DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

Pazartesi pazarı esnafları net konuştu SOĞAN ASLA 10 LİRA OLMAZ

Pazartesi pazarı esnafları net konuştu  SOĞAN ASLA 10 LİRA OLMAZ

Pazartesi pazarı esnafları net konuştu

SOĞAN ASLA 10 LİRA OLMAZ

İlçemizde Yeni Mahalle’de kurulan Pazartesi pazarına yeni yerinde ilgi her geçen gün artıyor. Son zamanlarda gündem de olan ve ilerleyen günlerde 10 lira olacağı söylenen kuru soğan hakkında pazarcı esnaflarından düşüncelerini aldık. Pazarcı esnafları kuru soğan fiyatı hakkında net konuşarak “Soğan asla 10 lira olmaz” dediler.

10 liraya çıkması imkansız

Kuru soğan ve patates tarlalarında yaşanan hastalık ve bu sene hasatın az olması nedeniyle pazarlarda kuru soğan şu anda 5 liradan satılmakta. Nisan ayına kadar 5 liranın altına düşmemesi beklenen ve 10 liraya kadar çıkacağı söylenen kuru soğan hakkında pazarcı esnafı net konuşarak soğanın 10 liraya kadar çıkmayacağını belirttiler. Mutfakların vazgeçilmezi olan kuru soğanın şu anda 5 lira olması nedeniyle vatandaşlar kilo kilo almak yerine bir iki kilo alarak idare etmeye çalıştıklarını ifade ettiler.

Karakoyun, “Soğanlara hastalık vurdu ve soğanlar dayanmıyor, çürüyor”

Kuru Soğanda yaşanan sıkıntıdan dolayı fiyatının 5 lira olduğunu ifade eden Yunus Karakoyun, “Soğan 2 ay önce hasat edilmeye başlandı. Tabi ki soğanlar şu anda depolarda tutuluyor.  Fakat medya bunu depolarda saklanıyor diye yansıtıyor.  Sonuçta bu soğan bir defa hasat edilir ve bir sonra ki seneye kadar saklanması gerekiyor. Fiyatların bu kadar yükselmesinin sebebi ise soğanları hastalık vurdu ve soğanlar dayanmıyor ve çürüyor.  Bunun nedeni de bu sene çok yağmurlu geçtiği için soğanlar yağmur suyu aldı ve çürüyor.  Bu durum sadece patates soğan da değil birçok sebze ve meyve de yaşandı. Örnek verecek olursak bu sene kestane olmadı.  Şu anda bizim depomuzda 10 tona yakın soğan var. Şimdi ben bunu saklamış mı oluyorum. Ben bunun ticaretini yaptığım için toptan alıyorum ve depoda saklıyorum. Ve bu 10 ton bizde en fazla 10 -15 gün gidiyor. Bana kalsa 100 ton alıp depolamak isterim ama bu hastalık nedeniyle fazla tonda mal alıp depolamaktan korkuyoruz. Çünkü bu hastalık yüzünden yarı yarıya fire verme ihtimali var. Müşteriler bile 1 çuval soğan almaya korkarken benim fazla tonajda mal almam ne kadar güvenilir olur” dedi.

“Patates soğanları bu kadar uğraşan kadar biraz da elektrik faturaları ile ilgilensinler”

Kuru soğan da yaşanan bu sıkıntının doğru yansıtılmadığını ifade eden Karakoyun, “Bizim Beklentimiz hükümetimizin bu konuyu doğru lansettirmesi. Soğan ve patates te yaşanan bu olay mevsimsel bir durum olduğu halde farklı yansıtılmasına ses çıkarmıyorlar.  Patates soğanları bu kadar uğraşan kadar biraz da elektrik faturaları ile ilgilensinler. 50 liralık faturayı 90 lira olarak ödüyoruz. Kimsenin bu duruma sesi çıkmıyor.  Patates soğanı bıraksınlar. Bu durum mevsimsel bir durum ve Nisan Ayına kadar ne olacağını şimdiden söylemek zor. Eğer hasat bol olursa fiyat düşer. Eğer hasat az olursa fiyatlar yine yüksek kalır.  Bu da havaların iyi gitmesine bağlı. Eğer tarlaya bir don vurursa hasat yine az olur ve fiyatlar yüksek kalır” dedi.

Bu hafta Yeni Mahalle pazarında sebze meyve fiyatları

Patates 2.5 lira,  soğan 3- 5 lira,  ayva 3 lira,  yerli muz 5 lira,  havuç 2-2.5 lira,   salatalık 3-3.5 lira,  domates 3-3.5 lira,   taze fasulye 6 lira,   kabak 4 lira,   patlıcan 4 lira,   karnabahar tane 5 lira,   ıspanak 2- 2.5 lira,   pırasa 3-4 lira,  kıvırcık 2.5 lira,   dolmalık biber 5 lira,   dereotu 1 lira,   maydanoz 1 lira,  biber 5 lira,   elma 3 kilo 10 lira,  portakal 4 lira,   mandalina 3.5 lira,   kivi 4 lira

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.