DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

Uluslararası Zühtü Müridoğlu Ahşap Heykel Sempozyumu Sona Erdi BU SEMPOZYUM DEĞİRMENDERE’YE RENK KATIYOR

Gölcük Vizyon 2023 kapsamında Gölcük Belediyesi, Gölcük kent Konseyi be Kocaeli Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 26. Uluslararası Zühtü Müridoğlu Ahşap Heykel Sempozyumunun kapanış töreni Değirmendere Çınarlık Meydanı’nda gerçekleştirildi.

3 yabancı, 3 Türk olmak üzere toplam 6 sanatçı katıldı

Türkiye’nin en uzun soluklu Ahşap Heyken Sempozyumu olma özelliği taşıyan ve bu sene 26’ncısı gerçekleştirilen Uluslararası Zühtü Müridoğlu Ahşap Heykel Sempozyumu’nda bu sene 3 yabancı, 3 Türk olmak üzere toplam 6 sanatçı katıldı. 17 Temmuz’da başlayan sempozyum tam iki hafta sürdü ve geçtiğimiz Cuma akşamı Değirmendere Çınarlık Meydanı’nda düzenlenen tören ile sona erdi ve ahşap heykeller Çınarlık Meydanı’nda sergilenmek üzere yerlerini aldı.

Katılım oldukça yoğun oldu

Kapanış programı ve ödül törenine Gölcük Kaymakamı Mustafa Irmak, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, Gölcük Belediye Başkan Yardımcısı Fikret Ormancıoğlu, Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nigar Pösteki, Kocaeli üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Konak,  Gölcük Belediye, Gölcük Belediyesi Kent Konseyi Başkanı Dr. Metin Şentürk, Kent Konseyi Kadın Kolları Başkanı Nurten Turnalı,  Gölcük Belediyesi Özel kalem Müdürü Fatih Bayram, Sempozyuma katılan sanatçılar ve sanatseverler katıldı.

Tufan, “Bu tarz etkinliklerin Türkiye’ye örnek olması gerektiğini düşünüyorum”

26. Uluslararası Zühtü Müridoğlu Ahşap Heykel Sempozyumu Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan kapanış programı Gölcük Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösterileri ile devam etti. Halk Oyunları gösterisini ardından protokol konuşmalarına geçildi. Kapanış töreninde ilk konuşmayı Türk Sanatçıları temsilen Sanem Tufan gerçekleştirdi. Tufan konuşmasında, “Öncelikle Gölcük halkına, Gölcük Belediyesi’ne ve Kocaeli Üniversitesine  çok teşekkür ediyoruz. Bizi ilgisiyle Gölcük halkı yalnız bırakmadı. Yıllardır bu sempozyumun sürüyor olmasının, kültürün olumlu gelişimin etkisini bizzat kendimiz yaşadık. Çocukların ve halkın ilgisi hep yanımızda oldu. Bu tarz etkinliklerin Türkiye’ye örnek olması gerektiğini düşünüyorum. Herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Jordan, “Bizim işlerimizin ve kültürün ilerlemesi için bu tarz sempozyumlar çok önemli”

Ardından yabancı sanatçıları temsilen İspanyol Sanatçı Pedro Jordan konuşmasını gerçekleştirdi ve kendisine Türk Sanatçı Sanem Tufan tercümanlık yaptı. Jordan konuşmasında, “Bu sempozyumda bulunmaktan çok mutluyum. Yaptığımız heykeller ile insanlar çok ilgilendiler. Bizim işlerimizin ve kültürün ilerlemesi için bu tarz sempozyumlar çok önemli. Umarım yaptığımız işleri beğenirsiniz. Teşekkür ederim. “ dedi.

Konak, “Sanat destek gördüğü yerde yeşerir”

Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Konak konuşmasında, “ Bugün 26. Değirmendere Zühtü Müridoğlu Ahşap Heykel Sempozyumu’nun kapanış töreni için buradayız. Sanatçı arkadaşlarımız yaklaşık 15 gün özverili bir şekilde eserlerini gerçekleştirdiler. Bugün bu eserleri görüş günü. Sanat destek gördüğü yerde yeşerir. Bu bağlamda bizleri hiçbir yalnız bırakmayan Gölcük Belediyesi’ne üniversitemize, kent konseyimize çok teşekkür etmek istiyorum. ayrıca sanatçılarımız kadar özverili bir şekilde çalışan yine heykel bölümü öğrencilerimiz burada asistan olarak görev aldılar. Onlarında emeği çok büyük. Burada onlara da çok teşekkür etmek istiyorum.  “ dedi.

Şentürk, “İnşallah bu sempozyum uzun yıllar devam eder”

Gölcük Belediye, Gölcük Belediyesi Kent Konseyi Başkanı Dr. Metin Şentürk konuşmasında, “26.Uluslararası Zühtü Müridoğlu Ahşap Heykel Sempozyumunu tamamladık. Bu sempozyum sadece Gölcük için değil, Türkiye’ye mal olmuş bir sempozyum. Bir ülkenin gelişmişliği İnsan hakları, demokrasi, eğitim koşulları gibi faktörlerin yansıra sanatsal ve kültürel etkinlikler ile de ölçülür. Bu katkılarından dolayı yerli ve yabancı sanatçılarımıza, Üniversitemize ve Gölcük Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Çok güzel çalışmalar yapıldı. Kocaeli Üniversitemiz, Kent Konseyimiz, Belediyemiz, Kaymakamlığımızla birlikte çok güzel eserler kazandırıldı. İnşallah bu sempozyum uzun yıllar devam eder” dedi.

