DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

19 Ekim Muhtarlar Günü Anıtpark’ta kutlandı

19 Ekim Muhtarlar Günü Anıtpark’ta kutlandı

19 Ekim 2015 yılında Resmi Gazetede yayımlanan Genelge ile ilan edilen Muhtarlar Gününün bu sene 4.’sü Anıtpark Kent Meydanı’nda programla gerçekleştirildi. Törene katılım oldukça yoğun olurken, Muhtarlar bu mutlu günlerinde kendilerini yalnız bırakmayan başta ilçe Protokolü’ne ve programa katılım sağlayan herkese teşekkür etti. 

Törene katılım oldukça yoğun oldu

Dün Anıtpark’ta gerçekleştirilen 19 Ekim Muhtarlar Günü kutlama programına başta Kaymakam Cengiz Karabulut, Belediye Başkan Yardımcısı Fikret Ormancıoğlu, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Lütfü Yılmaz, Türkiye Muhtarlar Derneği Gölcük Şubesi Başkanı Bilge Saral, İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Mahir Sarıdağ, İlçe Müftüsü İlyas Öztel, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ercan Gülsuyu,  İlçe Emniyet Müdürü Selçuk Özdemir, AK Parti İlçe Yönetimi, CHP İlçe Başkan Fikret Gürel, MHP İlçe Başkanı Bilal Çakır  İYİ Parti İlçe Başkanı İsmail Aynacı, SP İlçe Başkanı Yaşar Yıldız, Kaymakamlık Daire Müdürleri, Mahalle ve Köy Muhtarları, Dernek ve STK Başkanları katılım sağladı.

Saral, “Muhtarlarımız demokrasinin beşiği değil ta kendisidir”

Tören Türkiye Muhtarlar Derneği Gölcük Şube Başkanı Bilge Saral’ın Atatürk Anıtı’na Muhtarlar Derneği çelengini sunumu ile başladı. Ardından bir dakikalık saygı duruşu ve istiklal Marşının okunmasını ardından Türkiye Muhtarlar Derneği Gölcük Şube Başkanı Bilge Saral, günün anlam ve önemini belirten konuşmasını gerçekleştirdi. Başkan Saral konuşmasında,  “ 19 Ekim 2015 tarihli 29507 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Başbakanlık genelgesi ile her yılın 19 Ekim tarihi Muhtarlar Günü olarak kararlaştırılıp kabul edilmiştir. Bu tarih 19 Ekim 1829’da 2. Mahmut dönemimde yayınlanan ve muhtarlık müessesinin temelini atan ferman göz önünde tutularak verilmiştir. Muhtarlar gününün kabul görmesi, tüm muhtarlarımızı onurlandırmış ve mutlu etmiştir. Muhtarlık, mevzuatla verilen çeşitli görevleri yapan, organları da seçimle gelen, merkezi ve yerel yönetimlerin yardımcısı olan bir kuruluştur. Muhtarlarımız demokrasinin beşiği değil ta kendisidir. Siyaset kanalı ile seçim kazanmazlar. Onlar kendi isimleri ile bulundukları köy ve mahallelerde seçimlere girerek başarı sağlarlar ve seçilirler. Muhtarlarımız seçilmişlerin içinde mahallesi tarafından en demokratik seçimle seçilmiş kişilerdir” dedi.

“Muhtarlık gerekli ve vazgeçilmezdir”

Saral sözlerinin devamında, “Görev yaptıkları köy ve mahallelerdeki sorunların çözümü, vatandaşların talep ve beklentilerinin yerine getirilmesi yolunda , kanıtı idareleri ve yerel yönetimlerle işbirliği içinde hareket eden önemli birer hizmet odaklarıdır. Bizzat yaşadıkları ve görev yaptıkları mahallelerinin her türlü sorununu ilgili yerlere aktarma ve takip etme görevini gerçekleştiren muhtarlarımız, vatandaşlarımızın hizmette buluşturulması noktasında tüm resmi kurumların çalışma arkadaşıdır. Son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmeler ve devlet hizmetlerinde büroksanin en aza indirgenmesi çalışmaları kapsamında muhtarların yüklerini önemli ölçüde azalmasına rağmen, muhtarlarımızın vatandaşa hizmet yolunda üstlendikleri misyon, önemini muhafaza etmektedir. Vatandaşın hastasında, cenazesinde, düğününde kısacası sosyal yaşamın keresinde kendini gösteren her türlü üzüntüde ve sevinçte kapısının gönül rahatlığıyla çaldığı ve devletini en yakınında hissettiği makamdır. Yerelde vatandaşın sesi olmaktadır. Diğer yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel gereksinimlerinden biri olan katılımcılığın önemli bir görevini yerine getirmektedir. Muhtarlık gerekli ve vazgeçilmezdir” dedi.

