DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

AKV’de önce mezun oldular ŞİMDİ ÖĞRETMENLER

AKV’de önce mezun oldular

ŞİMDİ ÖĞRETMENLER

Anadolu Kalkınma Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenleri 2019-2020 eğitim öğretim yılının ilk ara tatil seminer döneminde farklı etkinlikler düzenleyerek bir araya geldiler. Düzenlenen etkinlikte eski adıyla Gölcük Kız Meslek Lisesinden mezun olup üniversite eğitimini tamamladıktan sonra yeniden bu okula atanarak öğretmen olarak görev yapan isimlerle bir söyleşi gerçekleştirildi.

Moda Tasarım Teknolojisi Alanı öğretmenleri Sema Sağlam, Nazikter Uzunca, Nurcan Güren, Aygül Güneysu, Şükran Demirbilek; El Sanatları Teknolojileri alanı öğretmeni Fazilet Dinçer; Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı öğretmeni Arzu Demir; Anaokulu öğretmeni Sevde Türkmen liseyi AKV Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde ‘de okuyup şu an AKV’de öğretmen olarak görevlerini sürdürüyorlar.

AKV Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Gazetecilik Bölümü öğrencilerinden Meltem Alkan, Moda Tasarım Teknolojileri Alanı öğretmenleri Nazikter Uzunca ve Sema Sağlam ile öğrencilik yıllarına dair anılarını ve okulumuzun o yıllardaki durumunu konuştu.

Bize kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Sema Sağlam: Gölcük’te doğdum ardından İzmir’e gittik. İlkokulu İzmir’de bitirdim. Sonrasında tekrar Gölcük’e geldik ortaokul ve lise yıllarımı burada tamamladım ve o zaman tek kız meslek lisesi olan Gölcük Kız Meslek Lisesinden mezun oldum. Devamında da Gazi Üniversitesi Mesleki Giyim Öğretmenliği Bölümünden mezun oldum. 1995 ile 2012 yılları arasında İstanbul’da yaşadım, 2012’den sonra mezun olduğum liseye atanarak yeniden Gölcük’e geldim.

Nazikter Uzunca: 1971 doğumluyum, 40 senedir Gölcük’te bulunuyorum. Babamın tersanede çalışması nedeniyle Gölcük’e geldik. İlkokulu Barbaros İlkokulunda okudum. Ortaokul döneminde kız meslek lisesinin alt sanat okulunda okudum. Ortaokulu bitirdikten sonra o dönem çok fazla bir lise seçeneği yoktu ancak ben zaten kararımı verdiğim için bu konuda çok düşünmeden Gölcük Kız Meslek Lisesine geldim. 1988 yılında Gölcük Kız Meslek Lisesinden mezun oldum. Daha sonra üniversiteyi Ankara Gazi Üniversitesinde okudum. 1995 yılında da burada göreve başladım. İlk görev yerimdi şu an hala buradayım. Meslekte 25. yılımı yapmaktayım.

Gölcük Kız Meslek Lisesi dendiğinde kalbinizden geçenler neler?

Sağlam: Gölcük Kız Meslek Lisesi deyince okulumuzun her bir bölümünde ayrı mesleğin icra edildiği, zanaatçıların yetiştiği ve sanatçıların keşfedildiği onların sevgi ile yoğrulduğu bir eğitim yuvası aklıma geliyor.

Uzunca: Benim içinde çok çok değerli bir okul. İlkokulu bitirdikten sonra burada olduğum için arkadaşlarımla, öğrencilerimle beraber burayı bir evim, bir ailem olarak görüyorum ve böyle devam edeceğini umuyorum.

Mezun olduğunuz lisede görev yapmak nasıl bir duygu?

Sağlam: Bu okul 1989 yıllarında Gölcük’te tek Kız Meslek Lisesiydi. Hala Gölcük’te tek. Böyle bir şeye şahit olmak çok güzel. Bölümümüz o dönemde seçilmesi zor olan bir bölümdü. Çok fazla talep vardı. Şu anda ise kültürel mirasımızı devredecek olduğumuz öğrencileri bulmakta çok zorluk çekiyoruz. Bu durum son zamanlar bizlere mesleğimizin son ustasıymışız gibi hissettiriyor. Çok üzücü ama şu anda hissettirdiği duygu bu.

