DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

Anma programına Japon Başkonsolu’nun anısı damga vurdu

Japonya İstanbul Başkonsolosu Hisao Nishimaki, 17 Ağustos Depremi’nin 20.yılında, Gölcük’te yapılan programda yaptığı konuşmada; hem 17 Ağustos’ 1999 depreminde, hem de 2011’de Japonya’da yaşanan depremde, Türkiye ile ilgili yaşadığı ilginç anısını paylaştı.

Gölcük, Asrın Felaketi 17 Ağustos Depremi’nin 20.yıl dönümünde, Gölcük Belediyesi ve Gölcük Arama Kurtarma Derneği tarafından düzenlenen anma programında, depremde maddi, manevi desteklerde bulunmuş dost ülkelerin, büyükelçilerini ve konsolosları ağırladı. Davetliler arasında belki de 17 Ağustos depreminde en büyük desteği vermiş ülkelerin başında gelen Japonya’nın İstanbul Başkonsolosu HisaoNishimaki’de vardı.

“2500 PREFABRİK HİBE ETTİK”

Nishimaki anma programında yaptığı konuşmada 17 Ağustos Depremi’nde Türkiye’de yaşadıklarını ve akabinde de Japonya’da gerçekleşen depremde Türk Arama Kurtarma Ekibi ile ilgili bir anısını Türkçe olarak paylaştı ve şunları söyledi: “Türkiye’de 9 ay önce İstanbul Başkonsolosluğu görevime başladım. Bundan 20 sene önce de İstanbul Başkonsolosluğunda 2 numara olarak çalışmaktaydım. Deprem sırasında da İstanbul’daydım. O geceyi hala unutabilmiş değilim. Deprem olduktan hemen sonra ofisime gittim ve depremi Japonya’ya haber verdim. Ardından da kurtarma ekipleri Türkiye’ye geldiler. 40 kişilik bir ekip 1 Türk kadını kurtardı. Ekibin içinde bulunan doktorlarımız 1508 Türk depremzedeyi o kadar kısa zamanda muayene etti. Bu bölgede su kesildi, elektrik kesildi, hayatınız çok zorlaştı. O zaman Japonya’dan uzmanlar gelip yardımcı olmaya çalıştılar. Onun ardından biz Japonya’nın Kobe Depreminden kalan 2500 tane prefabrik evi hibe ettik ve Japon Köyü açtık. O zaman hazırlanan prefabrik sayısı 25 bin idi. Onların yüzde 10’u biz hibe ettik. Neden biz bunu yaptık. Bilindiği gibi Türkiye ile Japonya arasındaki ilişkilerimiz 130 senedir dostane bir şekilde devam etmektedir. Biz onun için elimizden ne geliyorsa yaptık. 1999 – 2001 yılları arasında bu yardımlar gerçekleşti” dedi.

“O ZAMANIN BAŞBAKANI EMİR VERMİŞ” Konuşmasına devam eden Nishimaki, “Onun ardından ne oldu? 2011 yılında Doğu Japonya’da büyük deprem oldu. O sırada Dünya’dan 21 ülkeden Japonya’ya arama kurtarma ekipleri geldi. Onlardan birisi tabi ki Türkiye idi. Japon halkı adına sizlere teşekkür etmek istiyorum. Enteresan bir şey vardı. Normalde arama kurtarma ekipleri depremin hemen sonunda, 72 saat sonra Japonya’dan gittiler. Bir kısmı da 1 hafta sonra kendi ülkelerine döndüler. Yalnız bir ülke Türkiye bir aya kadar kaldı. Neden kaldı? Bende çok şaşırdım. Türkiye dönmeden önce Tokyo’daki Dış İşlerinin merkezinde çalışıyordum. Dış İşleri Yardımcısı vardı. Beraber Türk ekipleri kabul ettik ve o ekibin başkanına bir soru sordum. Başka ülkelerden gelen kurtarma ekipleri en fazla bir hafta da kendi ülkelerine dönmüş. Siz dönmemişsiniz. Bir araya kadar kalmışsınız. Ekibin başkanı dedi ki; o zaman ki Başbakanınız, şimdi ki Cumhurbaşkanınız onlara emir vermiş. “Japonyaların ihtiyacı olduğu kadar Japonya’da kalın Türkiye’ye dönmeyin” demiş. Onun için bir aya kadar depremzedelerle beraber temizleme işi bile yapmışlar. En sonunda Japon depremzedeler Türk ekiplerine rica etmiş, “Yavaş yavaş Türkiye dönün” diye, onlarda Türkiye’ye dönmüş. Biz Türkiye ve Japonya olarak depremler yaşıyoruz. Onun için depremden sonra da AFAD ile birlikte afet kurtarmada eğitim çalışmaları yaptık. Bundan sonra olacak depremlerin size en zarar vereceğini düşünüyorum. Çok çok teşekkür ediyorum” diyerek alkışlar arasında sözlerini noktaladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.