DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

İmplantlar yerleştirildikten sonra proteziniz ne zaman yapılabilir?

İmplantlar yerleştirildikten sonra proteziniz ne zaman yapılabilir?

 İlçemizin tanınmış diş hekimlerinden Gamze Top Manav protez diş uygulamaları arasında gerçek dişe en yakın olan İmplant uygulaması hakkında önemli bilgiler verdi. Manav implant uygulaması sırasında protezin ne zaman yapılacağını ve sonrasında uyulması gereken konular hakkında bilgi verdi.

1 ile 6 ay arasında değişen kemik iyileşme süresi gerekmektedir

Diş Hekimi Gamze Top Manav yaptığı açıklamada, “İmplantların yerleştirildikten sonra kemik ile kaynaşması (osteointegrasyon) için, eğer ileri uygulamalar yapılmamış ise; hastanın yaşı, kemik kalitesi ve sistemik durumuna bağlı olarak 1 ile 6 ay arasında değişen kemik iyileşme süresi gerekmektedir. Günümüzde kullanılan implantların yüzey özelliklerinin gelişmesiyle, eğer implant kemiğe bağlı olarak yeterli kuvvet ile yerleştirilebilmiş ise fonksiyona geçmeyen veya bazı durumlarda fonksiyonda olan geçici implant üstü protezler yapılabilmektedir. İmplant üstüne yapılacak protezin zamanını belirleyen birçok faktör vardır. Diş hekiminiz ayrıntılı değerlendirme sonrası doğru zamanlamayı, sizin beklentilerinizi de dikkate alarak belirleyecektir.

İmplant Sonrası Ağız Bakımı

İmplant Ardından Şişlik; İmplant tedavisi ardından cerrahi müdahalenin yapıldığı alanda şişkinlik olması normaldir. Çene kemiğinde implant tedavi için açılan yuva dişeti implant bölgesinde az da olsa bir tramvaya yol açar. Diş hekimi bu alanda az da olsa şişliği zaten normal kabul ederek, bekler. İmplant alanına buz kompresi yapmak gerekir. Hasta, buz torbalarını ağız dışından implant bölgesine tutar. 3-5 dakika tutulup 8-10 dakika dinlendirecek şekilde uygular. Uzun süre buz tutmak önerilmez. Buz yanıklara meydan olabilir. Buz kompresi, şişlik oluşmasını ciddi ölçülerde azaltır. İmplant, çene kemiğiyle kaynaşana kadar yemek yerken implant üzerine baskı uygulamamak için özen gösterilmelidir. Ağrının sürmesi, apsenin ortaya çıkması durumunda ya da dudakta uyuşma olması durumunda derhal uygulamayı yapan doktora başvurulmalıdır.

İmplant Sonrası Beslenme;

İmplant tedavisi ardından birkaç ay beslenmeye özen göstermek, dikkat etmek gerekecek. Titanyum implantın çene kemiğine kaynaşma dönemi olan bu zaman zarfında, sıcak ya da soğuk olmayan yumuşak besinler tüketmek gerekir, böylece implantın stabilitesine zarar verilmez.  Oda ısısındaki yoğurt, peynir, çorbalar, meyve suları, yumuşak pişirilmiş yumurta, yumuşak et, süt, dondurma, muhallebi ve ekmeğin iç kısmı gibi yumuşak besinler tüketilebilir. Beslenme gıdaları kısıtlandığından vitamin ve mineral ihtiyaçları; taze sıkılmış meyve suları, kivi, elma, çilek, greyfurt, portakal gibi meyvelerden karşılanabilir.

Sıcak ve Soğuk Gıda Tüketmemek;

İmplant tedavisinden ardından diş hekiminiz size çeşitli tavsiyelerde bulunur. Bu taviyelereuygmak implant tedavisinin başarılı sonuçlanması için büyük bir rol oynar. Başarılı bir implant operasyonu ardından diş hekiminin hastayı uyardığı ilk konu, çok sıcak ve çok soğuk gıdalardan uzak durulması gerektiği olacak. Yapılan implant sayısına, implantın markasına ve cerrahi işlemin seviyesine göre 3-10 gün arası bu tavsiyeleri yerine getirmek gerekir.

Sert Besinlerden Uzak Durmak;

Cerrahi müdahale ile açılmış olan dişeti tedavi ardından dikilir ve kapatılır. Dişeti iyileşene kadar beklemesi gereken sürede dikişlerin darbe almaması çok önem teşkil eder. Diş hekimi tarafından dikişler alınana dek sert besinlerden uzak durmak ya da bu alana baskı yapabilecek bir davranış sergilememek oldukça doğru olacaktır.  Bu dönemde yumuşak ya da sıvı besinler tüketilmelidir.

İmplant ve Ağız Bakımı;

İmplant tedavisi ardından ilk 48 saatlik dilimde ağız bakımı oldukça önem teşkil eder. Ağız içinde basınca sebep olacak hareketlerden uzak durmak gerekir. İmplant ardından 1 gün boyunca ağızınızı çalkalamamanız ya da gargara yapmamanız gerekir. Ağız içinde biriken tükürüğü mümkün olduğunca dışarı atmanız lazım. Emerek yapılan tükürmede negatif yönde meydana gelen basınç oldukça zararlıdır. Yine ağız içinde basınca yol açacak oflama ya da üflemelerden uzak durulmalı.İlk günlerde ağız temizliği esnasında fırçalama ve diş ipi kullanımında dikkatli olunması gereken noktalar vardır. Olabildiğince yavaş hareketlerle uygulanmalıdır. Bunun dışında implant bölgelerini nemlendirilmiş pamuk bez ya da gazlı bez yardımıyla temizleyebilmek de mümkündür.

