DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

SAVDES-SEN Başkanı Özhan İmre YENİ TEKLİF BEKLİYORUZ

SAVDES-SEN Başkanı Özhan İmre YENİ TEKLİF BEKLİYORUZ

SAVDES-SEN Başkanı Özhan İmre

YENİ TEKLİF BEKLİYORUZ

SAVDES-SEN Kocaeli Bölge Şube Başkanı Özhan İmre, Hükümetin Memurlara yönelik açıkladığı zam teklifinin memurları mutlu etmediğini söyledi.

‘Teklif edilen zam oranı gerçek enflasyon oranlarından oldukça uzaktır’

Başkan İmre, yaptığı açıklamada, ‘Üç milyon 200 bin memur ile 2 milyona yakın memur emeklisinin 2020 ve 2021 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 5. Dönem Toplu Sözleşmesi’nin görüşmeleri başladı. Kamu İşveren Heyeti ile Kamu Görevliler Heyeti arasında 1 Ağustos’ta başlayan süreç kapsamında hükümet 16 Ağustos Cuma günü ilk zam teklifini açıklamıştı.2020’nin ilk altı ayında yüzde 3,5, ikinci altı ayında yüzde 3, 2021’nin ilk altı ayında yüzde 3, ikinci altı ayında yüzde 2,5 zamdan oluşan bu teklif, bizleri yeteri derecede bizi mutlu etmemiştir. Gerçek enflasyon oranlarından oldukça uzaktır. Bunun akabinde hükümet, 5. Dönem Toplu Sözleşmesi kapsamında memur ve memur emeklisine 2020’de yüzde 4+4, 2021’de yüzde 3+3 zamdan oluşan yeni teklifte bulundu.

‘Sokakta yaşayan memur ve memur emekleri açıklanan rakamlara inanmıyor’

Açıklamalarını sürdüren Başkan İmre, ‘Yaklaşık 3 milyon 200 bin memur ile 2 milyona yakın memur emeklisinin 2020 ve 2021 yıllarındaki mali ve sosyal haklarını belirleyecek 5. Dönem Toplu Sözleşmesinin görüşmeleri devam ediyor. Hükümet temsilcileri TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre hareket edebilir. Ancak sokakta yaşayan memur ve memur emeklileri bu rakamlara inanmadığı tüm kamuoyunun malumudur.  Çünkü memur ve memur emeklileri TÜİK verilerini değil mutfakta, çarşıda, pazarda yaşadığı gerçek enflasyonu temel almaktadır.   Bu gerçek enflasyon ile TÜİK’in açıkladığı rakamlar arasındaki uçurumu,  satın alma gücünün her gün düştüğünü, gelirinin eridiğini görmektedir.Açlık sınırının 2.100, yoksulluk sınırının 6.800 TL’yi aştığı,memur ve memur emeklileri yaşadığı gerçek enflasyonun %30’ları bulduğu koşullarda toplam 5 milyon 200 bin memur ve memur emekli aileleri ile birlikte 20 milyonluk devasa bir kitleye yetersiz, yoksulluğa mahkum, güvencesizlik teklif edilmektedir.Nüfusumuzun 4’te 1’inin iki yıllık geleceğini şekillendirecek toplu sözleşme görüşmeleri büyük bir hayal kırıklığına doğru gitmektedir. 2018 yılında resmi enflasyon %20,3 çıktı. 4 kişilik ailenin vaz geçemeyeceği, zorunlu harcama tutarı 1048 lira civarında artarken memur maaşlarına koca bir yıl için toplam 450 lira zam yapıldı.TÜİK’in açıklamasına göre yalnızca kiraya son bir yıl içinde gelen zam 100 lira.  Ailenin aylık gıda harcamasına gelen zam ortalama 197 lira. Doğalgaza bir yıl içinde gelen zam %18,6. Elektriğe %34,8 zam yapılmış.   Mutfak yangın yerine dönmüş, memurun ve memuremeklisinin bütçesi perişan olmuştur. Resmi rakamlar ve yapılan hesaplar neticesinde, memur ve memur emeklisinin alım gücünün düştüğünü gösteriyor.

Toplu sözleşme görüşmeleri normal seyrinde ilerlemiyor

‘Toplu sözleşme görüşmeleri normal seyrinde ilerlemiyor. Ne yetkili konfederasyon ne de işveren tarafı konuları müzakere etmeye yanaşmıyor. Vergi dilimleri, 3600 ek gösterge, yardımcı hizmetliler, bütün ek ödemelerin emekliliğe sayılması, memurlara da bayram ikramiyesi verilmesi, liyakati yerle bir eden, adaletsizliğin kaynağı mülakatın kaldırılması gibi bütçeye getireceği ekonomik yükü sınırlı olan ya da hiçbir mali yük teşkil etmeyen konular masaya getirilmiyor. Eskiden babalarımız emekli olduklarında aldıkları emekli tazminatı ile hem ev hem araba alabiliyorlardı. Şimdi emekli olan memurlar ortalama 90.000,00 TL. Tazminat alıyorlar, ülkemizin neresinde bu paraya ev, araba alınabilir acaba soruyorum. Birileri anlatsın nasıl alındığını!’

Bize daha yakışır bir teklifle gelinmesini istiyoruz

İmre, son olarak, ‘Uzun lafın kısası bizler, Nüfusun dörtte birini oluşturuyoruz.Bize daha yakışır bir teklifle gelinmesini istiyoruz. Gerçekçi davranılması gerekiyor. Eğer memur ve memur emeklilerine gerçekçi zam ve refah payından da bir artırım olmaması durumundahep birlikte demokratik hakkımızı kullanarak alanlara inilmesi gerekmektedir’ diyerek açıklamalarını bitirdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.