DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

Gölcüklü Eczacı Turan Dumlu, BİRÇOK İLAÇTA SIKINTI VAR

Gölcüklü Eczacı Turan Dumlu,

BİRÇOK İLAÇTA SIKINTI VAR

İlçemizin tanınmış isimlerinde Derman Eczanesi’nin sahibi Ecz. Turan Dumlu ilaç piyasası hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Dumlu yaptığı açıklamada her yıl olduğu gibi bu yılda 18 Şubat tarihinde ilaç fiyatlarında kur ayarlaması yapılacağını ve yurt dışı menşei’li ilaçlara %12 oranında zam yapılmasını beklediklerini ifade etti. Dumlu, ayrıca 200 kalem ilaçta sıkıntı yaşadıklarını belirtti.   

‘Yıllar geçtikçe ilaç fiyatlarında ciddi düşüşler meydana geldi’

Konu hakkında açıklama yapan Eczacı Turan Dumlu, “ Bu uygulama yıllardır yapılan bir uygulama ve her yıl Şubat Ayında ilaç fiyatlarında Kur ayarlaması yapılıyor. Bunun dışında yıllar geçtikçe ilaç fiyatlarında ciddi düşüşler meydana geldi. 10-15 yıl öncesine gidersek ilaçlar daha pahalıydı. Birçok kalem ilaçta %100, %150 oranında indirim yapıldı. 7-8 yıl önce 30 lira olan bir ilaç şu anda 10 Liraya kadar düştü. Bunun dışında yine yıl içinde fiyat ayarlamaları yapılıyor. %100 fiyatı düşen mide ilaçları oldu” dedi.

‘2020’de zorlu geçecek gibi gözüküyor’

Dumlu sözlerinin devamında, “Tabi genelde her sene Şubat ayında bir kur ayarlaması yapılıyor. İlaç ham maddesi yurt dışından, çoğunlukla Avrupa’dan Euro ile alındığı için, Euro kuru yükselince tabi ilaç firmaları da zarar ettiklerini söylüyorlar. Bu nedenle bizlerde ilaç sıkıntısı yaşamaya başlıyoruz. Şu anda bir 150-200 kalem ilaç piyasada yok diyebiliriz. Firmalar Euro yüksek olduğu için zarar ettiklerini ifade ediyorlar ilaçları azar azar veriyorlar. Örnek verecek olursak bir ilaçtan 100 tane istiyorsak 1 veya 2 tane veriyorlar. Yaklaşık bir yıldır ilaç sıkıntımız çok fazla var. Kanser ilaçları olsun, bazı diyabet ilaçları, tansiyon ilaçlarında sıkıntı var. İnşallah bu sene bu sıkıntının düzelmesini bekliyoruz ama sanırım bu 2020’de zorlu geçecek gibi gözüküyor” dedi.

‘İnşallah 18 Şubat’tan sonra ilaç bulmakta sıkıntı yaşamayacağız diye umut ediyorum’

Dumlu son olarak, “Şubat ayında yapılacak Kur ayarlamasında devletimiz %12 oranında bir zam yapma taraftarı, ilaç firmaları da %15 oranında bir zam istiyor. Bu nedenle pazarlıklar devam ediyor. Büyük bir ihtimalle 18 Şubat tarihinden itibaren ilaçlara %12 gibi bir zam olacak. İnşallah 18 Şubat’tan sonra ilaç bulmakta sıkıntı yaşamayacağız diye umut ediyorum ama birazda zor gibi gözüküyor. Geçen sene Euro Kur’unu 3.60 olarak ayarladılar ama şu anda Euro 6.50 civarında. Neredeyse yüzde yüz katlanmış duruma ama hükümetimiz %12 oranında zam yapma konusunda ısrarlı. Büyük bir ihtimalle ilaçlara %12 oranında bir zam gelmesi bekleniyor. Yapılan bu zammın ardından özellikle ham maddede yaşanan sıkıntının ortadan kalmasını bekliyoruz” dedi.

“Grip aşısı bulmakta sıkıntı yaşadık”

Bu sene grip aşısında da oldukça fazla sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Dumlu, “Yaşanan ilaç sıkıntılarının yanı sıra bu sene aşılarda da bayağı sıkıntı çektik. Grip aşısı yaptırmak isteyen vatandaşların talepleri doğrultusunda aşıları getirtemedik. Aşı yaptırmak isteyen birçok vatandaşımız aşı olmadığı için aşılarını yaptıramadı” dedi.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.