DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

EMEKLİ UZMANLAR HAKLARINI ARAMAYA DEVAM EDİYOR

EMEKLİ UZMANLAR HAKLARINI ARAMAYA DEVAM EDİYOR

EMEKLİ UZMANLAR HAKLARINI ARAMAYA DEVAM EDİYOR

Emekli Uzmanlar Derneği (EMUZDER) Gölcük Şube Başkanı Selim Kargı, yapılan her operasyon da görev alan ve başarı elde eden Uzman Erbaşlar (Uzman Çavuş)’lara  artık gerekli değerin verilmesini istediklerini ifade ederek, “Uzman Erbaşlar Türk Silahlı Kuvvetleri personel kanununda yerini almalı” dedi.

“Hâlen 6000 Sayılı Kanun Mağdurlarının Sorunu Çözülmedi”

Hep geçici çözümlerle işi götürmeye çalıştıklarını ve artık bu iş için ciddi ve kalıcı adımların atılması gerektiğini ifade eden EMUZDER Gölcük Şube Başkanı Selim Kargı yaptığı açıklamada, “ Türk Silahlı Kuvvetleri’nde 2010 yılında 60 bin olan uzman erbaş sayısının özlük haklarındaki sıkıntılardan dolayı (sağlık, Yaş haddi, aile bütünlüğünü sağlayamama ve başka bir işe girmek için istifalar) 40 bin civarına düşmüştür. O yıllarda Sağlık konusunda yapılan çalışmalar, 45 yaşında ilişiği kesilenlere memuriyet hakkının tanınması gibi çalışmalar mesleğe olan ilgiyi arttırdı ama ilerleyen zamanda bu alınan kararlarda mağdur üretmeye başladı. Hâlen 6000 Sayılı Kanun Mağdurlarının Sorunu Çözülmedi. Yaş kanunu nedeniyle  2010 ve 2016 yılları arasında yaklaşık 2500 civarında,  45 yaş sınırı nedeniyle emekli olamayan silah arkadaşlarımız sivil memur olarak veya açıktan bekleyerek emekli oldular. 2010 Yılına kadar Uzman çavuşlar 45 yaşına kadar görev yapıyorlardı. Bu sınır 2016 yılında 52 yaşa çıkarıldı. 45 yaşından sonra 1 Ekim 2008 tarihinde SGK kanununda yapılan değişiklik nedeniyle, yaştan dolayı emekli olamayan personele 2010 yılında 6000 sayılı kanunla sivil memur olarak çalışarak emeklilik hakkı getirildi.

“Artık bu iş ciddi ve kalıcı adımlar atılmalı”

Başkan Kargı sözlerinin devamında, “Söz konusu personel kısa sürelerde, yani emekli maaşı hak ettikleri gün resen emekli edildiler. Emekli uzman çavuş kimliği yerine sivil memur kimliği verildi.  Uzman çavuş emeklilerine 2014 yılında 6519 sayılı kanunla Emniyet hizmetleri tazminatı, uzman çavuş ve emeklilerine 2016 yılında 6663 sayılı kanunla 3000 ek gösterge ve hizmet süresinin son 6 yıl içinde sicil notu uygun olan personele birinci dereceye inme hakkı verilmişti.  6000 Sayılı kanun ve 45 sınırlaması nedeniyle sivil memurluğa geçirilen ve açıktan emekli olan personel 52 yaşa tabi olmadığından, 19 Haziran 2010 ve 29 Ekim 2016 tarihleri arasında emekliliği sivil memur olarak emekli edildiğinden, 6663 ve 6519 sayılı kanunların getirisinden,  sicilden birinci derece, 3000 ek gösterge ve uzman çavuş emekli kimliğinden mahrum bırakılmıştı.  Açıktan emekli edilen uzman çavuşlarda 6663 sayılı kanundan dolayı son 6 yıl sicilden birinci derece ve 3000 ek göstergeden mahrum bırakılarak, personel arasında eşitsizlik ve haksızlığın doğmasına sebep olmuştur. Çünkü aynı hizmeti yapmış 2 personel den lisans yapan 1833 – 2200 de kalmış, lise mezunu uzman çavuş olarak emekli olana 2500 ek gösterge yansıtılarak 3000 ek göstergeye yükselmesi personel arasında adaletsizliğe yol açmıştır. Ayrıca 1972 doğumlu uzman çavuşlara 52 yaşa kadar çalışma fırsatı verilirken 6000 sayılı kanunla sivil memur ve açıkta bekleyenler arasında farklı bir uygulama olmuştur. 6000 sayılı kanunun 26 madde ve b bendine eklenecek ek maddeyle bu sorunlar düzelecektir. Uzman çavuş emeklisi ile sivil memurluğa geçerek hizmetini tamamlayan ve açıktan emekli edilen personel emekli maaşları eşitlenmiş, uzman çavuş kimliğiyle emekli edilmiş olacaktır. Bugün memuriyete geçen arkadaşlarımız emekli olduğunda (6000 sayılı kanun) mağdur olduğunun farkına vardı. Bugün bunun çözümünü yaşı 52’ye çıkararak çözmeye çalışıyorlar ama emeklilik yaşı kanununda bu arkadaşlarımız yine emekli olamadan işine son verilecek. Anlayacağınız ilerleyen zamanda bu meslekte yine bir mağdur toplum oluşacak. Hep geçici çözümlerle işi götürmeye çalışıyoruz. Artık bu iş ciddi ve kalıcı adımlar atılmalı” dedi.

“İstediğimiz ayrıcalık, imtiyaz değildir”

Başkan Kargı, “Türk Silahlı Kuvvetlerinin her kurumunda, her bölümünde görev alan ve bugün sayıları 170 bin civarında olan Uzman Erbaşlar yani Uzman Çavuşlar Türk Silahlı Kuvvetleri Personel kanununda yerini almalı. Her ne kadar Milli savunma bakanımız bu konuda bir çalışmamız yok dese de, verilen sözler unutulmamalı, bizleri beklenti içine sokan ve sözleşmeli olarak çalışmaktan mutlu olmayan silah arkadaşlarımızın kadroya alınmalarını hükümetimizden talep ediyoruz. Hükümetimiz kendilerine yönelik bazı iyileştirmeler yapıldığını inkar edemem ama bizim en önemli sorunumuz kadrolu olmamamızdır. İstediğimiz ayrıcalık, imtiyaz değildir. Her kamu çalışanına hangi haklar tanınıyorsa onu istiyoruz. Dağda, bayırda, havada, denizde her yerde olan biziz. Şehit olan biziz. En kritik yerlerde görev yapmamıza rağmen neden hala sözleşmeli olarak görev yaptığımızı anlamakta güçlük çekmekteyiz. Bu kadar stresli ve tehlikeli bir işte çalışıp da, bir de sözleşmeli olmak dayanılmaz bir durum. Geleceğimizden emin değiliz.  3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu tüm meslektaşlarımızı çok mağdur etmektedir.  Benimle aynı süre görev yapmış ve aynı miktarda prim ödemiş subay ve astsubaylar neden benden fazla emekli maaşı alıyorlar? Taban maaş üzerinden kesilen prim miktarı tüm TSK çalışanları için aynı olmasına rağmen en düşük emeklilik maaşını biz almaktayız. Sözleşmeli statüsünden çıkartılıp kadroya alınmamız sorunlarının çözümünde temel teşkil edecektir” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.