DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

Asrın Felaketinin 20.yıldönümünde Şehitlerimiz dualarla anıldı MARMARA DEĞİL GÖLCÜK DEPREMİ

17 Ağustos 1999 günü meydana gelen ve asrın felaketi olarak adlandırılan Gölcük Depremi’nin 20. Yıldönümü dolayısıyla Kavaklı Marina’da bir anma programı gerçekleştirildi.

Anma Programına katılım oldukça yoğun oldu

20 yıl önce, 16 Ağustos’u 17 Ağustos’a bağlayan gece saat 3.02’de meydana gelen 7,4 şiddetindeki deprem, ilçemizle birlikte çevre illerde hissedilmiş, büyük bir yıkıma mal olmuş, on binlerce canımızın kaybına sebep olmuştu. Asrın felaketi olarak adlandırılan 17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi’nin 20. yıldönümü anma programı, Kavaklı Marina’da yapılan programla gerçekleştirildi. Programa AK Parti Kocaeli Milletvekilleri Mehmet Akif Yılmaz, İlyas Şeker, Emine Zeybek,Kızılay Genel Müdürü İbrahim Altan, Kocaeli Vali Yardımcısı Dursun Balaban, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, AK Parti İl Başkanı Mehmet Ellibeş, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, Karamürsel Kaymakamı Ahmet Narinoğlu, İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Mahir Sarıdağ, Gölcük Belediye Başkan Yardımcıları, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, GESOTİM Başkanı Necmi Kocaman, Gölcük Belediye Meclis Üyeleri, siyasi parti ilçe başkan ve yöneticileri, Gölcük Arama Kurtarma Derneği GESOTİM, Gölcük Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneği (GFSD), Türk Kızılayı Gölcük Şubesi, AFAD İl Müdürlüğü, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri ile çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.

Programa katılım sağlayan Büyükelçi ve Konsoloslar;

Anma Programına; Japonya İstanbul Başkonsolosu Hisao Nishimaki, Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Ramil Gurbanov, Macaristan İstanbul Başkonsolosu  Görev Danışmanı Tomas Torma, Kuveyt Ankara Büyükelçisi H.E Ghassan Zawawi, Hindistan İstanbul Başkonsolosu Ji Singh, Hollanda Büyükelçisi Bart Van Bolhuis katıldı. 

Büyükelçi ve başkonsoloslara yapılan şilt takdimiyle hem 20.yıla özel teşekkür edilmiş oldu, hem de deprem ile ilgili bir farkındalık oluşturuldu.

Program öncesi hazırlıklar tamamlandı

Anma programının yapıldığı Kavaklı Marina’da saatler öncesinden alanın hazırlanma işlemine geçildi. Bunun yanı sıra akşam saatlerinde İzmit Kızılay Kan Bağış Merkezi, kan bağış kampanyası düzenledi. Aynı zamanda yemek ve lokma ikramında da bulundu. Alanda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin “Güvenli Yaşam Odası” kuruldu ve ev eşyalarının nasıl güvenli bir şekilde monte edilmesi gerektiği gösterildi. AFAD İl Müdürlüğü ekipleri, alanda araçları ile hazır bulundu. Türk Metal Sendikası Gölcük Şubesi, deprem şehitleri anısına toplamda 3 bin kase helva yaptırarak vatandaşlara ikram etti. Gölcük Arama Kurtarma Derneği GESOTİM ve Gölcük Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneği (GFSD), deprem döneminde çekilmiş fotoğraflardan oluşan fotoğraf sergisini açtı. Birçok kişi, yaşadıkları alanın deprem dönemindeki durumunu gözlemlemiş oldu. Vatandaşlar da bu sırada kendilerine ayrılan alana geçerek programı beklemeye başladı.

