DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

ÇOCUKLARA SAĞLIKLI OYUNCAK YAPIYORLAR

ÇOCUKLARA SAĞLIKLI OYUNCAK YAPIYORLAR

İzmit Belediyesi ile Halk Eğitim Müdürlüğü işbirliğindeki İZMEK’te ilk kez açılan Amigurumi (örgü bebek yapımı) kursunda kadınlar çocuklarıyla torunlarına organik bebekler yapıyor.

Emine Parçaoğlu’nun eğitmenliğini yaptığı amigurumi kursuna 26 kadın katılıyor. Yüzyıllara dayanan bir geleneğin devamı kabul edilen örgü bebek yapımında kullanılan örgü tekniği Japon el işlerinden yayılan bir teknik olarak kabul ediliyor. Japonların dünyaya tanıttığı tığ işi ile yapılan içi doldurulmuş oyuncak anlamına gelen amigurumi kursunun en önemli özelliklerinden biri anti bakteriyel bebe yünü, tığ, pamuk ve elyaf malzemesi kullanılması. Birçok oyuncağın plastik ve kimyasal madde içerdiği için özellikle çocukların sağlığını tehdit ettiği düşünüldüğünde İZMEK’te açılan amigurumi kursunun önemi daha iyi anlaşılıyor.

Sağlıklı Bebekler

İZMEK’teki oyuncak bebek yapımı kursuna katılan kadınlar bu tehdidi en aza indirmek için oyuncakları kendileri yapıyorlar. Kursiyerlerin bazıları çocuk ya da torunlarına bu oyuncakları yaparken bazıları da sipariş alarak satış yapıp aile bütçelerine katkıda bulunuyor. Kasım ayında başlayan kursa katılan kadınlara modele uygun tığ örgü, temel örgü teknikleri, değişik teknikleri kullanarak örgüyü ürün haline dönüştürme, süsleme yapabilme bilgi ve becerisi kazandırılması hedefleniyor. Haziran ayına kadar devam edecek amigurumi kursunu bitirecek kursiyerlere Milli Eğitim Bakanlığı onaylı belge verilecek. Kursu bitirecek kadınların turistik ve hediyelik eşya üretimi yapan işletmelerde çalışabilecekleri gibi evlerinde üretim de yaparak para kazanabilecekleri kaydedildi.

Organik Oyuncaklar

Kurs hakkında bilgi veren Emine Parçaoğlu “yün iplikler ve tığ yardımıyla belli şablonlara uygun olarak örülen oyuncaklar elyaf ya da pamukla doldurularak şekil verilip süsleniyor. Böylece organik oyuncaklar hazırlanmış oluyor. Oyuncaklarda kullanılan iplerde her hangi bir katkı maddesi bulunmuyor. Oyuncaklarımız tamamen doğaldır. Organik, anti bakteriyel ipler kullanıldığı için de kolayca temizlenen, uzun ömürlü ve sağlıklı oyuncaklar üretiyoruz. Bir bebek ortalama 2 ders gününde tamamlanıyor. Kursiyerlerimiz renk renk, boy boy bebek, kardan adam, baykuş, zürafa, fil, ördek, kelebek, diş kaşıyıcı, çıngırak gibi oyuncaklar yapıyorlar. Bütün bunların yanı sıra ortaya çıkan ürünler oldukça sevimli olduğundan kursiyerlerimiz hem eğleniyor hem de kendi çocukluklarına yolculuk yapıyorlar” dedi.

Kursa Koşarak Geliyoruz

Kursa katılan Gülden Arslan “kursa geleceğim günü sabırsızla bekliyorum. Sınıf ortamımız çok güzel. Ben torunumun oyuncaklarını kendim yapmak için geliyorum. Torunum doğal oyuncaklarla oynasın istiyorum. Ayrıca ürettiğimiz bebekler sevdiklerimiz için hem güvenilir hem de sağlıklı hediyeler oluyor. Bu oyuncakları yapmak çok keyifli. Oyuncak bebekleri üretirken adeta kendi çocukluğumu yaşıyorum. Bizlere bu imkanı sağlayan Belediye Başkanımız Dr. Nevzat Doğan’a ve emeği geçenlere çok teşekkür ederiz” şeklinde konuşurken bir diğer kursiyer Esra Şafak ise “yaklaşık 2 ay önce başladığım kursta hem meslek öğreniyor, hem de ürettiğim bebekleri satarak aile bütçesine katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşıyorum. Oyuncakları severek yaptığını, kursta hem keyifli vakit geçiriyor hem de yeni arkadaş ve dostlar edinmenin mutluluğunu yaşıyorum” dedi.

 

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.