İlaç Kullanımı;

Cerrahi müdahale ardından ilk birkaç gün ağrı duyulabilir. Bu hekimlerce normal olarak beklenen bir durumdur. Ameliyat ardından dişhekimi tarafından verilen ağrı kesiciler ve antibiyotikleri düzenli olarak saatinde ve gününde alınmalıdır. Ağrılar geçse dahi ağrı kesici ilaçlar, plananlanan güne kadar kullanılmaya devam edilmelidir. Çünkü ağrı kesiciler, ağrı kesme özelliği dışında şişlik indirici özellikleri hasebiyle de bir süre daha kullanılabilir. Şayet hekim tarafından bir gargara verildiyse söylendiği şekilde ve zamanda uygulanmalıdır. İlk zamanlarda gargara zararlı olabilir. Cerrahi bir müdahale olan İmplant tedavisi esnasında kesilerek açılan dişeti uygulama ardından dikilir ve kapatılır. Burada meydana gelen yara çok kısa sürede iyileşir. Ayrıca ilk 2 gün kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmamalıdır. Dişhekimi tarafından verilen ağrı kesici yerine kanı sulandıran aspirin kullanımı tavsiye edilmez.

Sigara ve Alkol Kullanımı;

İmplant tedavisi ardından sigara ve alkol tüketimi iyileşme süreçlerini olumsuz etkiler. Bu olumsuzluklar: Sigara tüketimin ağız içerisinde dokularda ulaşan bakteri plağına ortam oluşturarak, enfeksiyon riskini arttırması, Sigaranın karbonmonoksit ve toksit etkileri sebebiyle implantın kemikle kaynaşmasını olumsuz şekilde etkilemesi, Yara iyileşmesini geciktirici özelliği olması, Kanlanmayı azaltması.

Not: Sigara içen implant hastaları, tedaviden 15 gün önce ve tedavi olduktan sonra 1 ay kadar sigaradan uzak durmaları kesinlikle gerekmektedir.

İmplant Sonrası Bakım

Ara yüz fırçası her implant tedavisi uygulanan hastanın mutlaka kullanması gereken bir temizlik aracıdır. Köprü gövdelerinin altı en iyi diş ipi ile temizlenebilir. İmplant ile çevre diş arasındaki boşluklar, ara yüz fırçası kullanılarak temizlenmelidir. İmplant üstü takıp çıkartılan protezlerde implant etrafı normal diş fırçaları ve diş ipleri ile temizlenmelidir.

İmplant tedavisi ardından bakım önerileri :

  1. İmplant uygulanan alana yerleştirilen tamponlar bir saat süresince gevşemeyecek şekilde  ısırılmalıdır. Bir saatin sonunda kanama durmuş ise, atılabilir. Kanama sürüyor ise, yeni temiz bir tampon yarım saat kadar daha ısırılır. Şayet kanama halen sürüyorsa tampon uygulaması kanama durana dek sürdürülmelidir. Kanama daha uzun sürerse hekiminize başvurunuz.
  2. İmplant uygulaması ardından ilk 2 saat hiçbir şey yemeyiniz, içmeyeniz. İlk 48-72 saat içerisinde sıcak ve soğuk besinlerden uzun durunuz. Yumuşak ve oda ısısındaki besinler tüketmeniz gerekir. Asitli meyve suları, alkollü içecekler ve baharatlı besinlerden kesinlikle kaçınılmalıdır.
  3. İmplant operasyonunu takiben sigara kullanımına iyileşme gerçekleşene kadar ara verilmelidir. Sigara, yara bölgesini irrite eder ve iyileşmeyi geciktirip başka risklere yol açabilir. Aşırı sigara içen hastalar için yara bölgesinde dikişlerin kapanması oldukça güçleşir.
  4. Oral cerrahi girişim sonunda ödemler oluşabilir. Bu oldukça doğaldır. Operasyon alanının üzerine aralıklı olarak buz kompresi yapmak faydalı olacaktır. İlk 72 saatin sonunda ödem yani şişlik git gide azalır.
  5. Ameliyat edilmeyen alanlara normal fırçalama işlemlerini uygulanabilir. Operasyon bölgesindeki dişleri ise dikişlere ve dişetine dokunmadan fırçalamanız gerekir. Yaklaşık olarak ameliyattan iki gün sonra dişhekiminizin tavsiye ettiği gargara ile günde iki defa sabah ve akşam dişlerinizi fırçaladıktan sonra gargara yapmanız gerekir.

İmplant ameliyatı sonrası uzun dönem bakım önerileri :

Her bir implantı üzerine bir implant üstü protez uygulanır. Bu protez tek bir diş kuronu veya köprü protezi olabileceği gibi implant üstü sabit veya takıp çıkartılan bir protez olabilir. İmplant çevresinde biriken yemek artıkları aynı dişeti hastalığındaki gibi implantitis ismi verilen implant hastalğına sebep olabilir. Bundan dolayı implant ile dişetinin birleştiği bölümün, implant ile çevre dişlerin arasındaki boşlukların oldukça titizlikle temizlenmesi gerekir. Bu sebeple normal disfırçasına ek olarak diş ipi ve arayüz fırçası kullanmak gerekir. Uzman hekiminiz, bu araçları nasıl kullanmanız gerektiğinden bahsedecektir” dedi.

Haber: Serap DURUKAN

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.