DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

‘’SOĞUK HAVALARDA DİKKATLİ OLMALIYIZ’’

‘’SOĞUK HAVALARDA DİKKATLİ OLMALIYIZ’’

‘’SOĞUK HAVALARDA DİKKATLİ OLMALIYIZ’’

Gölcük’te uzun yıllar başarıyla esnaflık yapan Osman Ay, soğuk havaları hissettiğimiz bugünlerde kendimize dikkat etmemiz gerektiği konusunda açıklamalarda bulundu.

‘Biliyoruz ki insanlar kış aylarında grip, soğuk algınlığı gibi solunum yolları hastalıklarına daha sık yakalanır’

Ay, yaptığı açıklamada şu sözleri belirtti: ‘’Havalar iyice soğumaya başladı. Yanaklarımızın üşüdüğü şu günlerde havadan sudan konuşmanın pek bir anlamlı olacağını düşündük ve soğuk havalardan bahsedelim dedik. Biliyoruz ki insanlar kış aylarında grip, soğuk algınlığı gibi solunum yolları hastalıklarına daha sık yakalanır. Havanın soğuk olduğu mevsimlerde çevremizde devamlı hapşıran, öksüren, hünküren insanlar bulunur. Cefakar annelerimizin küçüklüğümüzden beri söyleyegeldiği ‘’Üşütme, hırkanı giy, ayağına terlikle giy, ayazda kalma, bak hasta olacaksın’ gibi emirleri içeren cümlelerde bir kulağımızdan girip diğerinden çıkarak bizi üşütmeye programlamıştır sanki. Peki neden ve nasıl üşürüz? Soğuk hava bizi hasta eder mi? Bu soruya verilecek doğrudan bir evet ya da hayır cevabı yoktur. Çünkü soğuk havalar doğrudan değil, dolaylı olarak hastalanmamıza sebep olur. Yukarıda bahsettiğimiz soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklar öyle üşüterek olunmaz. Bunlar viral enfeksiyonlardır ve virüslerin vücudumuza girmesiyle oluşurlar. Soğuk hava yalnızca bu virüsleri kolayca kapmamıza sebep olan zemini hazırlar.’’

Neden soğuk havalarda daha çok hasta oluruz?

Ay, ‘’Öncelikle soğuk havalardaki yaşantımız bundan sorumludur. Soğukta genelde kapalı alanlarda bulunuruz ve insanlarla yakın temas halinde kalırız. Kapalı alanlardan havalandırmanın iyi olmaması hapşıran, tıksıran, insanların sağılarına maruz kalmamıza neden olur. Bu da hastalığın daha kolay yayılmasını sağlar. Soğuk havada vücut sıcaklığımız düşer ve bu da bağışıklık sistemimizin zayıflamasına sebep olur. Hastalıklara karşı savunma konusunda daha zayıf kalmış bünyemiz kolayca virüs kapabilir. Bazı araştırmalar virüslerin soğukta daha dayanıklı olduğunu ve kendilerini dış etkenlerden koruyan dış jel yapılarının soğukta sağlam kalarak daha uzun ve canlı olabildiklerini göstermiştir. Yani soğuk hava bizi direkt hasta etmese de hastalığa zemin ve ortam hazırlayandır’’dedi.

Peki ne yapmalı?

Ay, ‘’Bir kere hasta olmamayı önemsemek kadar hasta etmemeyi de önemsemek gerektiğini bilmeliyiz. Eğer grip olduysak ağzımızı kapamadan ortalık yerde hapşırmamalıyız. Hapşırırken ağzımızı, burnumuzu elimizle kapadıysak ellerimizi hiçbir yere dokunmadan, hemen yıkamalıyız’’ dedi.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.