Pösteki, “Güzel Sanatlar Fakültesi heykel bölümü olarak verdiğimiz katkıdan büyük gurur duyuyoruz”

Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nigar Pösteki konuşmasında, “Kocaeli Üniversitesi ve Gölcük Belediyesi’nin birlikte yürütmüş oldukları Gölcük Vizyon 2023 projesi kapsamında yıllardır sürdürdüğümüz ve bu 26. sını sona erdirmek üzere olduğumuz, Değirmendere halkı ile sanatı buluşturduğumuza inandığımız bu güzel günde hepinize çok teşekkür ediyorum. Özellikle ilkel çağlardan beri duygu ve düşüncelerini çeşitli yüzeylere yansıtan insanoğlunun her malzemeyi sanat haline getirebileceğini gösteren böyle güzel bir sempozyumun sonuna geldik. Güzel Sanatlar Fakültesi heykel bölümü olarak verdiğimiz katkıdan büyük gurur duyuyoruz ve hem üniversitemize Rektörlüğümüze hem Belediye başkanımıza sanata ve sanatçıya verdikleri değer için teşekkür ediyoruz” dedi.

Sezer, “İnşallah bu sempozyumumuzun daha uzun yıllar sürmesini diliyorum”

Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer konuşmasında, ““Bu yıl 26. Uluslararası Zühtü Müridoğlu Ahşap Heykel Sempozyumunu tamamlamış bulunuyoruz.  Zühtü Müridoğlu Ahşap Heykel Sempozyumu 26 yıldır devam eden Türkiye’nin en uzun soluklu sanatsal faaliyeti. Bu heykel sempozyumunu diğer sempozyumlardan ayıran bir diğer özellikte sanatçılarımızın çalışmalarını özellikle hemşerilerimizin yoğun olarak bulunduğu, halka açık bir alanda gerçekleştirmeleri. Dolayısı ile sanatla, sanatçıyla kent insanını buluşturmuş oluyoruz. Sanatın hayatının içerisinde olmasını sağladığını görüyoruz. Sanatçılarımıza iki hafta önce teslim edilen o tomrukların içerisinde tavşanı, Köpeği kendileri gördüler ve tomruğun içerisinden onu müşahhas ( soyuttan somut ) hale getirdiler. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. İnşallah bu sempozyumumuzun daha uzun yıllar sürmesini diliyorum. Seneye bu etkinlikte tekrar buluşmak üzere herkese sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

Irmak, “Her alanda olduğu gibi sanatsal ve kültürel etkinlikler anlamında da Gölcük kendini ispatlamış”

Son olarak Gölcük Kaymakamı Mustafa Irmak konuşmasında, “ Her alanda olduğu gibi sanatsal ve kültürel etkinlikler anlamında da Gölcük kendini ispatlamış. Gölcük insanına yakışır bir şekilde bu alanda da en güzel eserleri ortaya koymuş güzel ve büyük bir ilçe. Ben bu açıdan başta belediye başkanımızı, sivil toplum kuruluşlarımızı bu konuda her türlü desteği veren üniversitemizi, değerli sanatçılarımızı tebrik ediyorum. Gölcük’ümüzü bu güzel eserler ile buluşturdukları için teşekkür ediyorum. Bu tür çalışmaların devamını diliyorum.” dedi.

Sanatçılara plaket takdiminde bulunuldu

Konuşmaların ardından, yaklaşık iki hafta boyunca Değirmendere Çınarlık Meydanı’nda çalışan üçü yabancı 6 heykel sanatçıya protokol üyeleri tarafından plaket takdiminde bulunuldu. Plaket takdiminde Rus Sanatçı Vadim Polin’e Gölcük Kaymakamı Mustafa Irmak, İspanyol Sanatçı Pedro Jordan’a Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, İranlı sanatçı Bahram Chegeni’ye Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nigar Pösteki, Türk sanatçı Sanem Tufan’a Gölcük Belediye, Gölcük Belediyesi Kent Konseyi Başkanı Dr. Metin Şentürk, Şahin Karakuş’a  Kocaeli üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Konak ve Şenol Bora’ya da GFSD Başkanı İsmail İkiz takdim etti.

Sanatçılar protokol üyelerine heykelleri hakkında bilgi verdi

Plaket takdiminin ardından GFSD üyesi sanatçılar iki hafta boyunca çektikleri fotoğrafları sanatçılara hediye ettiler. Tören çekilen toplu fotoğrafın ardından heykellerin gezilmesine geçildi. Tek tek gezilen heykellerde sanatçılar protokol üyelerine heykelleri hakkında bilgi vererek  anlatmak istedikleri duygularını anlattılar.  Tören ahşap heykellerin önünde çekilen toplu fotoğraf ile sona erdi.

İsim: Serap DURUKAN

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.