Uzunca: Mesleğe İlk başladığım zamanlarda lise yıllarımdaki öğretmenlerimin hemen hemen yarısı buradaydı ve bu çok onur verici bir şeydi. Onlarla aynı öğretmenler odasını paylaşmak, aynı dersliğe girmek çok güzeldi. Biz onlara olan saygımızla yine birer öğrenci gibiydik. Ben görev kağıdımı elime ilk aldığımda ve okula başlamaya geldiğimde çok değişik duygular hissettim, çok güzeldi.


Gölcük Kız Meslek Lisesi size neler kattı?

Sağlam: Gölcük Kız Meslek Lisesi bana azimli olmayı, çok çalışmak gerektiğini ve yılmadan, bıkmadan iyi bir meslek sahibi olmak gerektiğini öğretti.

Uzunca: Ortaokuldan itibaren kararlı ve bilinçli bir şekilde bu okula geldiğim için branş seçiminde de hiç zorlanmadım. Severek bu mesleği seçtiğimden dolayı öğretmenlerimin her anlattığını almaya çalıştım. Bundan dolayı üniversitede zorlanmadım. Burada aldığım bilgiler, teknik dersler her şekilde yetti. Üniversitedeki öğretmenlerimin bana çok fazla bir katkısı olmadı. Buradaki kaliteli eğitim orada zorlanmadan eğitimimi tamamlamamı sağladı. Buradaki öğrencilerimiz de üniversiteyi kazanıp gittiğinde aynı şeyi söylüyorlar. Bu geri dönüşü alabilmek gerçekten çok değerli.

Öğretmenlik hayalinizdeki meslek miydi, bu meslek olmasaydı ne yapmak isterdiniz?

Sağlam: Bu okula gelmeden de öğretmen olmayı hayal ederdim. İkinci bir mesleği hiç düşünmedim. Hayalimde hep öğretmen olmak vardı. Öğretmenlik gerçekten çok değerli ve kutsal bir meslek yaşarken de bunu hissediyorum. Meslekte 25. senemi tamamlarken, emekliliğime kısa bir zaman kalmışken hiçbir zaman yılmadan çok keyifle öğretmenlik mesleğine devam ediyorum.

Uzunca: Lise döneminden itibaren bende öğretmenlerimi örnek aldım. Onlara nerede okuduklarını, nasıl okuduklarını soruyordum. Öğretmenlerim de benim gibi Gazi Üniversitesi mezunuydu. Onların söyledikleri o zamanlar bana bir hayal gibi geliyordu, “acaba olabilir mi, yapabilir miyim” diye düşünüyordum. Ama üniversiteyi kazanınca hayalimiz gerçek oldu.

Aynı yıllarda bu okulda okuyup şimdi burada birlikte görev yaptığınız arkadaşlarınız var mı?

Sağlam: Zümre arkadaşlarımın birçoğu bu okuldan mezun ancak devrimiz aynı değil. Farklı dönemlerde bu okulda okumuşuz. Ama güzel olan şu ki aynı binayı paylaşmışız, aynı atölyeyi paylaşmışız, aynı öğretmenlerle birlikte  derse girmişiz. Dolayısıyla anılarımızda ortak paydalarımız var. Bunları konuşmak, sohbet esnasında bunların dile gelmesi çok hoş oluyor.

Uzunca: Fazilet öğretmenimle aynı sene mezunuyuz, Aygül öğretmenim bizim bir alt dönemimizdi. Zümre arkadaşlarımızla aynı ortamda olup yine aynı okulda okuduğumuz için birçok anımız var. Aygül öğretmenimle Üniversiteden de arkadaşız. İnsan geçmişten günümüze düşündüğü zaman gerçekten çok etkileniyor. Birçok şeyi birlikte yaşadık ve bu çok kıymetli.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.