DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

Yörük Türkmenler Hıdrellez’i muhteşem kutladı  AYRIŞMAYALIM BİR OLALIM

Yörük Türkmenler Hıdrellez’i muhteşem kutladı   AYRIŞMAYALIM BİR OLALIM

Yörük Türkmenler Hıdrellez’i muhteşem kutladı

 AYRIŞMAYALIM BİR OLALIM

Gölcük Yörük Türkmenler Derneği, 5. Hıdrellez Kutlama Etkinliğini, ilçemizde Anıtpark’ta gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen programa yoğun katılım sağlanırken, programda Hıdrellez’in anlamı vatandaşlara aktarıldı.

Yoğun katılım sağlandı

Programa Gölcük Kaymakamı Mustafa Irmak, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, AK Parti Gölcük İlçe Başkanı Çetin Seymen, İYİ Parti Gölcük İlçe Başkanı İsmail Aynacı, CHP Eski İlçe Başkanı İsmet İşeri, Gölcük Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürü Lütfü Yılmaz, Gölcük Kültür Dernekleri Platformu Dönem Başkanı Yasin Aslan, Kocaeli Gölcük Yörük Türkmenler Derneği Başkanı Hüseyin Karakaya, Gölcük Belediye Meclis Üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri ve çok sayıda vatandaş katılım sağladı.

Karakaya, ‘Güçlü olmak istiyorsak, her zaman bir olacağız’

Gölcük Yörük Türkmenler Derneği Başkanı Hüseyin Karakaya, yapmış olduğu açılış konuşmasında şunları söyledi: “Toros Dağları’ndaki Yörük çadırlarına bakın. Eğer duman tütüyorsa bizi hiçbir güç ve kuvvet yenemez. ‘Dünyanın bütün zanaatların, müziklerini önüme serseler ben yine de yırtık çorabıyla sürüsünü otlatan Yörük çobanının kaval sesine değişmem’ diyen ve yine ‘Ben Yörüklüğümle gurur duyuyorum’ diyen, bizim de kendisiyle gurur duyduğumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sözleriyle konuşmama başlamak istedim. Biz Yörük Türkmenler, Biz Yörük Türkmenler, yani ben Türküm diyebilen, Türk milleti olarak düşmana asla boyun eğmeyen; korku, ölüm, yılmak, yıkılmak nedir bilmeyen kahraman Türk ırkının ödün vermeyen torunları olarak bugün buraya atalarımızın binlerce yıldan bu yana kutladığı, Türk – İslam kültürünün bir parçası haline gelmiş olan hıdrellezi kutlamaya gelmiş bulunmaktayız. Rumi takvime göre hıdrellez günü, yılbaşı olarak kabul edilir. Altı ay yaz, altı ay kış olarak bilinir. Hıdrellez iyileri mükafatlandırıp kötüleri cezalandıran, zorlukta yardımcı olup bolluğa kavuşturan Hızır AS’ın İlyas peygamberle buluştuğu gündür. Hıdrellez, yılbaşı olarak da kabul edildiğinden senenin bolluk, bereket içinde geçmesi için hıdrellez günü bol bol hayır hasenat yapılır. Yetimler sevindirilir, açlar doyurulur. İmkanı olan herkesin katkısıyla oluşturulan pilavlar pişer. Bütün ahali çoluk çocuk bir arada toplanır ve dostluk havasında yenilir. Bu şekilde yapılan coşkulu etkinlikler dosta kuvvet, düşmana korku verir”  şeklinde konuştu.

