DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli 28°C
Parçalı Bulutlu

Kocaman, ‘Gıda israfıyla mücadele seferberliği başlamalı’

Kocaman, ‘Gıda israfıyla mücadele seferberliği başlamalı’
24.11.2019
539
A+
A-

 Kocaeli Esnaf Odaları Başkanı Vekili ve Gölcük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necmi Kocaman Dünyada 820 milyon insan açlıkla mücadele ederken üretilen gıdaların üçte biri israf edildiğini ifade ederek, “ Gıda israfıyla mücadele seferberliği başlamalı” dedi.

Topyekûn mücadele başlatılmalı

Dünyada 820 milyon insan açlıkla mücadele ederken üretilen gıdaların üçte biri israf edildiğini ifade eden Başkan Kocaman, “Yapılan tüm çalışmalara rağmen bir türlü gıda israfının önüne geçilemedi. Ulusal ve küresel çaptaki israfı önlemek hepimizin sorumluluğundadır. Bunun için de toplumun en küçük birimi olan aileden başlamak üzere okullarda, yurtlarda, yemekhanelerde, otellerde, iş yerlerinde ve tüm kamu kuruluşlarında israfı önlemek için topyekûn bir seferberlik başlatılmalı” dedi.

‘500 bin ton ekmek ve 18 bin ton sebze meyveyi çöpe atıyoruz’

Gün geçtikçe artan ve bir türlü önlenemeyen gıda israfı hem ülkemizin hem de dünyanın kanayan yarası olduğunu ifade eden Başkan Kocaman, “  Ancak maalesef gıda israfına ulusal ve küresel çaptaki diğer meseleler kadar önem verilmiyor. Dünya genelinde her yıl ortalama 750 milyar dolar değerinde gıda israf oluyor. Ülkemizde de durum çok farklı değil. Yılda 214 milyar liralık gıdayı israf ederek 500 bin ton ekmek ve 18 bin ton sebze meyveyi çöpe atıyoruz. İsraf edilen gıdaların maliyeti, üreticinin, satıcının, tüketicinin yani herkesin cebinden çıkıyor. Milli servetimiz adeta heba oluyor. Oysa israf edilen gıdaların maliyetiyle ülkemize onlarca okul, kütüphane ve hastane yapılabilir. Kıt kanaat geçinen ve yardıma muhtaç olan binlerce kişinin yüzü gülebilir” dedi.

Üretim, dağıtım ve tüketim aşamasındaki israf son bulmalı

Başkan Kocaman son olarak, “Sebze ve meyvelerin dörtte biri daha soframıza gelmeden israf oluyor. Oysa israf ettiğimiz her bir gıda için başta su olmak üzere enerji kaynaklarımız ve emeğimiz de israf ediliyor. Çöpe attığımız her bir gıdada aç insanların hakkı var. Bu yüzden gıda israfıyla mücadelede herkese sorumluluk düşüyor. Öncelikle üretim aşamasında hasat yöntemi ve saklama koşulları revize edilmeli. Dağıtım aşamasında soğuk hava depoları ve hızlı dağıtım sağlanmalı. Satış aşamasında ise ürünler makul miktarlarda paketlenip satışa sunulmalı. Vatandaşlarımız da alışveriş yaparken tüketebileceği kadarını satın almalı. Okul sıralarından başlayarak çocuklarımıza israfla mücadele en iyi şekilde öğretilmeli. Gıda israfının önüne geçmek için yılda bir kez düzenlenen kampanyalar maalesef yeterli bilinç oluşturmuyor. Bunun için kamu spotları hazırlanmalı ve istikrarlı olarak mücadelemiz sürmeli” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.