10275,75%0,46
39,81% 0,10
46,90% 0,33
4274,45% 0,36
6794,97% -0,20
İlçemizin başarılı Diş Hekimlerinden Dt. Gamze Manav okul dönrmi öncesi yapılan diş kontrolünün okul başarısını arttırdığını ifade ederek ailelerin mutlaka çocuklarını diş kontrolüne götürmeleri konusunda bilgilendirdi.
“Okulda başarılı olmanın anahtarı ise sağlıktan geçiyor”
Konu hakkında açıklama yapan Dt. Gamze Manav, “Ebeveynlerin
çocuklarından en büyük beklentisi başarılı bir okul hayatı. Her anne baba çocuğunun okulda başarılı olmasını istiyor ancak
çocuğun okul başarısında kimi zaman yalnızca ders çalışmanın yeterli
olmayacağını bilmek gerekiyor. Okulda başarılı
olmanın anahtarı ise sağlıktan geçiyor. Uzun yaz tatili süresinde okul
stresini üzerinden atan çocuklarımızın genel olarak beslenme alışkanlıklarının
değiştiğini ve buna bağlı olarak ağız hijyenlerini sağlamada da bir rahatlama
olduğunu gözlemliyoruz . Çocuklarda oluşan
çürükler ,bağışıklık sisteminin devamlı olarak, dişlerin sebep
olduğu enfeksiyonlarla savaşmasına , çocuğun diş ağrıları sebebiyle yeterli beslenememesine
ve uykudan uyandırarak uykusuz bırakmasına , estetik görünüşünkötüleşereközgüveninin
azalmasına , iletişimden kaçınmasına vebunlara bağlı olarak da okul başarısında
olumsuz etkilere neden olur” dedi.
“Az
sayıda veya derin olmayan çürükler genellikle daha kolay tedavi edilir”
Manav sözlerinin devamında, “Çocuklar, genellikle dişlerindeki çürüklerin farkındadır . Dolayısıyla, okula başlayan bir çocuk, dişlerinin görünümü sebebiyle arkadaşları tarafından dalga geçileceği korkusuyla iletişim kurmaktan, hatta gülümsemekten bile kaçınabilir. Diş çürüklerinin sebep olduğu oyuklara doluşan yiyecekler veya diş apseleri ağız kokusuna neden olabilir. Bu durum çocuğun arkadaşlarıyla konuşma isteğini azaltabilir ama yapılan diştedavileri ile kaybolan özgüveni yeniden yerine gelir. Yemek yerken dişlerinde ağrı meydana gelen çocukların beslenmelerini yeterli yapamadığı, çoğu zaman yemek yemekten kaçındığı ve dolayısıyla gelişimin yaşıtlarına göre geri kalabileceği bilinmektedir. Diş tedavileri tamamlanan çocukların daha iyi beslenmeye başladıkları, aileler tarafından sıklıkla dile getirilmektedir. Ağız sağlığının kötü olması yalnızca estetik görünümü olumsuz etkilemez genel sağlığın da bu durumdan olumsuz etkilendiğini söylemek mümkündür. Diş çürüklerinin sebep olduğu oyukların ağız içindeki bakteriler için adeta bir yuvadır. Diş apselerine sebep olan bakterilerin, dolaşıma katılarak kalp kapakçıklarına yerleşme riski vardır. Öte yandan diş eti hastalıkları diyabeti tetikler. Diş hekimi kontrollerine sık giden çocuklarda, başlangıç aşamasında yakalanan, az sayıda veya derin olmayan çürükler genellikle daha kolay tedavi edilir” dedi.
Çocukların okul döneminde diş sağlıklarının korunması adına yapılması gerekenler şöyledir ;
1. Diş sağlığı ve bakımı konusunda çocukların 15-16 yaşına kadar aile gözetiminde olması gerekir. Okul dönemini diş sağlığı açısından sorunsuz geçirmek isteyen anne-babalar, düzenli olarak çocuklarını diş hekimi kontrolüne götürmelidir. Ayrıca düzenli diş fırçalama konusunda çocuklarına örnek olmalı ve diş fırçalamanın önemini anlatmalıdır. Düzenli diş fırçalama ise günde 2 defa (sabah, özellikle gece) en az 2’şer dakika şeklinde olmalıdır. Çocuklarda diş çürüğü oluşumunu engellemek için en çok düzenli fırçalamaya özen gösterilmelidir. Gece uykuya dalmadan dişler mutlaka fırçalanmalıdır. Okul dönemiyle birlikte çocukların hayatı da düzene girdiği için onlara bu dönemde diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak daha kolaydır.
