DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

GÖLCÜK VE KATMA DEĞER

17.04.2019
727
A+
A-

Yiğitler namıyla anılır. Gölcük’ün bir Donanma Kenti hüviyeti bizi Türkiye’de farklı kılan önemli bir unsurdur. Her ne kadar 17 Ağustos 1999 Depremi sonrası büyük yaralar alıp gerek Tersane’nin gerek Donanma’nın önemli birimlerinin ilçemizden ayrılmasına rağmen Donanma Komutanlığı Gölcük’te. Biz yıllarca bahriye kültürünün ufkumuzu açan gelenek ve görenekleriyle büyüdük. Son yıllarda ilçemizin etrafımızdaki diğer ilçelere nazaran ne kadar geride kaldığını hepimiz görüyoruz. Her ne kadar Gölcük yapılan Eriklitepe, Yazlık Ilıcası, Değirmendere Evleri gibi güzel oluşumlarla bir değer kazanmış olsa da daha sonradan gelişen çünkü yeni bir ilçe olan Başiskele’nin bu avantajını da kullanarak büyüdüğünü görüyoruz. Gölcük’te merkez olarak çarşı olarak kabul ettiğimiz bölgenin niçin hareketlenmediğini sorgulamak lazım. Neden hayatın özellikle kış aylarında belli bir saatten sonra sakinliğe çekildiğini anlamak lazım. Her şehrin merkezi neredeyse 24 saat yaşamasına rağmen bir hareketlilik, bir canlılık Gölcük’te niçin yok? Yıllardır bunları başaramadığımız için Donanma Kenti Gölcük deyince lakabımıza uygun bir yol haritamızın olmadığını görüyoruz. Gölcük’ün yolun altından hala depremden kalan araziler, hala hilkat garibesi görünümündeki binalar oldukça belli bölgeler karanlık haliyle iç sızlatınca canlanma nasıl olacak? O halde Gölcük’ün tüm dinamikleri. Sen ben o biz siz onlar demeden bir büyük şura toplayarak ilçemizin 24 saat yaşanılır, anılır bir kent olması için üzerine düşen görevi yapması lazım. Aksi takdirde ne yaparsanız yapın Gölcük’ten göçü durduramazsınız.

TERSANE’YE PERSONEL ALIMLARI

Yıllardır söylüyoruz, yıllardır anlatıyoruz fakat herkes söylediklerimizi kendi işine nasıl geliyorsa öyle anlıyor, öyle yorumluyor ve öyle yapıyor. Gölcük’ün en büyük ve en yüksek ücretli gelir kaynağı Gölcük Tersanesi ve Deniz Kuvvetleri’nin diğer birimleridir. En büyük alımlar personel bazında Gölcük Tersanesi adına gerçekleştirilir. Eve lazım olan camiye haramdır misali hep dedik ki Gölcük’ün çocukları işe alınsın. Birçok yerde böyle yapılıyor. Mesela Sakarya, Eskişehir, Bursa gibi illerde bunları misal olarak verdim. Deniyor ki o ilin sınırları içerisinde oturmak gibi bir şart. Gölcük’te de aynısı özellikle bu tip alımlarda mutlaka uygulanmalı. Şimdi Gölcük Tersanesi’ne kursa usulüyle personel alımı yapılacak. Ben isterdim ki Gölcüklülerde aynı fikirde, bu alımlar Gölcük için yapılsın Gölcük’ün çocukları olsun, burada oturan insanlar olsun, burada yaşayan gençler olsun. 400 kişi alırsınız, 800 müracaat olur hepsini bir sınava sokarsınız, ilk 400’ü belirlersiniz ardından yedekleri belirlersiniz sonra mülakatınızı ve işe alımla ilgili diğer işlemleri yaparsınız. Elenenler olursa o yedeklerin birinci sırasından itibaren alımlara devam edersiniz. Gölcüklü bütün bunlardan rahatsız olmasına rağmen, bunları haykırmasına rağmen bir türlü sesini duyuramadı, belki de duymak istemediler. Böyle olunca da Gölcük’ün çocukları dışarılarda iş aramak zorunda kalıp Gölcük’te doğmuş büyümüş insanlar göç ediyorlar.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
16 Ağustos 2023
7 Aralık 2020
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.