Sezer, ‘Gölcük 20 yılda adeta yeniden doğdu’

Programda ilk konuşmayı Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, yaptı. Sezer, konuşmasında şunları ifade etti: ‘’17 Ağustos 1999 depreminden bugüne kadar bizi yalnız bırakmayan kıymetl Büyükelçiler ve saygı değer konuklar. 17 Ağustos 1999 sadece Gölcük için deği bütün ülkemiz için çok önemli. Deprem kötü yapılan binaların yıkılmasını sağladı. Bizler o tarihte kaybettiklerimizi hala üzüntüyle ve büyük yasla anıyoruz. O dönemde büyük düşüş yaşayan Gölcük bugün 170 bin nüfusa dayandı. Gölcük modern ve yeni binalarla depremin izini silmiş, geleceğe daha umutla bakmaktadır. Gölcük adeta yeniden doğarak çok güzel noktalara ulaştı. İnşallah Ekim ayında Sivritepe bölgesindeki konutlarımıza hak sahiplerimiz kavuşacak. Yeni Sanayi Sitemiz esnaflarımıza ulaştırıldı. Gölcük çok dinamik bir şehir. Bizler geleceğe geçmişten ders çıkararak umutla bakıyoruz ve Gölcük’ün d aha bir güzel yaşanabilir olacağına inanıyoruz. Bunun içinde çalışmalarımıza devam edeceğiz. Gölcük’te 5 bin 380 vatandaşımızı kaybetmiştik. O gün şehit olanlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarını kaybeden hemşehrilerime sabırlar diliyorum’ dedi.

Büyükakın, ‘Depreme karşı en iyi şekilde hazırlanmalıyız’

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, ‘’Her birinizi saygıyla sevgiyle selamlıyorum. Depremin üzerinden 20 yıl geçti.Biliyorum ki pek çok arkadaşım, pek çok kardeşim o depremin izlerini hala silemedi. Gölcük’te o depremin izlerini hasarını çok kısa sürede toparlandı. Peki ya hafızadaki izler, gönüllerdeki izler işte onlar asla silinmeyecek. Deprem olmaya başladı; odamdan yan odaya geçene kadar ayakta duramaz hale gelmiştik. İnanılmaz bir şekilde sallanıyorduk. Eşimde bende akademisyeniz. Depremden nasıl korunacağımızı bilmiyorduk. İkimizde öğretim üyesiyiz. Depremin geçmesini ayakta durarak bekledik. Allah’tan bizim binamız çökmedi. Eğer binamız çökseydi yaşam mahalli asla kalmazdı. Depremde nasıl davranmamız gerektiğini çocuklarımızı eğiterek başlamak gerekir. Binalarımızı yaparken, deprem gerçeğini göz önüne alarak bunu yapmalıyız. Depremler olacak, bu gerçeği asla değiştiremeyiz. Yapmamız gereken bir şey var; deprem gerçeğini anlamak, ona göre şehirler imar etmek gerekiyor. Bizler biliyoruz ki deprem değil binalar öldürüyor. Deprem esnasında nelerin yapılması gerektiğini hem çocuklarlımıza hem yetişkinlerimize öğretmeliyiz. Büyükşehir olarak deprem simülasyonu merkezi kurduk. Yapay bir deprem oluşturuyoruz. Merkeze girenler deprem anında neler oluyor görüyor. Ama gönül isterdi ki bu afet bu şehir de yaşanmasaydı. Aramızdan ayrılan şehitlerimiz yine aramızda olsalardı. Biz bu gerçeği ne yazık ki acı bir şekilde öğrendik. Gelecekte yaşanacak depreme karşı en iyi şekilde hazırlanmamız gerekiyor’ diyerek konuşmasını tamamladı.,

Şeker, ‘1999 yılından önce yapılan bütün binaların riskli olduğunu düşünüyorum’

AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, ‘’1999’da yaşadığımız depremin üzerinde 20 yıl geçti. Depremler dünyanın var oluşundan bugüne kadar hep oldu, olmaya devam edecek. Yaklaşık 15-20 gün önce Denizli bölgesinde yine aynı depremleri yaşadık. Bizlerin vatandaşlar olarak, devlet olarak özellikle olası depremlerde can kaybının en aza indirilmesi için tüm çalışmalar yapılmalı. Bu çalışmalar sadece devletin, belediyelerin yapacağı çalışmalar değil, halkımızın da üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir. Depremde 17 bin vatandaşımızın şehit olduğu açıklandı.  Hayatlarını kaybeden vatandaşlarımızı deprem değil, sağlıksız binalar öldürmüştür. Deprem sadece 1 vatandaşımızı öldürmüştür. O da boş arsada açılan fay hattına düşmüştür. Biz sonuçta deprem bölgesinde yaşıyoruz. Bizler bu yüzden yeni alacağımız binalarımızı mutlaka sorgulamamız gerekiyor. Ruhsatını, zeminini mutlaka sorgulamamız gerekiyor. Eğer bunu yaparsak ben inanıyorum ki olası bir depremde can kaybını en aza indirmiş olacağız. 1999 yılından önce yapılan bütün binaların ben riskli olduğunu düşünüyorum. 1999’dan önce yapılmış binalarda oturan vatandaşlarımızdan kaç tanesi bu binaların sağlamlığını test ettirdi. Bu konuda ne yazık ki hazırlıksızız. Bizim inancımızda bir insanın hayatını kurtarmakla bütün insanlığın hayatını kurtarmakla eş değer olduğu söyleniyor. Bu yüzden bizim elimizden gelen her şeyi yapmamız gerekiyor. Bu noktada hükümetimiz ve belediyelerimiz her türlü desteği veriliyor. Binalar olası depremlerde yıkılmasın diye muafiyetler veriliyor, krediler veriliyor, tapularda ciddi muafiyetler getiriliyor. Amaç olası depremlerde bir insanın bile burnunun kanamaması. Depremler tabi ki de olur. Depremin acısını en aza indirmekte üzerimize düşüyor’ dedi.

Zeybek, ‘Deprem konusunda üzerimize önemli görevler düşüyor’

AK Parti Kocaeli Milletvekili Emine Zeybek, ‘Bugün 17 Ağustos depreminin20. Yılı ve düşündüm 20 yıl, dile kolay. Fakat ne çabuk geçmiş ama acıları hala taptaze. Bir Gölcüklü olarak o gece yaşanılan acıları kıyamet olarak adlandırırdım hep. BU depremi asla unutmayacağız, unutturmayacağız da. O gün doğan bir çocuk bugün 20 yaşında. Baktığınız zaman bugün Gölcük ve Kocaeli’nin tüm yerleri eskiden daha güzel. O yüzden bize çok önemli görevler düşüyor. O gece depremi yaşayan bizlere tarihi görev düşüyor. Vatandaş olarak ta neler yapmamız gerektiğini, yetkililer uzun uzun anlattılar. Allah’ım bir daha o geceyi kimseye yaşattırmasın’ dedi.

Balaban, ‘İnsanları binalar öldürüyor’

Vali Yardımcısı Dursun Balaban, ‘Değerli arkadaşlarımız çok şeyi size söylediler. Aslında bizim söyleyeceğimiz çok sözümüz yok. O günden bugüne devletimizin çok güzel şeyler yaptığını gördüm. O gün susan telefonlar, kesilen elektrikler, su bulamama gibi olayları artık görmediğimizi söylemek istiyorum. Geçmişten bugüne çok büyük ilerlemeler kaydettiğimizi gördüm. Daha gün ağarmadan yurdumuzun dört bir yanından yardımlar adeta aktı. Şu anda Afet olarak 2018 yılına kadar 50 bin kişiye ve öğrenciye depremle ilgili eğitimler verdik, vermeye de devam ediyoruz. Biliyoruz ki insanları depremler değil, binalar öldürüyor. Bu nedenle bütün okullarımızda  Sivil Toplum Kuruluşlarımızla birlikte eğitimler vermekteyiz. Sivil Toplum Kuruluşlarımız da afetlere hazır. Nerede deprem olursa olsun, birkaç saatte o bölgelere yemeğiyle, ekibiyle, battaniyeleriyle ulaşabiliyoruz. BU konuda çok büyük ilerlemeler sağladık. Şunu unutmayalım ki ülkemiz ve ilimiz deprem bölgesi. Onunla yaşamak zorundayız. Eğitimleri çocuklarımıza verirsek, olası afet durumlarında onbinlerce can vermeyiz. Tabi ki bu deprem bize bununla yaşayabileceğimizi öğrenme aşamasında bize çok büyük ders almamızı gösterdi. Yeter ki ders alalım’ şeklinde konuştu.

