DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

GÖLCÜK GELİŞİM

29.04.2019
887
A+
A-

Eğer sosyal ve ekonomik açıdan gelişemediyseniz büyük bir sorunla karşı karşıyasınız demektir. Gölcük gelişim. Neresinden bakarsanız büyük bir eksiklik var. İlçe merkezi olarak kabul edilen bölgede hayata dokunacak önemli bir projeyi hayata geçiremedik. 17 Ağustos Depremi’nden sonra dilimizde tüy bitmesine rağmen yıkılan binaların bulunduğu yerlere yeni ve depreme dayanıklı binalar yapın, Gölcük’ü taşımayın lafını dinletemedik. Bugün Ulaşlı’dan Yazlık’a kadar baktığınızda Gölcük’ün en gelişmiş bölgesi Değirmendere. Özellikle Topçular Mahallesi olarak adlandırdığımız yerde kiralar bin lira ile iki bin beş yüz lira arasında, evlerde 300 ile yukarıya milyona kadar varan rakamlarda seyrediyor. Gölcük’ün hiçbir yerinde böyle bir rakam ne konuşuluyor ne alıcı buluyor. Çarşı sadece dükkanların pahalı olduğu bir bölge. Lakin burada da yüksek oranda bir ticari hareketlilik yok. Demek ki depremden bu yana elimizdeki fırsatları değerlendirip Gölcük’ü eski Gölcük yapamamışız. Peki, nasıl olacak? Katma değer yaratan kurum ve iş yerleri ilçemizde bulunmadığı sürece Gölcük’ün maaş olarak cazibe merkezi büyük oranda Tersane ve Donanma olmaktan öteye geçemiyor. Asgari ücretle çalışan binlerce insanı düşündüğünüzde Gölcük’ü öncelikle burada yetişmiş gençlerin ilçemizde hayatını sürdürebilmeleri adına bir şey yapamazsınız. Her ne kadar Gölcük sıkışmış ve dar bir alanda olsa da yüksek katma değer üretebilecek potansiyele sahip.

BUNLARI YAPMALIYIZ

O zaman şöyle söyleyelim. Tersane ve Donanma’ya personel alımlarında Gölcük’te oturmak ve en az 5 yıldır Gölcük’te ikamet ediyor olmak şartını niye koyduramıyoruz? Bizim görevimiz öncelikle ilçemizde yetişen gençlerimize iş bulmak. Eğer bunu başaramazsanız Gölcük’ün insanı istikbalini diğer illerde arar ve sürekli göç verirsiniz. Gölcük’e dışarıdan yüksek oranda göç alırsınız. Bunlarda çok büyük oranda etrafımızdaki fabrikaların yan sanayilerinde çalışır. Peki, böyle Gölcük gelişir mi ve zenginleşir mi? Bu asla mümkün değil. O halde işe Tersane ve Donanma’dan başlayarak her personel alımında en az 5 yıl Gölcük’te oturmak şartını koydurun. Bir başka önemli unsur ilçemize mutlaka bir fakültenin gelmesi. Eğer bunu başarırsak ki yapmak zorundayız. Sosyal, kültürel ve ekonomik olarak büyük bir katma değer sağlamış oluruz. İlimize bağlı birçok ilçede fakülteler olmasına rağmen Gölcük henüz yüksekokul düzeyini aşamadı. Bunu yapmalıyız. Ayrıca bir zamanlar organize ettiğim bir esnaf şurası vardı. Burada önemli kararlar alındı. Eğer başarsaydık şimdi Gölcüklülere ait bir büyük fabrikanın sahibiydik. Burada da çalışan ilçemizin çocukları olacak, istikbali başka yerlerde aramayacaklar ve Gölcük’e maddi manevi büyük bir katma değer sağlamış olacaktık. Bir Donanma Kenti sıfatını taşımamıza rağmen hala gelişemiyor ve zenginleşemiyor olmak beceriksizliğin adı ve ta kendisidir. Gölcük bunları yapmalı. Zenginleştiremediğiniz ilçeyi sosyal, ekonomik ve kültürel olarak geliştiremezseniz ve insanların mutluluğunu, huzurunu, aile saadetini sağlayamazsınız. İlçemizi yönetmek işte böyle bir şey. Bu coğrafya başarısızlığı, beceriksizliği kaldırmaz.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.