10325,76%1,56
40,07% 0,07
47,03% 0,16
4277,07% 0,25
6842,71% 0,31
İlçe Sağlık Müdürlüğü Diyetisyeni Eda İlhan Tekin’den
SAĞLIKLI ORUÇ İÇİN İPUÇLARI
İlçe Sağlık Müdürlüğü Diyetisyeni Eda İlhan Tekin 11 Ayın Sultanı Ramazan Ayında sağlıklı oruç tutmanın ipuçlarını verdi. Tekin yaptığı açıklamada, Ramazan Ayında sıvı alımının çok önemli olduğunu ve iftarda az yağlı, tek ana yemek yemenin çok önemli olduğunu ifade etti.
Yeterli Sıvı Alımı
Uzun saatler susuz kalındığı için iftar ile sahur arasında bol bol su içilmesi gerektiğini ifade eden İlçe Sağlık Müdürlüğü Diyetisyeni Eda İlhan Tekin, “Günlük 2-2,5 litre (10-12 bardak) su gereksinimi Ramazan Ayında da devam etmektedir. İftar sahur arasında her saat 2-3 bardak su içmeye çalışın. Unutmayın, böbreklerinizi yormamak için günlük almanız gerek su ihtiyacını bu saatler arasında tamamlamanız gerekmektedir ve çay, kahve su alımından sayılmaz” dedi.
İftarda az yağlı, tek ana yemek olmalı
İftarda ağır ve yağlı yemeklerden kaçınılması gerektiğini ifade eden Tekin, “İftarda yağlı kızartmalardan kaçının. Sofrada tek ana yemek bulundurmaya çalışın. Ne kadar çeşitli yemek yerseniz hepsinden ayrı ayrı yağ aldığınız için fark etmeden aldığınız kalori yükselir. Örneğin ya sebze yemeği ya et yemekleri ya da kuru baklagillerden sadece biri olsun” dedi.
Kabızlık ve sindirim sorunları için
Ramazan Ayında sindirim sisteminin etkilendiğini ifade eden Tekin, “Kabızlık için orucunuzu açtığınız suya bal ve limon ekleyebilirsiniz hem kabızlığı azaltır hem de kan şekerini yükselttiği için tatlı isteklerini azaltır. Sahurda 1 kase yoğurda kuru erik, kuru kayısı ve yulaf ekleyerek posadan zengin bir besin elde edebilirsiniz, bu da kabızlık problemlerinizi azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca Ramazan ayında sindirim sıkıntıları yaşabilirsiniz bunun için yemeklerinize kimyon ekleyebilir, iftar ile sahur arasında rezene çayı, yeşilçay gibi bitki çayları ve bir şişe maden suyu içebilirsiniz. Sindirim problemlerini azaltmak için ramazanın ilk bir haftası iftarda kuru baklagil yemekleri tercih etmeyin. İftar sonrası normal tempoda yürüyüşler yapmaya çalışın”.
Sütlü tatlılar tercih edin
İftar sofralarında tatlı tercihini de hafif tatlılardan yana kullanılması gerektiğini ifade eden Tekin, “İftarın hemen arkasına şerbetli, hamurlu ya da kızartılmış tatlılar tercih etmek, hem mide sağlığını olumsuz etkiler hem de ramazanda kilo almayı kolaylaştırır. İftardan bir saat kadar sonra, haftada bir kaç gün sütlü tatlı ya da dondurma tercih edebilirsiniz. Vücuda her gün şeker vermek sağlıklı değildir. Tatlı ihtiyacı için çoğunlukla meyve tercih edebilirsiniz”.
Sahurda kahvaltı yapalım
Ramazan Ayında sahur yapmanın çok önemli olduğunu ifade eden Tekin, “ Sahur için en sağlıklı tercihler kahvaltılıklardır. Özellikle tokluk verme özelliği yüksek olduğundan yumurta her gün tercih edebilirsiniz. Peynirinizi az tuzlu ve az yağlı tercih edin. Ekmek her zamanki gibi tam buğday unlu ya da çavdarlı olmalı. Çorba ya da kızartılmamış bir iki parça peynirli börek de tercih edilebilir. Tokluğu arttırmak için tuzsuz kuruyemiş özellikle ceviz yiyebilirsiniz. Süt, yoğurt ya da kefir sahur için sağlıklı tercihlerdir. Sahurda pirinç pilavı, ev yemekleri, sakatatlar, gazlı içecekler kullanılmaması gerek besinlerdir. Unutmayın çok yeseniz de 5 saat sonra açlık hissedersiniz.
Besin güvenliği
İlçe Sağlık Müdürlüğü Diyetisyeni Eda İlhan Tekin son olarak “Özellikle sıcak havalarda artan yemeklerinizi oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletmeyin, uygun sığ kaplara aktararak buzdolabına kaldırın. Özellikle tavuk yemeklerinde bozulma çok hızlı olduğundan artan yemekleri en kısa zamanda buzdolabına kaldırın ve iki günden fazla saklamayın. Hayırlı sağlıklı Ramazanlar dilerim” dedi.