DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

Çay ve şekere zam geldi MUTFAKTA YANGIN VAR

ÇAYKUR, artan yaş çay ürün, işçi ve işletme maliyetlerini göz önünde bulundurarak kuru çaya zam yapma kararı aldığını açıkladı.  ÇAYKUR Yönetim Kurulu kararı ile kuru çaya % 15 zam yapılmasının ardından şekere de %16 oranında zam yapıldığı açıklandı. İlçemizde çay ocağı ve kıraathane işinde bulunan esnaflar yapılan bu zammın çok fazla olduğunu ifade ederek, “ Biz bu zammı fiyatlarımıza yansıtamayacağımız için biz zor durumda kalacağız” dediler.

Aydın, “Biz esnaf ve vatandaşlar olarak bu zamlardan mutlu değiliz”

Gölcüklü Kocaelisporlular Derneği Çay ocağı işletmecisi Ezgin Aydın, “ Son dönemlerde sürekli esnaflara fırsatçı hatta pazarcılara terörist  yaftası bile vurdular.  Fakat şunu göz önünden kaçırıyoruz. Esnafa fırsatçı denilebilmesi için öncelikle esnafa hükümet tarafından uygun fırsatlar sunulması gerekiyor. Örneğin hükümet elektrik, su, doğalgaz ve benzinde indirimlere gider, esnafta buna karşılık fırsatçılık yaparsa gereken tüm cezaların verilmesine ben bir esnaf olarak memnun olurum. Fakat yaşamı % 100 ilgilendiren ihtiyaçlara sürekli zam yapılması ve esnafında buna karşılık pazarladığı şeye zam yapması gayet normal bir hal alıyor. Yani kısacası bana fırsatçı diyebilmen için bana fırsatlar sunman gerekiyor. Bunlar sunulmadığı sürece bu zamların önüne geçilemez. Biz esnaf ve vatandaşlar olarak bu zamlardan mutlu değiliz. Bize zamlar yansımadığı sürece bizde zam yapmayız. Çaya %15, şekere %16 oranında yapılan zam biz esnafları başta olmak üzere tüm vatandaşları olumsuz etkileyecektir” dedi.

Yıldız, “Bu zam daha önce içtiği çayın 1 lira bedelini ödemekte zorlanan işsiz vatandaşı vurdu”

Yıldız Kıraathanesi işletmecisi Tuncay Yıldız, “Bu zammı hiç benimsemedik. Bu zam ilimizin ekonomik gerçekleri göz önünde bulundurulmadan alınmış bir karardır. İşsizliğin bu kadar yoğun olduğu ve vatandaşların zamanlarının önemli bir bölümünü çayhanelerde geçirdikleri bir kentte bu zam kabul edilemez bir zamdır. Bu zam daha önce içtiği çayın 1 lira bedelini ödemekte zorlanan işsiz vatandaşı vurdu.  Dolayısıyla bu yaz mevsiminde, karda kışta onları ya evlerinden çıkmamaya ya da sokaklarda dolaşmaya mahkum etmiş oluyoruz.  Çevre illerdeki çay fiyatları dikkate alınırken günlük çay satış miktarları işçilik ve kira maliyetleri de dikkate alınmalıdır. Maliyetlerin hesabında sürümün fazla olması, işçiliğin ucuz olması ve artık eskisi kadar şeker tüketilmiyor olması da göz önünde bulundurulmalıdır. Bu konuda bütün yetkilileri göreve davet ediyorum. Hepimizin öncelikle işsiz ve yoksul vatandaşları düşünmemiz gerekiyor” dedi.

Durukan, “Çaya ve şekere zam geldi ama biz 5 kuruş zam yapamıyoruz”

Durukan Çayevi işletmecisi Mustafa Durukan, “ Ben 25 senedir bu mesleğin içindeyim. Hem esnafa hem de çayevine gelen müşterilerimize çay vermekteyiz. 4 yıldır çayı 1 liradan veriyorduk. Şimdi 1.25 yaptık, esnafa ise 75 kuruştan çay veriyoruz. Çaya ve şekere zam geldi ama biz 5 kuruş zam yapamıyoruz, esnaflar kabul etmiyorlar. Hatta, “çayı kendimiz yaparız daha iyi” diyorlar. 9 tane marka verdiğim esnafım var ve günde 30 marka toplayamıyorum. Herkese bir çay makinesi kendi çaylarını kendileri yapıyor, çok zorda kalırlarsa çay istiyorlar. Dükkanımıza gelen müşteriler ile günü kurtarıyoruz. Onu da 5-6 çay satan esnaf yan yanayız. Bu şekilde iş yapmaya çalışıyoruz. Bu zamlar bizi daha da zorlayacak. Çünkü biz yine zam yapamayacağız. Bu nedenle zaten kıt kanaat geçiniyorduk ve geçimimiz her geçen gün zorlaşıyor” dedi.

Kinvan, “Bu zamlardan sonra nasıl 1.25’ten çay satalım”

Uzman Kıraathanesi işletmecisi Nihat Kinvan, “ Uzun yıllardır bu mesleği yapan bir esnaf olarak bu zamlardan bıktık. Normalde Gölcük’te çayın tarifesi 1. 50 lira ama biz çayı 1. 25’ten satıyoruz. Çünkü daha yükseğini Gölcük halkı kaldıramaz. Şimdi çaya %15, şekere ise %16 oranında zam yapıldığını öğrendik. Bu zamlardan sonra nasıl 1.25’ten çay satalım. Bizim kullandığımız çay öyle alelade bir çay değil. Çaykur’un filiz çayını kullanıyorum. Tabi bunun sadece çay ve şeker masrafı yok. Bunun kirası var, elektriği suyu var, doğalgazı var. Bu kadar masraf varken 1.25’ten çay satarak nasıl bu masrafları karşılayacağız” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.