DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

İlçe Sağlık Müdürü Dr. Sabri Medişoğlu, “KORKULACAK BİRŞEY YOK”

İlçe Sağlık Müdürü Dr. Sabri Medişoğlu,

“KORKULACAK BİRŞEY YOK”

Son günlerde ülkemizde, ilimizde ve ilçemizde artan gribal enfeksiyon yüzünden vatandaşlar oldukça tedirgin. Grip vakaları yüzünden acillerin neredeyse tamamı dolu. Bilinçsizce ortaya atılan Domuz gribi gibi söylemlerde vatandaşların tedirginliğini oldukça arttırıyor. Muhabirimiz Serap Durukan, tam da bu konu hakkında İlçe Sağlık Müdürü Dr. Sabri Medişoğlu’nun kapısını çalarak, konu hakkında Medişoğlu’dan bilgi aldı. Dr. Medişoğlu, ilimizde ve ilçemizde Domuz Gribi vakalarının görülmediğine vurgu yaparak, vatandaşların yaşadığı hastalığın mevsimsel grip olduğunu söyledi.

‘Şu anda yaşanan vakalarla Domuz gribinin alakası yok’

İlçe Sağlık Müdürü Dr. Sabri Medişoğlu, şu açıklamaları yaptı: ‘Öncelikle domuz gribinin nasıl çıktığını anlatalım. İlk çıktığı zaman Meksika’da, bir domuz çiftliğinden çıkmış. Normalde grip virüsü, hayvandan insana geçmiyor. Bir esnada mutasyon geçiriyor. Şimdi Çin’de yaşanan olay gibi; önce yarasalar, sonra yılanlar, en son da insana geçmiş. İlk domuz çiftliğinde çıktığı için adına böyle dediler. Şu anda mevsimsel gribin içinde bir grip yaşanıyor. Tedavisi, teşhisi farklı değil. İnsanların biraz korkutuyor gibi ama öyle bir şey yok. Domuz gribi deyip insanlara farklı bir muamele yapmıyoruz. Onları yoğun bakıma yatırmıyoruz. Şu an mevsimsel influenzanın tam zamanı. Mevsim sıcak gitti. Ekim-Kasım gibi başlar, Mart ayına kadar devam eder. Böyle bir yukarı doğru pik yapar, sayıca çok artar. Hepimiz geçirebiliriz ama risk grubuna dikkat ediyoruz. 5-6 yaşından küçük çocuklar, 65 yaşından büyükler, hamileler, diyabet ve kalp hastaları, astım hastalarına dikkat edin diyoruz, onlara özen gösteriyoruz. Onun dışında kalan yaş grubu için ıhlamur, istirahat, bol bol su içmek gerek diyoruz.

‘Grip var ama şu an salgın yok’

Gribal enfeksiyon yaşayan vatandaşların aciller yerine Aile Hekimlerini tercih etmesi gerektiğini belirten Dr. Medişoğlu, ‘Normalde grip benzeri bir semptomla karşılaştığın zaman, kırgınlık, öksürük ve hafif ateş hissedildiği anda önce gidilecek yer aile hekimliğidir. Hiçbir şekilde acil serviste bir işimiz yok. Gribin en ağır tablosunda bile acilde bir iş yok. Aile hekimliğine gidilir, aile hekimi bir tedavi düzenler. Gribin tedavisi bellidir. Göğüs doktoruna, dahiliye doktoruna da gitseniz söylenecek olan bol sıvı tüketilmesi, ateşe dikkat edilmesi ve istirahat edilmesidir. Ortalama 5 günde diğer insanlarla az temas ederek dinlenilmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Geçmeyen öksürük, çok yüksek ateş, ishal gibi durumlar olabilir. Özellikle küçük çocuklar uykuya meyilli olur, tepkisiz olur. O zaman hastaneye gidilebilir. Onun dışında bir risk yok ise istirahat etmekte fayda var. Grip var ama şu an salgın yok. Mevsimsel grip yaşanıyor. Aralık, Ocak, Şubat aylarında grip vakası artabilir. Her yıl artıyor. Bu, sadece bu yıla özgü bir şey değil. Mevsim biraz ılıman geçti, bunun da etkisi olabilir. Korkulacak bir durum yok. Mevsimin hastalığı yaşanıyor” dedi.

 “Hastane aciline gelen birçok kişinin ihtiyacı acil değil”

Hastane acillerine yapılan başvuruların büyük bir kısmı, hastaneler için acil olmayan vakalar olduğunu ifade eden Dr. Medişoğlu, “38 derece ateşi olan, biraz boğazı ağrıyan, hafif terlemesi olan birinin acile gitmemesi gerekir. Acile kim gider? Trafik kazası geçiren, kalp krizi geçiren, damdan düşen insan gider. Grip için acile gidildiği zaman asıl acile gelen hastaya ayrılacak zaman kalmıyor. Hastane aciline gelen birçok kişinin ihtiyacı acil değil. Bundan ötürü bir kalabalık yaşanıyor. Acilin de bir özelliği var. Ambulanslar kapıda duruyor, kalp krizi geçiren, araba çarpan, motosiklet kazası geçirenler var; acile ihtiyacı olan hastalar bunlar. Geçen yıla göre yüzde 5 – 10 civarı bir artış var ama bu grip, salgın anlamına gelmiyor. Çin’de yaşanan grip de salgın değil. Dünya Sağlık Örgütü alarm vermedi. Salgın başka bir şey. Nüfusun belli bir kesimini etkilemesi, hızlıca yayılması lazım. Bizde şu an görülen grip, mevsimsel gripten başka bir şey değil” diyerek açıklamalarını tamamladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.