DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

‘Taban emekli aylığı hesaplama sistemi değiştirilmeli’ 

‘Taban emekli aylığı hesaplama sistemi değiştirilmeli’ 

‘Taban emekli aylığı hesaplama sistemi değiştirilmeli’ 

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Gölcük Şubesi Başkanı Ali Osman Kılıç, yaptığı açıklamada, ‘Taban emekli aylığı hesaplama sistemi değiştirilmeli’ dedi.

‘Adil olan yeni bir emekli aylığı hesaplama sistemi getirilmelidir’

Kılıç, yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: ‘2000 sonrası döneme ilişkin taban emekli aylığı serisi tam olarak hesaplanamadığından yayınlanamamakta.  2000 öncesi dönemde uygulanan 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nda taban gösterge ve aylık bağlama oranı bilindiğinden SSK emekli taban emekli aylıkları yapılan zamlar ile günümüze kadar getirilmiş ve bir seriye dönüştürülmüştür. 2000 sonrası dönem için gösterdiği sisteminin kaldırılması ve aylık bağlama oranının %70’den %35’e düşürülmesi ile birlikte karma aylık hesaplama uygulamasına geçilmesi taban aylıklar ile ilgili seri oluşturulamamıştır. Özellikle de 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanunu’nun uygulanması ile birlikte emekli aylıklarında önemli kayıplar yaşanmış, 1000 liranın altında aylık alanların sayısı giderek artmıştır. Bu durum hükümetinde gündemine taşınmış ve bin liranın altında kalan emekli aylıklarının bin liraya yükseltileceği taahhüdü verilmiştir. Bu durum göstermektedir ki mevcut sistemin sürdürülmesi taban aylıklarındaki kayıtları artıracağından kendi içinde adil olan yeni bir emekli aylığı hesaplama sistemi getirilmelidir’ dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.