DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

Rüzgar Gülü Enerjisine red kararı için İLÇE BAŞKANLARI NE DEDİ?

Rüzgar Gülü Enerjisine red kararı için  İLÇE BAŞKANLARI NE DEDİ?

Rüzgar Gülü Enerjisine red kararı için

İLÇE BAŞKANLARI NE DEDİ?

Bölgemizde kurulması düşünülen Rüzgar Enerji Santrali ile ilgili olarak Gölcük Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği büyük bir mücadele başlatmış ve verdiği mücadele sonunda mahkeme kararı ile bölgemize RES yapılması kararı iptal edildi. Bizde bu durumu İlçemizin Siyasi Parti İlçe Başkanlarına sorduk. Siyasiler bakın bu konuda ne dedi?

Seymen, “RES’lere karşı değiliz  fakat bilirkişi raporu varsa bunun arkasındayız”

AK Parti İlçe Başkanı Çetin Seymen, “Tabi ki Rüzgar Enerji Santrallerine önem veriyoruz. Rüzgar Enerji Santrallerinin olması gerekiyor. Fakat 3 Üniversitemizin ortak almış olduğu bilirkişi raporu var ortada. Bu karara sonuna kadar saygı duyuyoruz. Rüzgâr enerjisi; Türkiye’nin enerji geleceğini ve iklim değişikliğini önlemede büyük bir role sahiptir. Tabi bunu yaparken çevremize zarar verilmeden yapılmasını isteriz.  Bu nedenle RES’lerin yerlerinin değişmesi veya değişmemesi tamamen hükümetimizin insiyatifindedir. Biz olaya böyle bakıyoruz. RES’lere karşı değiliz amma velakin bilirkişi raporu varsa bunun arkasındayız. Rüzgâr enerjisi sektörü hâlen dünyada en hızlı büyüyen enerji sektörlerinden biridir. Bu nedenle Rüzgar Enerji Santrali’ni önemsiyoruz ve ülkemizde uygun olan bölgelerinde hayata geçirilmesini bekliyoruz” dedi.

Gürel, “Karar Gölcük ve ormanlarımız için çok olumlu ”

CHP İlçe Başkanı Fikret Gürel, “Temiz enerji olarak lanse edilen rüzgar enerjisi ve rüzgar güllerinin ilçemizi çevreleyen samanlı dağlarının kurulma kararı baştan beri yanlıştı. Çünkü bölgemizin sanayi bölgesi olmasıyla zaten hava kirliliği had safhadadır.  Ve bununla birlikte havamızı temizleyen bu ormanlarımızın zarar görmesi insanlık suçudur. Bu iş yanlış olduğu için bizde ilçe örgütü olarak yapılmaması yönünde imzamızı ve desteğimizi vermiştik. Ve bu yapılmama kararının çıkması da olumlu bir gelişmedir. Kamuoyunda temiz enerji gibi gözükse de rüzgar enerjisi için kullanılan rüzgar güllerinin çevreye birçok yönden zararları bulunmaktadır. Enerji çeşidi olarak zarar verme noktasında diğer enerji yöntemlerine göre daha uygun olmasının yanında çözülmesi gereken birçok noktada bulunmaktadır. Genellikle ormanlık alanlarda kurulduğundan ve yıldırım düşmelerinde yangın çıkartma riskine sahiptir. Kış aylarında kanatlarında ki oluşacak buzlanma sebebiyle canlı hayatını da riske atmaktadır. Bulunduğu bölgede rüzgarı kestiğinden ve farkı alanlara dağıttığından sıcaklık değişimleri yaratarak doğallığı bozmaktadır. Yine rüzgar alanlarında kurulmasında ve kuşların göç yollarına inşa edilmesinden dolayı göç eden kuş guruplarına zarar vermektedir. Arıcılığında yaygın yapıldığı bölgemizde rüzgar akımlarının önüne geçtiğinden ve dağıttığından özellikle arılara büyük zarar vermektedir. Aynı zamanda bulunduğu bölgedeki radyo ve televizyon sinyallerinin bozulmasına sebep olmaktadır. Kurulması planlanan alanların orman vasfı taşımasından ötürü çok büyük bir alanın ağaç katliamına sebep olacaktır. Bu ve benzeri sebeplerden ötürü bölgemize kurulmama kararı çok olumludur. Daha kıraç alanlara kurulması daha uygun olacaktır kanaatindeyim” diyerek açıklamasını tamamladı.

Çakır, ‘Çıkan karar Gölcük için iyi bir karar değil’

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İlçe Başkanı Bilal Çakır, Rüzgar Enerji Santralinin iptali konusunda kararın Gölcük için oldukça önemli olduğunu ifade etti.  Başkan Çakır, “Biz yerli ve milli enerjiye ihtiyacı çok olan bir ülkeyiz.  Gölcük’te RES kararı olumsuz çıktıysa, bu enerji en doğru yere mutlaka yapılacaktır. Çıkan karar Gölcük için iyi bir karar değil ama bizler mahkemenin kararına saygı duymak zorundayız. Şunu unutmayalım ki ülkemizin bu tür enerjilerden mutlaka yararlanması gerekiyor. Şu anda ülkemizde enerji üretme konusunda yüzde 60’lara ulaşmış durumdayız. Üretilen her enerji ülkemizin yurt dışına bağımlılığını azaltacaktır. Bu da ülkemizin daha özgür olmasını, dışa bağımlılığı azaltacaktır’ dedi.

Aynacı, ‘Biz çıkan kararı çok doğru buluyoruz’

İYİ Parti Gölcük İlçe İsmail Aynacı, “Biz çıkan kararı çok doğru buluyoruz. Enerjiye tabiki de ihtiyacımız var ama yatırımın daha doğru yerlerde olmalı, bu konuda ÇED in raporuna ve Gölcük Köyleri yaşatma ve dayanışma derneği tebrik ediyorum. Gölcük için alınan karar çok.digru olmuştur. Bizler ormanlarımızı korumalı, kurulacak enerji alanlarını daha doğru yerlere kurmalıyız. Şunu net söyleyeyim biz enerji üretimine asla karşı değiliz’ dedi.

Tunca, “Bu santrallerin ormanlık alanlara kurulmaması gereklidir”

Saadet Partisi İlçe Başkanı Metin Tunca, “Gölcük’te kurulması düşünülen Rüzgar Enerji Santrali ile ilgili olarak Gölcük Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin vermiş olduğu mücadele sayesinde iptal edildi. Ülkemizin çok büyük elektrik ihtiyacı var. Rüzgar santrallerinin kurulması gerekli. Ama bu santrallerin ormanlık alanlara kurulmaması gereklidir. Anadolu’muzun birçok dağları taşlık ve kayalık. Ormanlarımıza ve yeşil alanlarımıza rüzgar santrallerini kurdurtmadıkları için Gölcük Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ne, köy muhtarlarımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza ve siyasi partilerimize teşekkür ediyorum” diyerek açıklamasını tamamladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.