DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

Çalışanlar asgari ücrette rakamı belirledi 2 BİN 500’ÜN ALTINDA OLMAZ

Çalışanlar asgari ücrette rakamı belirledi

2 BİN 500’ÜN ALTINDA OLMAZ

Ülkemizde 7 milyondan fazla asgari ücretli çalışan merakla 2020 yılında geçerli olacak olan asgari ücretin belirlenmesini bekliyor.  Çalışanlar 2020 yılında geçerli olacak olan asgari ücretin 2 Bin 500’ün altında olmaması gerektiğini ifade ettiler. 

İlk toplantı 2 Aralık’ta gerçekleşecek

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 2 Aralık Pazartesi günü yapacak. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan asgari ücret tespit komisyonu, 2020 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantısını Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda gerçekleştirecek. Taraflar, 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren geçerli olacak asgari ücretin yeniden tespiti için bir araya gelecek. 2020 yılı asgari ücreti için ilk teklif  geçtiğimiz gün Türk-İş’ten geldi ve Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay yaptığı açıklamada, “Yaşam maliyeti 2578 TL. Asgari ücret teklifimiz yaşam maliyetinin altında olmayacak. Nihai rakamı Hak-İş ve DİSK ile görüştükten sonra belirleyecek” dedi. İlk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanacak. Komisyon, son toplantısını yine bakanlıkta yapacak.

“2019 yılında yapılan zamlar göz önünde bulundurulmalı”

1 Ocak 2020 tarihinden itibaren geçerli olacak olan asgari ücret için Türk- İş tarafından verilen 2 Bin 578 Liralık teklifi yerinde bulan çalışanlar, 2019 yılında yapılan zamlar göz önünde bulundurulursa asgari ücretin 2 Bin 500 Liranın altında olmaması gerektiğini ifade ettiler.

Kutay, “. Asgari ücretin 2 Bin 500 Liranın üstünde artmasını talep ediyorum”

Ceyhun Kutay, “ 2020 yılında asgari ücretin en az 2 in 500 lira olmasını bekliyorum. Asgari ücret için verilen ilk teklif 2 Bin 578 lira ve dileriz bu miktar direk kabul edilir. Asgari ücret ile geçinmek çok zor. 2018 yılında asgari ücret 1600 TL idi ve geçimimizi sağlayamıyorduk. 2019 yılında yapılan 400 liralık zam ile 2020 liraya çıkan maaşımız ile tam bir rahat nefes alacağız derken yapılan zamlar maaşımıza yapılan zammı aldı götürdü. Bu asgari ücretin tekrardan zamlanmasını istiyoruz. Şimdi 2020 yılı asgari ücreti için verilen 2 Bin 578 liralık teklifi çok yerinde buldum. Ben yeni düğün yapmış bir birey olarak ev geçindirmeye çalışıyorum. Düğün masraflarımı aldığım asgari ücretle ödemekte zorlanıyorum. Geleceğimiz için, çocuğum için birikim yapamıyorum. Asgari ücretin 2 Bin 500 Liranın üstünde artmasını talep ediyorum” dedi.

Gümüş, “ 2019 yılında birçok şeye zam geldi ve alım gücü ciddi anlamda azaldı”

Ebrar Gümüş, “2020 yılında asgari ücretin en az  2500 olmasını bekliyoruz. 2019 yılında birçok şeye zam geldi ve alım gücü ciddi anlamda azaldı. Bir de son aylarda kesilen vergilerden dolayı maaşımız iyice düştü ve ayın sonunu getiremez olduk. Bu nedenle önceliklerimiz değişti. Almak istediğimiz şeyleri almak için iki defa düşünüyoruz. Bu nedenle asgari ücretin en az 2 Bin 500 ya da yakını bir tutar olmasını bekliyoruz” dedi.

Mayetin, “İlk teklif 2578 verildi, dileriz bu teklif kabul edilir”

Nihat Mayetin, “2020 yılında asgari ücret 2 Bin 500’ün altına düşmemeli. Ülkemizde  geçim sıkıntısı her geçen gün artmakta. 2019 yılı içinde elektriğe, doğalgaza, akaryakıta bir dünya zam yapıldı. Şimdi bunların karşılığını almamız gerekiyor. Bu nedenle 2020 yılında asgari ücretin en azından 2 Bin 500’ün altında olmaması gerekiyor. İlk teklif 2578 verildi, dileriz bu teklif kabul edilir ve 2020 yılında asgari ücret 2 Bin 500’ün altında olmaz” dedi.

Polat, “ Bizlerden stopaj alınmasın çalışanlarıma 3 Bin Lira vermeye razıyım”

Murat Polat, “Bir işveren olarak tabii ki çalışanlarıma iyi maaş vermek isterim. Fakat ödediğimiz vergiler ve stopaj belimizi büküyor. Neredeyse bir maaşın yarısı kadar stopaj ödüyoruz. Bunu bizden almasınlar, çalışanlarıma 3 bin lira ödemeye razıyım. Biz hem sigorta stopajı hem de kira stopajı veriyoruz. Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir uygulama yok. Hükümetten bu konuda önemli bir yaptırım bekliyoruz. Benim şu anda 8 tane sigortalı çalışanım var” dedi.

Subaşı, “Asgari ücretinde 2 Bin 500 liranın altında olmamasını bekliyoruz”

Havva Subaşı, “2020 yılı asgari ücret için verilen 2 Bin 578 liralık teklifi çok yerinde buldum. Zaten asgari ücretin 2 Bin 500’ün altında olmaması gerekiyor. 2019 yılında gıdadan giyime, faturadan akaryakıta kadar birçok şeye yüksek miktarda zam geldi. Bu nedenle asgari ücretinde 2 Bin 500 liranın altında olmamasını bekliyoruz. Dileriz hükümetimiz verilen bu teklifi kabul eder” dedi.

Özmen, “Ben bekar olduğum halde aldığım 2 Bin 20 lira maaş bana yetmiyor”

Efşan Nur Özmen, “Ben bekar olduğum halde aldığım 2 Bin 20 lira maaş bana yetmiyor. Bir de bu maaşla ev geçindirenleri düşünemiyorum bile. Ben zaten aldığım maaşın bir kısmını aileme destek olmak için veriyorum. Bana kalan para ile hem yatırım yapmaya çalışıyorum hem de kendi ihtiyaçlarımı gideriyorum. Bu nedenle 2020 yılında asgari ücretin en az 2 in 500 lira olmasını bekliyoruz. Bunu ben kendimden çok ev geçindirmeye çalışan aileler için istiyorum” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.