DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

Unutulmaya Yüz Tutmuş El Sanatı ‘Çarpana’  Gölcük’te Hayat Bulacak

Unutulmaya Yüz Tutmuş El Sanatı ‘Çarpana’   Gölcük’te Hayat Bulacak

Unutulmaya Yüz Tutmuş El Sanatı Çarpana

 GÖLCÜK’TE HAYAT BULACAK

Gölcük’te Unutulmaya Yüz Tutmuş Geleneksel El Sanatı Çarpana Dokuma Atölye Çalışması ilçemizde 24-25 Ocak 2019 tarihleri Sivil Toplum Merkezi’nde yapılacak. Gölcük Belediyesi Sanat Galerisi El Sanatları eğitmenlerinden Deniz Ediz ve ekibi çalışmalarıyla büyük beğeni toplayacak.

Gölcük Belediyesi Sanat Galerisi El Sanatları eğitmenlerinden Deniz Ediz ve ekibi ilçemizde önemli bir çalışmaya imza atacak. 24-25 Ocak tarihleri arasında 09.30-16.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek Unutulmaya Yüz Tutmuş Geleneksel El Sanatı Çarpana Dokuma Atölye Çalışması büyük beğeni toplayacak.

Peki Çarpana ne demek?

Çarpana, Asya göçebeleri arasında ve Anadolu’da kullanılan dokuma tezgahları­nın en basit türü ve bu tezgahlarda dokunan dokumalara verilen genel ad. Çarpana da kolan, kemer, kuşak, eğer süsleri ve ip çeşitleri gibi eni dar, boyu uzun dokumalar dokunur, örme ve dokuma tek­niği bir arada kullanılır. Çarpana toprağa çakılı kazıklardan yararlanarak yere paralel olarak kurulur.

Çarpananın bir ucunu yer kazığına bağlayan dokumacı, çözgü ipleri­nin ucunu beline ya da sabit bir yere bağlayarak birbirine paralel ve gergin duran bir dokuma alanı elde eder. işlenecek nakışın türüne göre hazırlanan renkli iplik­ler, el büyüklüğünde, dikdörtgen biçiminde dört delikli levhalardan geçirilir. Sayılan 4-6 arasında olan deve derisi ya da tahtadan yapılmış bu levhalar, başka tezgahlarda görülmez. Renkli iplikler çözgü ipleri ara­sından geçirilerek nakışlar oluşturulur. Do­kuma işlemi ilerledikçe nakışlar zaman za­man sıkıştırılır.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.