da sizi tatmin etmeyen bir işten ayrılmaya kadar, her eyleminizde kendiniz belli eder.

Herkes yüksek bir özsaygı ya da özdeğer hissine sahip olarak yetişmez. Aslında çoğumuz, bu hisleri geliştirmek için ömür boyu biraz çaba harcamak gereğini duyarız. Fiziksel, entelektüel, mali konularda ya da kişiler arası dinamikler, duygusal olgunluk ve manevi gelişim gibi bir ya da birkaç alanda, herkes kendiniz yetersiz hisseder. Ancak, kendinize saygı duymak, kendinizi geliştirmek, dinlemek ve mutlu etmek doğuştan gelen hakkınızdır ve öğrenebileceğiniz şeylerdir.

Kendinizi sevmek, nasıl sevileceğinizi de öğrenmenin en iyi yoludur. Sevgi, belirli bir anlayış, beceri ve yetenek gerektiren bir edimdir. Sevmeyi kendinizde deneyerek, ikinci düzeye -bir başkasını sevmeye – geçmeyi öğrenebilirsiniz.

Kendi ihtiyaçlarınızla ilgilenmekte başarılı olursanız, ancak o zaman aynı dikkati başkalarına göstermeyi öğrenebilirsiniz. Kendi düşüncelerinizin ve duygularınızın geçerliliğine saygı gösterdiğinizde, bu saygıyı başkalarına da gösterebilirsiniz. Ne kadar değerli olduğunuza içten içe inandığınızda, eşinize de gerçek sevgiyi verebilirsiniz.

Önce içinizdeki o küçük kızı ve oğlanı mutlu etmelisiniz. Ona sevdiği bir yemeği ya da içeceği ısmarlayın, onunla film izleyin, bol  köpüklü ve mis kokulu duş yaptırın. Hediyeler alın, şımartın onu. Gülümsemeyi hatırlatın, kendi varlığını unutturmayın.

Ne yaparsanız yapın ama yaşam içerisinde asla kendinizi unutmayın.

Çünkü siz ne kadar kendinize değer verir, iyi hissederseniz, çevrenize ve sevdiğiniz insanlara da o kadar iyi gelirsiniz. (Alıntı)

Sevgiyle kalın…

 

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
27 Haziran 2022
21 Ağustos 2017
11 Nisan 2016
10 Ocak 2022
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.