‘Atalarımızın gelenek ve göreneklerini yaşatmalıyız’

Sözlerine devam eden Karakaya, ‘Bu duygu ve düşünceyle yola çıkmış olan bizler, atalarımızın gelenek ve göreneklerini yaşatma noktasında köprü olmaya kararlı bir dernek olarak bugünde Gölcük’te Türk-İslam kültürünün ve töresinin yaşatılması noktasında hıdrellez kutlamalarının 5.sini gerçekleştirmekteyiz. Türklerin bulunduğu bütün coğrafyalarda, Adriyatik’ten Çin’e kadar binlerce yıldan beri kutlanmaktadır. Hıdrellezin bazılarına göre İslam öncesi Orta Asya ve Anadolu kültürüne ait olduğu söylenir. Bazılarına göre ise ilk çağlardan beri Mezopotamya, Anadolu, İran, Balkanlar ve Türklerin bulunduğu bütün coğrafyalarda binlerce yıldan beri kutlanmaktadır. Hıdrellez günü Hızır AS, insanların arasında dolaşıp insanlara yardım eder. Uğradığı yerlere bolluk, bereket ve zenginlik götürür. Dertlere derman, hastalara şifa olur. Bitkilerin yeşermesinde, hayvanların çoğalmasında, insanların güçlenmesinde, kısmetlerin açılmasında yardımcı olur. Uğur getirir. Mucize ve keramet sahibidir. Bu inanç doğrultusunda isteklerinin yerine gelmesi ve yeni senenin bolluk, bereket, huzur içinde gelmesi için Allah’a dua edilir. Biz de bugün diyoruz ki geçmişini bilmeyen, geleceğine yön veremez. İlke belli, hedef belli. Türkün sevgilisi vatandır. Ya beraber yaşar ya da vatanı için ölür. Ya Rabbi, atalarımızın doğru bilip de yaptıkları ne varsa mukadderatından ve mukaddesatından taviz vermeden ecdadın ve şühedanın emanetine sahip çıkma imkanı ver. Bizi birlikten, bütünlükten ayırma. Allah’ın adaletini dünyaya tanıtan güçlü bir Müslüman Türk birliğinin kurulması ve bir gün tüm Türk devletleriyle Çin Seddi’nde buluşmak dileğiyle” dedi.

Sezer, ‘Türk Milleti, renkler ebrusu şeklindedir’

Programda konuşma yapan ve Yörük Türkmenleri kutlayan Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, “Öncelikle Ramazan ayının hayırlı ve mübarek olmasını diliyor, tüm hemşerilerimizin Ramazan ayını kutluyorum. Gölcük Yörük Türkmenler Derneği’nin yapmış olduğu bu etkinlik gelenek ve göreneklerimizin yaşatılması için gerçekten çok önemli. Ben Atatürk’ün bir sözünü söylemek istiyorum: Toros Dağı’nda bir Türkmen Yörük çadırında, birinde dahi duman tütüyorsa bu memleketin düşman işgaline uğramayacağına emin olabilirsiniz. Bu memleketimizin asli unsuru olan Yörük Türkmen kardeşlerimizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Türk Milleti, renkler ebrusu şeklindedir. Mozaik kelimesini asla kullanmayacağımızı söyledik. Büyük Türk milletinin bir parçası olmaktan her zaman mutluluk ve gurur duyduğum gibi Yörük Türkmen kardeşlerimle burada olmaktan, hıdrellez geleneğini burada yaşatmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bunun yaşatılmasındaki gayretlerinden ötürü kendilerine teşekkür ediyor, tüm katılımcıları saygı ve sevgiyle selamlıyorum” diyerek konuşmasını bitirdi.

Kaymakam Irmak, ‘Hedefim Gölcük’e hizmet etmek’

Başkan Sezer’den sonra söz alan Gölcük Kaymakamı Mustafa Irmak, şunları dile getirdi: “Öncelikle hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Hıdrellez bayramınızı kutluyorum. Gölcük’e geldim ve fiili olarak görevime başladım. Hedefim Gölcük’e hizmet etmek, sizlere yardımcı olmak, elimden gelen her türlü fedakarlığı burada göstermektir. Başkanımız da yeni. Sizler de benim için şu an yenisiniz. Huzur içerisinde omuz omuza, hep birlikte kardeşlik içerisinde en güzelini yapmaya çalışacağız. Hıdrellez bayramınızı, Yörük Türkmen kardeşlerimizin bu anlamlı gününü kutluyorum” dedi. Konuşmaların ardından Gölcük Kaymakamı Mustafa Irmak ve Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, tencerelerin kapaklarını açarak vatandaşlara ikramı başlattı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.