DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

İzmit’te yapılan toplantı sonucu ekmeğe zam yapıldı 280 GRAM 1,75 LİRA

İzmit’te yapılan toplantı sonucu ekmeğe zam yapıldı

280 GRAM 1,75 LİRA

Kocaeli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkan Vekili ve Gölcük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necmi Kocaman, Odalarında bugün gerçekleştirdikleri toplantı neticesinde 280 gram ekmeğin 1,75 lira olduğunu açıkladı.

‘Zam kaçınılmazdı’

Son zamanlarda ekmek girdi ürünlerine gelen zamların ardından ilimizdeki ve ilçemizdeki fırıncılar ekmeğe zam yapılmasını istiyordu. Ekmeğe zam konusu birkaç gündür ayyuka çıkmıştı. Kocaeli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkan Vekili ve Gölcük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necmi Kocaman, ekmek zammı hakkında İzmit’te toplantı gerçekleştirdiklerini ve toplantıdan ekmeğe zam kararının çıktığını açıkladı. Gazetemize konu hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Kocaman, ‘Kocaeli Esnaf Odaları Birliği’nin 05-08-2019 tarihli 10 sayılı kararıyla ülkemizin ekonomik koşullarına bağımlı olarak un, elektrik, yakıt, su ve işçi giderlerinin artmasından dolayı maliyet fiyatlarına gelen zamlar neticesinde 280 gram ekmek 1,75 TL oldu. Hayırlı olsun’ dedi.

Gök, ‘Bu konuda hem fırıncılar hem de vatandaşlar haklı’

Peki ekmeğe yapılan zammı vatandaşlar nasıl karşıladı? Vatandaş Serkan Gök; ‘Halkın her bir insanın temel gereksinimlerinden olan ekmek zammı, son bir kaç yapılan sürekli zamlarla vatandaşın artık düşündürür hale geldi. Birçok insan kendi ekmeğini evde yapar duruma getirdiler. Tabi ki de özellikle benzin, doğalgaza zam gelmesi, ekmek girdi ürünlerini yükseltmiştir. Bu konuda hem fırıncılar hem de vatandaşlar haklı. Yapılan zam fırıncıları bir nebze rahatlatırken, vatandaşların üzerine bir yük daha gelmesine sebep olmuştur’ dedi. 

Öztok, ‘Yüzde 40 zam doğru olmadı’

Vatandaş Ahmet Öztok, ‘Ben emekli bir vatandaş olarak her gün her ürüne zam gelmesinden çok şikayetçiyim. Neredeyse her ürüne zam gelmişken, ülkemizde çalışanlar, emekliler ay sonunu zor getirmektedir. Birçok emekli ne yazık ki ikinci işte çalışmak zorunda kalıyor.  Ekmeğe yüzde 40 zam doğru olmamıştır. Bizler kendi penceremizden baktığımızda bu şikayetleri dile getirirken, fırıncılar da kendi yaşadıklarında haklı. Onlarda ekmek girdi ürünlerine yapılan zamlardan sonra mesleklerini bırakma noktasına gelmiştir. Umarım ülkemiz gelecekte vatandaşıyla, esnafıyla, çalışanıyla yüzü güler hale gelir’ diye konuştu.

Özcan, ‘Yapılan bu zam bir nebze de fırıncıları rahatlatacaktır’

Gölcük Niğdeliler Derneği Başkanı Yaşar Özcan, ‘Ekmeğin 1,75 lira olması doğru bir karardır. Çünkü fırıncı esnafı uzun süre ekmeğe zam alamadı. Fırıncılar ekmek üretiminde girdi ürünlerine gelen olumsuz etkileniyordu. Yapılan bu zam bir nebze de fırıncıları rahatlatacaktır’ dedi.

Akça, “Ekmeğe %40 zam yapılan ülkemizde memura ve işçiye %7 zam yapılması normal mi?”

Ahmet Akça, “Ekmeğe %40 zam yapılan ülkemizde memura ve işçiye %7 zam yapılması normal mi? Devlet büyükleri herhalde vatandaşları keriz yerine koymayı çok seviyor. Postaneye gittim kısa çalışma düzeni altında ülkemizde yaşanan krizden dolayı iş verenlerin maaş ödemeleri yapamadığından dolayı devletin sanki ödemeyi kendi cebinden yapıyormuş gibi yaptığı fakat işsizlik fonundan ödendiğini biliyor muydunuz? Ülkede %60 işletmeler çalışamaz durumda ve bu durum gün geçtikçe artmakta. Ekmeğe zam yapmak zorundalar ama ülkeyi yönetenler düzgün bir politika izleyemedikleri için her geçen gün her şeye %40-%50 oranında zam gelmektedir. Fakat çalışan kesime geldiği zaman %7’lik zam yeterli gözüküyor. Ama 600 Milletvekiline yapılan zam aşikardır. 16 yıllık evliyim ve her sene kurbanımı kesiyordum. Bu sene kurbanımı kesemiyorum. Gerisini siz düşünün” dedi.

Sargın, “Elektrik, doğalgaz, sigara derken şimdi de ekmeğe yapılan bu zam çok fazla oldu”

Sultan Sargın, “ Garibanın yediği bir ekmekti. Onu da 1.75 yaptılar. Daha ne diyebiliriz ki. Zaten son günlerde zam üstüne zam yapılıyor. Elektrik, doğalgaz, sigara derken şimdi de ekmeğe yapılan bu zam çok fazla oldu. Bir asgari ücretle geçinen aile zaten et yüzü göremiyor, kuru bakliyat aldı başını gitti. Bir alabildikleri ekmek, makarna, sebze kaldı. Şimdi ekmeğe de 50 kuruş zam yapıldı. 4 kişilik bir aile günde  en az 4 ekmek alması gerekiyor. Yani ekmek masrafı günlük 7, aylık 210 oldu. Ekmeğe sadece 210 lira veren bir aile nasıl geçinsin. Zaten kalabalık aileler fırın fırın gezerek bayat ekmek almaya çalışıyor ve tasarruf etmeye çalışıyor. Ülkemiz hiç iyi bir yere gitmiyor. Zam üstüne zam yapıldığı için birçok aile her geçen gün daha da fazla geçim sıkıntısı içine giriyor” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.