2. Okul dönemi demek aynı zamanda düzenli beslenme süreci demektir. Aileler hem kendileri hem de çocukları için sağlıklı bir beslenme programı uygulamalı; şekerli yiyecek-içeceklerden uzak durmalıdır. Bu anlamda beslenmede dişlere dost olan lifli gıdalar, taze meyve ve sebzeler, protein kaynağı olan et, süt ve özellikle peynir başta olmak üzere süt ürünleri ve kuru yemişler tüketilebilirler.
3. .Tedaviler tatilde yapılmalıdır. Özellikle günümüzde çocukların okul tempoları oldukça ağırdır. Okul döneminde hem okul hem de anne babanın iş yoğunluğu birleşince birçok şeye vakit ayrılması zorlaşır. Ayrıca derslerin yoğun olduğu bir dönemde diş ağrısı çekmek çocuğun hem uyku hem de okul düzenini altüst eder. Bu nedenle okullar açılmadan diş kontrollerinin yapılması, varsa çürük dişlerin tedavilerinin ve çürükten koruyucu tedavilerin düzenlenmesi yıl içerisinde hem çocuğu hem de anne babayı çok rahatlatacaktır.Yoğun sınav dönemleri olan çocukların yoğun tempo arasında diş ağrısı çekmeleri, derslerinden geri kalmalarına, buna bağlı olarak da motivasyonlarının düşmesine neden olabilir. İlk kez diş muayenesi ya da tedavisi yapılacak çocuklarda çocuk diş hekimi çocuğu bu tedavilere hazırlamak ister. Eğer çocukla hekimi arasında güven duygusu oluşursa çocuklar her türlü tedaviyi kolaylıkla kabul edebilir. Ancak bunun için özellikle derin diş çürükleri olan çocuklarda bir iki seansa ihtiyaç olabilir. Okul dönemindeki yoğunluklar nedeniyle anne baba diş tedavilerinin bir an önce bitmesi konusunda ısrarcı olurlar. Ancak çocuk tedaviye psikolojik olarak doğru hazırlanmazsa tedavinin yapılması neredeyse imkansız hale bile gelebilir. Bu nedenle daha geniş vaktin ayrılabileceği tatil dönemlerinde diş kontrollerinin yapılarak gereklidir. 1 haftalık 10 günlük tatillerde ya da bunların dışında ara yıl tatilinde yoğun bir okul temposunda olan çocukların diş kontrollerinin ve koruyucularının yaptırılması çok uygundur. Bu durum, ailelerin de işlerini kolaylaştıracaktır. Koruyucu tedaviler, son derece kısa süreli hatta çocuklarda uygulanması çok kolay ve diş çürüğünü neredeyse %100 önleyen işlemlerdir. Bunların dışında fissür örtücüler özellikle 6 yaşında çıkan ve ömür boyu taşınacak olan dişlerin çiğneyici yüzeyindeki ciddi çürük riski olan bölgelerde oldukça etkilidir. Fissür örtücülerin bu bölgelerde bir kez uygulanması, ömür boyu çocukların dişlerinin o bölgelerinin çürümesini engelleyebilmektedir. Bir de flor uygulamaları yapılmaktadır ve bunun da 4 ya da 6 ayda bir tekrarlanması gerekir.
4. Fiziksel aktivitelerin artığı okul döneminde olası diş yaralanmalarına karşı çocuklar bilgilendirilmelidir. Yakın temas spor aktivitelerinde bulunan çocuklara kişiye özel koruyucu dişlik verilebilir.
5. Çocuklarda ortodontik tedavi geciktirilmemelidir. Bu anlamda çocuklarda dişsel seviyedeki bozukluklarda süt diş değişimi sonlandığında 12-13 yaşında, ancak çene kemiklerini ilgilendiren bir bozukluk var ise daha erken yaşta tedavi planlaması yapılabilir.
.