Türkiye'nin en büyük yerel ilçe gazetesi-
$ DOLAR → Alış: / Satış:
€ EURO → Alış: / Satış:
iddaa tahminleri banko tahmin gaziantep escort casino siteleri bursa escort, eskişehir escort, escort bursa, kocaeli escort, izmit escort, bursa escort

YAZIN BOLLUK VE BEREKETİNİ FIRSATA ÇEVİRELİM

YAZIN BOLLUK VE BEREKETİNİ FIRSATA ÇEVİRELİM
  • 23.08.2019
  • 565 kez okundu

YAZIN BOLLUK VE BEREKETİNİ FIRSATA ÇEVİRELİM

Kocaeli Esnaf Odaları Birliği  Başkan Vekili ve Gölcük Esnaf ve Sanatlarlar Odası Başkanı Necmi Kocaman, Yaz mevsiminde sebze ve meyve fiyatlarının ucuzlamasıyla birlikte gıda israfına verilen önemin ne yazık ki azaldığını ifade ederek, “ Yazın bolluk ve bereketini fırsata çevirelim” dedi.

SU AKARKEN TESTİYİ DOLDURMALIYIZ

Başkan Kocaman yaptığı açıklamada, “Yaz mevsiminde sebze ve meyve fiyatlarının ucuzlamasıyla birlikte gıda israfına verilen önem ne yazık ki azalıyor. Ancak israf edilen gıdaların faturası ülke olarak her birimizin cebinden çıkıyor. İsraf edilen tonlarca gıdanın maliyetiyle ülkemizde onlarca okul, hastane, köprü ve yol yapılabilir. Bu yüzden özellikle yaz aylarında sebze ve meyve bolluğu varken doğru alışveriş yapmalı, yazın bereketli ve ucuz olan ürünleri farklı yollardan muhafaza ederek kışın tüketmeliyiz. Yani su akarken testiyi doldurmalıyız ki sonra sular kesilince susuz kalmayalım”.

YAZIN TÜKETİM ALIŞKANLIKLARI GIDA İSRAFINI ARTIRIYOR

Ülkemizde her yıl yaklaşık 1.7 milyar ekmek ve 18 milyon tonun üzerinde meyve sebze israf edildiğini ifade eden Başkan Kocaman, “ İsraf edilen gıdalarla birlikte emeğimiz, paramız, enerjimiz ve milli servetimiz çöpe gidiyor. Araştırmalara göre, gıda israfının yıllık maliyeti yaklaşık 214 milyar lirayı buluyor. Ülkemizde evlerdeki israfın yanı sıra lokanta, kafe, restoran, kamu kurumlarına ait yemekhaneler ve oteller gibi toplu alanlarda gıda israfı çok yüksek boyutlara ulaşıyor. Yemek servisi yapan tüm yerlerde tüketicinin talebine ve siparişe göre yiyecek pişirilmeli. Tüketiciler de tabaklarına tüketebilecekleri kadar yiyecek almalı. Özellikle her şey dahil otellerde ne de olsa parasını ödedik diye gereksiz yiyecek alıp israfa neden olunmamalı” dedi.

KIŞIN HAZIRLIĞINI YAZDAN YAPMALIYIZ

İsrafla mücadele için yediden yetmişe herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini ifade eden Başkan Kocaman, “En önemlisi yazın yapacağımız hazırlıkla kışın aile bütçemizden tasarruf edebiliriz. Ülkemizde yazın sebze ve meyve üretimi de tüketimi de artıyor. Fiyatlar ucuzluyor, adeta bolluk ve bereket yaşanıyor. Yazın manava, pazara gittiğimizde tezgahtaki ürün çeşitliliği bizi cezbediyor ve ihtiyaç fazlası ürün satın alıyoruz. İhtiyaç fazlası ürünleri çöpe atmak yerine konserve yapıp kışa hazırlık yapmalıyız. Dünyada 821 milyon aç insan varken ihtiyaç fazla ürünleri kesinlikle israf etmemeliyiz. Annelerimizin ve büyüklerimizin yaptığı gibi yazın bol ve ucuz olan ürünleri kurutarak, dondurarak, konserve haline getirerek reçel, tarhana, turşu vb gibi birçok şekilde tüketebiliriz. Kışın abartılı fiyatlara ürün satın almak istemiyorsak yazın bitmesine sayılı günlerin kaldığı bu dönemde bolluk ve bereketi iyi değerlendirmeliyiz. Sebze ve meyvede kışın yaşanan fiyat dengesizliğinin şimdiden önüne geçmek için kışa hazırlık yapmayı unutmamalıyız” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