DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

Çaykur fiyatlara yüzde 15 zam yaptı TİRYAKİLER DERTLİ

Çaykur fiyatlara yüzde 15 zam yaptı

TİRYAKİLER DERTLİ

Çay’a yine yüzde 15 zam geldi. Vatandaşlar bu sabah güne zam haberiyle uyandı. Tiryakilerin vazgeçilmezi olan çaya gelen bu zam hem esnafın hem vatandaşın canını sıktı. Bizde Gazetemiz olarak ilçemizde vatandaşlara hizmet veren bazı Çay Ocağı Sahipleri ile konuştuk. Çay Ocağı Sahipleri yaptıkları açıklamada, ‘Yapılan bu zam bizi olumsuz etkileyecek’ dediler.

Kaygısız, ‘Bu zamdan sonra belki de 30 lirayı geçecek’

Merkez Cami Çay Ocağı Sahibi Kurtça Kaygısız, ‘Çaya bu kadar kısa süre içerisinde ikinci zammın yapılması bizi derinden etkileyecek. Ben şu anda çayı 1 liradan veriyorum. Aslında Gölcük’te çoğu Çay Ocağı çayı 1,25 ve üzere yaptığı halde biz uzun zamandır çayı 1 liradan veriyoruz. Fakat yapılan son zamlardan sonra artık bizde çayın fiyatını arttırmak zorunda kalacağız. Çünkü bu zamlardan sonra artık 1 lira kurtarmaz. Ben 23 liraya aldığım çay son zamlardan sonra 26 buçuk lira olmuşu. Bu zamdan sonra belki de 30 lirayı geçecek. Şekerde zaten pahalı. Tabi bu sadece çay ve şekerle bitmiyor. Diğer masraflarımızda oldukça fazla olduğu için her geçen gün bizim kar marjımız düşüyor’ dedi.

Aydın, ‘Yapılan bu zammı doğru bulmuyoruz’

Ezgin Tea House Sahibi Ezgin Aydın, ‘Gelen her hükümet belli zamandan sonra kendi ipini çekecek mücadeleyi veriyor. Dengesiz vergi yüzünden kimse vergisini vermiyor. Hükümette vergiyi bu şekilde vatandaştan alıyor. Bize zamlar yansımadığı sürece biz zam yapmayız ama bu kadar kısa sürede çaya yüzde 15 + yüzde 15 zam yapılması bizi oldukça etkiliyor. Biz esnaf ve vatandaşlar olarak bu zamlardan mutlu değiliz. Yapılan bu zam sonrasında belki bende vermiş olduğum çayın ücretini yükseltmiş olacağım. Çünkü esnaflara her geçen gün daha da vergi yükü biniyor. Yapılan bu zammı doğru bulmuyoruz’ diyerek düşüncelerini dile getirdi.

Durukan, “Üzerinden iki ay bile geçmeden yeniden çaya %15 oranında yapılan zammı anlamış değiliz”

Durukan Çayevi İşletmecisi Baki Durukan, “ Daha Haziran ayında çaya %15, şekere ise %16 oranında zam yapılmıştı. Üzerinden iki ay bile geçmeden yeniden çaya %15 oranında yapılan zammı anlamış değiliz. Çay sonuçta bizim ana sermayemiz bu kadar kısa sürede yapılan bu ikinci zam bizi gerçekten olumsuz yönde etkileyecek. Tabi bizim işimiz sadece çay ve şeker ile bitmiyor. Bunun elektriği var, suyu var, kirası var, diğer malzemeler var. Hepsini alt alta topladığımız zaman gün sonunda bize hiçbir şey kalmıyor. Sonuçta bizde buradan kazandığımız para ile ev geçindirmeye çalışıyoruz. Şimdi bu yapılan zam sonrası biz zam uygulayamayacağımız için bizim kazancımız daha da düştü. Hükümetimizden esnafı zora sokacak değil destekleyici yaptırımlar bekliyoruz” dedi.

Yıldız, “Bugün çaya yapılan zamla birlikte ağzımızın tadı kalmadı”

Yıldız Kıraathanesi İşletmecisi Tuncay Yıldız, “Haziran ayında Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (Çaykur) kuru çaya %15 zam yapmış gerekçesini de artan yaş çay ürün, işçi ve işletme maliyetleri diye açıklamıştı.  Bugün itibariyle çaya yüzde 15 zam daha yapıldı. Bugün çaya yapılan zamla birlikte Ağzımızın tadı kalmadı. Zaten kahvehaneler ve cafelerde sigara yasağıyla alakalı müşteri sıkıntısı çekerken birde son zamanlarda çaya ve şekere gelen zamlarla hepten zor duruma düşüyoruz. Bizler zamdan etkilenirken müşterilerimize yansıtamayınca işletme sahipleri çok sıkıntı yaşıyorlar ve yaşıyoruz” dedi.

Kinvan, ‘Bu zamlardan sonra ne yazık ki çaya zam yapmak kaçınılmaz bir hale geldi’

Uzman Kıraathanesi Nihat Kinvan, “Daha 1-2 ay önce çaya ve şekere zam yapıldı. Bizler daha geçen zammın yansımasını çaya yapmadık, bugün yine zam geldi. Ne yapacağımızı bizde şaşırdık.  Ben neredeyse çaya 3 yıldır zam yapmıyorum. Esnaf Odasının bize yeni tarife vermesi gerekiyor. Tabi o zaman bile biz çaya zammı geciktiriyoruz ki müşterilerimizi kaybetmeyelim. Bu zamlardan sonra ne yazık ki çaya zam yapmak kaçınılmaz bir hale geldi. Ne biz ne de müşterilerimiz zamdan memnun değiliz’ diyerek düşüncelerini dile getirdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.