Büyükelçiler ve Konsoloslar duygu ve düşüncelerini dile getiren konuşma yaptılar

Programda Konsoloslar ve Büyükelçiler deprem konusunda duygu ve düşüncelerini aktaran konuşmalar yaptı. Büyükelçi ve Konsoloslar Gölcük’te deprem anma programına katılmaktan memnuniyet duyduklarını ifade ettiler.

Barış, ‘Deprem Marmara depremi değil, Gölcük depremidir’

KOÜ Yer Fiziği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr.Şerif Barış, ‘Bu deprem Marmara Depremi değil, Gölcük depremidir. Kocaeli Depremidir. Yalnız çalışmalarımızla, bir olarak kenetlendik. Yaraları sardık ama biz bu deneyimlerimizi dünyaya satamadık, yayamadık. Bizim bu deneyimlerimizi, çalışmalarımızı, çabalarımızı mutlaka diğer illere ve ülkelere satmamız lazım. Çünkü İstanbul’da ve diğer illerde yaşanabilecek olası afetlerde Kocaeli deneyimin merkezi olacak. Biz 20.yılda bu kadar kalabalık insanın katılmasından ötürü mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Tekrar bu olayların yaşanmaması için hazırlanmak durumundayız. Nerede bir deprem afet yaşandıysa unutulmamalı ki bu afetlerin yeniden yaşanması muhtemeldir’ dedi.

Yemin töreni yapıldı

GESOTİM’de deprem eğitimi alan ve eğitimlerini başarıyla tamamlayan 11 öğrencinin yemin töreni yapıldı. Yemin törenini GESOTİM Başkanı Necmi Kocaman yaptırdı. Akabinde öğrencilere sertifikalarını programa katılım sağlayan protokol takdim etti.

Kocaman, ‘Depremden hala ders almayanlar canımızı acıtmaktadır’

GESOTİM Başkanı Necmi Kocaman, yaptığı konuşmada, ‘Çok acı günlerdi o günler. Ama depremi unutmamak unutturmamak adına yapılan çalışmalar ortada. Depremi unutturmamak için bir avuç Gölcük sevdalısı gerek Türkiye’de gerekse uluslararası alanlarda çalışma yapabilecek bir tim kurdular. Umursanmalarda umursanmasak ta bugün el açan bir tabela konumunda olmayan bir GESOTİM’i ortaya çıkarttılar. Ekibin kurucusu ve başkanı olan biri olarak her zaman dediğim gibi bizler depreme hazırlıksız yakalanmış, balyoz bile bulamamıştık. O günlerden bugünlere geldik. Depremi sadece afet olduğunda hatırlanması canımızı çok acıyor. Biz yolumuza devam edeceğiz. İnsanlık adına yolumuza gururla, onurla aynı kararlılıkla devam edeceğiz. Acı dolu geçen 20 yıla girmiş bulunmaktayız. Her yıl Ağustos ayına girdiğimizde içim çok buruluyor. 17 Ağustos 1999 sendromu. Ağustos ayın oysa ne kadar çok severdik. Ağustos ayı çok güzel bir aydır aslında. Bundan 20 yıl önce tüm telaşları mutlulukları ve heyecanları yok eden ay oldu Ağustos ayı. İlk enkazımda gördüğüm beni ne olur kurtarın gözleri, sonra onlarca, yüzlerce insanı. O enkazların başına gittiğinizde deprem kurbanlarının en son sizi gördüğü bilincini hiç duydunuz mu? Ağustos ayı, işte bütün bunları gördüğümüze rağmen yaşanılan bu olaylardan hala ders almayanlara inat, geçmişten ders çıkaranlara ve geleceğe umutla bakan ekibimize, çocuklarımıza ve arkadaşlarımıza sonsuz teşekkür ediyorum” dedi.

Daha sonra Program Şehitlerimiz için okunan Kur’an-ı Kerim Tilavetiyle devam etti. Anma programları Kızılay’ın yemek dağıtımıyla devam etti.

Haber: Arif ÖZTOK



YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.