“Muhtarlık gönül işidir”

Günümüzde mahalle sakinleri ile belediyeler ve tüm kamu kurumları arasındaki diyalog, muhtarlarımız üzerinden kurulmaktadır. Bu diyalog kurulurken en büyük sorumluluk ise muhtarlarımıza düşmektedir. Muhtarlarımız da bu sorumlulukları yerine getirebilmek adına gece gündüz görev yapmakta ve mesai saati diye bir kavramları  bulunmamaktadır. Muhtarlık gönül işidir, köyünün mahallesinin anası babası, ablası ağabeyidir. Herkesin sırdaşıdır, ailesi ile paylaşamadığı konuların paydaşıdır. Sorumluluğu çok ama yetkisi olmayan muhtarlarımız ve muhtarlık müessesinin ihtiyaçları ve karşılaştıkları sorunların günün şartlarına göre çözümlenmesi için 21. yüzyıla yaraşır muhtarlık kanunu ivedilikle çıkarılması gerekliliğini düşünüyor ve bekliyoruz. Muhtarlıklarımız belediyelerimizin desteği ile ayakta durmaktadır. Kocaeli Muhtarları olarak bizler, birçok ilde olmayan imkanlara sahibiz ve kendimizi diğer illere göre şanslı hissediyoruz” dedi.

“Vatanımız için gece gündüz, var gücümüzle hizmet etmeye devam ediyoruz, edeceğiz”

Saral son olarak, “Bu nedenle birçok konuda destek gördüğümüz Büyükşehir Belediyemize ve Gölcük Belediyemize teşekkür ediyoruz. Mülki amirimiz olan Sayın Valimiz ve Kaymakamlarımız biz muhtarların en büyük güvencesi ve destekçisidir. Bu anlamlı günümüz vesilesi ile Sayın Kaymakamımıza, dayanışma içinde hizmet ettiğimiz daire müdürleri ve ekiplerine de ayrıca teşekkür ediyoruz. Biz Muhtarlar bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da mahallemiz köyümüz için, ilimiz, ilçemiz için ve vatanımız için gece gündüz, var gücümüzle hizmet etmeye devam ediyoruz, edeceğiz. Ülkemize hizmet için görevi başında şehit düşen ve ahrete göç eden muhtarlarımıza Allah’tan rahmet diliyoruz. Halen görevde olan ve vatandaşlarımızın kamu ve yerel yönetimlerce gerçekleştirilen hizmetlerle buluşması, insanımızın mutlu ve huzurlu bir yaşam sürmesi için kamu ve yerel yönetimler arasında önemli bir köprü vazifesi gören tüm muhtarlarımızın “19 Ekim Muhtarlar Günü’nü kutluyor, sağlık ve mutluluklar diliyorum. Bu anlamlı günümüzde yanımızda olduğunuz için de hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyor saygılarımızı ve sevgilerimizi sunuyoruz” dedi.

Ormancıoğlu 19 Ekim Muhtarlar Gününü kutladı

Bilge Saral’ın ardından söz alan Gölcük Belediye Başkan Yardımcısı Fikret Ormancıoğlu ise konuşmasında şunları dile getirdi Ormancıoğlu “Öncelikle Belediye Başkanımız Ali Yıldırım Sezer’in il dışında olması nedeniyle tüm muhtarlarımızın muhtarlar gününü kutladı. Evet bizler burada muhtarlarımızla uyum içerisinde çalışıyoruz, Bilge Saral muhtarım ile uzun yıllardır birlikte bir çok çalışmalar gerçekleştirdik. Benim hem annem hem ablam hem de arkadaşım oldu. Kendisine bu anlamda çok teşekkür ediyorum. Onun akabinde birçok muhtar arkadaşımla 30 yıl birlikte çalıştık. Yeni gelen arkadaşlarımız da var. Biz bugüne kadar bütün muhtarlarımızla kardeş gibi çalıştık, çalışmaya da devam edeceğiz. 19 Ekim Muhtarlar Gününüzü kutluyor, saygılar sunuyorum” dedi.

Karabulut, “Muhtarlık müessesesi bizim yönetim sistemimizde çok önemli bir yeri vardır”

Ardından Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut söz aldı. Karabulut konuşmasında şunları dile getirdi “Değerli mesai arkadaşlarım değerli muhtarlarımız, siyasi partilerimizin başkan ve yöneticilerimiz, muhtarlık müessesesi bizim yönetim sistemimizde çok önemli bir yeri vardır. Muhtarlıklarla köy kanununa baktığımızda Cumhuriyet tarihinden önce yürürlüğe girmiş mevzuatımızdır. Bu mevzuat Türkiye’nin şartlarına bürokratik yapısına, sosyalejik yapısına, uygun olarak hazırlanmış bir mevzuattır. Zaman içerisinde tabi bu mevzuatlarımızda bazı değişiklikler yapılması günümüze bir ihtiyaç haline gelmiştir zannediyorum. Bu konuda yapılan çalışmada genel yönetimlerin muhtarlarında görüşleri alınmak üzere önümüzdeki süreçte tekrar gözden geçirilecektir. Bizlerle en yakın çalışma arkadaşlarımız köy ve mahalle muhtarlarımızdır. İlimiz büyükşehir olması asabiyle köy muhtarlıklarımız kalmadı mahalle muhtarlıkları olmuştur. Özellikle vatandaşlarımızın bizlere ulaştıramadığı hizmetleri, talepleri, sorunları, istekleri bizlerin bilgi sahibi olamadığımız konuları bizlere aktarmaktadırlar ve çok önemli bir görev icra ediyorlar.  Ayrıca kanundan kaynaklanan sorumlulukları ve yetkileri var. Bölgeyi tanımamızda, oradaki hizmetlerin yürütülmesinde çok önemli bir misyon icra ediyorlar. yaklaşık 45 gündür ilçede göreve başladım.  Bir çok kurumla uyum içerisinde çalışmamız vardır daha sağlıklı bir şekilde hizmet sağlıyoruz. Ben bu vesile ile 19 Ekim muhtarlar Gününüzü kutluyorum” dedi.

Merkez Mahalle Muhtarı Melahat Gökdeniz Kimdir Muhtar adlı şiiri okudu

Gölcük kaymakamı Mustafa Altıntaş’ın konuşmasından sonra Gölcük Merkez Mahalle Muhtarı Melahat Gökdeniz Kimdir Muhtar adlı şiiri okuduktan sonra tören son buldu.

İlçe Protokolü Muhatlar Derneği’ni ziyaret etti

Anıtpark’ta gerçekleşen törenin ardından  ilçe protokolü Muhtarlar Derneğini ziyaret ederek, muhtarların günlerini, kutladılar. Dernek Lokalinde yapılan kutlamaya, Gölcük Belediye Başkanı Yıldırım Sezer de katılarak, Başkan Saral’a çiçek takdim ederek günlerini kutladı.

Başkan Saral ve muhtarlar, daha sonra ilçemizin en eski muhtarı olan Mesruriye eski muhtarı Nabi Sarı’yı ziyaret gittiler. Muhtarlar Günü etkinliği, akşam saatlerinde Değirmendere Yalı Evleri’nde, onurlarına verilen akşam yemeği ile sona erecek.

KİMDİR MUHTAR
İnsanlık bağın da renga renk açan.
Sevgi bahçesinin gülüdür MUHTAR
Çatlamış ellere bereket saçan
Bazen yağmur, bazen doludur MUHTAR

Düşkünü görünce hemen kaldırır
Soluksuz her cana nefes aldırır.
Halkının derdini erke bindirir.
Çaresiz toplumun dilidir MUHTAR

Odur mahallenin kader babası
Halkı mutlu kılmak onun çabası
Birde sırtındaki hizmet abası
Bir garip evinde halıdır MUHTAR

Türkü Kürdü Lazı hep bir görmeli
Değdiği her cana huzur vermeli
Yarası olana merhem sürmeli
Tüm toplumun eli koludur MUHTAR

Onun tek sırrıysa bilen olmaktır
Akan göz yaşını silen olmaktır
Kardeşliği sonsuz kılan olmaktır
Halkın hakka giden yoludur MUHTAR

Cahilin küpünden karanlık taşar
Aydınlık fikirler sevgiyle coşar
Tüm güzel yürekler güneşe koşar
Üreten arının balıdır MUHTAR

Denizler muhtaçtır yağmur suyuna
Muhtarlar taliptir hizmet yolunu

Gece gündüz bakmaz yorgunluğuna

Hizmet aşkıyla doludur MUHTAR

İsim: Serap DURUKAN

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.