DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

Kılıç, ‘Eşitlik Kuralı Sağlanmalı’

Kılıç, ‘Eşitlik Kuralı Sağlanmalı’

Kılıç, ‘Eşitlik Kuralı Sağlanmalı’

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Gölcük Şubesi Başkanı Ali Osman Kılıç yaptığı açıklamada, emekli maaşları arasında mutlaka eşitlik kuralının sağlanması gerektiğini dile getirdi.

Karma emekli aylığı hesaplama sistemi farkı oldukça büyüttü

Başkan Kılıç, açıklamasında, ‘Sosyal güvenlik sistemimizde eşitlikten uzaklaşılan en köklü değişiklik, 1 Ocak 2000 itibariyle yürürlüğe giren 4447 sayılı kanunla yapılmıştır. 2000 öncesi dönemde uygulanan gösterge sisteminin kaldırılmasıyla birlikte emekli aylıklarının hesaplanması ve artışını öngören parametreler değiştirilmiştir. 2000 öncesi dönemde uygulanan 506 sayılı Kanun ile prim kazançlarının alınması ve emekli aylıklarının hesaplanması, gösterge sistemi üzerinde yapılmaktaydı. 4447 sayılı Kanunla bu uygulamaya son verilmiş ve sosyal adaleti sağlamaktan uzak kalan karma emekli aylığı hesaplama sisteminin getirilmesi, emekli aylıklarında olmaması gereken farklılıklar giderek büyümüştür.’

‘Emekli aylıklarının artışında uygulanan yüzdeli zamlar, emekli aylıkları arasındaki makası büyütmektedir’

Açıklamalarını sürdüren Başkan Kılıç, ‘Sosyal güvenlik, toplumların en temel güvencesi olan bir haktır. Bu hakkın korunması ve geliştirilmesi gerekirken, kendi içinde eşitliği bozan değişikliklerin yapılması ve emekli aylıklarında ciddi farklıların oluşması, mevzuatın yeniden ele alınmasını gerektirmektedir. Sosyal Güvenlik Haklarına erişimde, nimet/külfet dengesi sağlanmalı, emekli olunan tarihlere bakılmaksızın prim kazançları ve prim ödeme gün sayıları eşit olanların aylıklarında farklılık olmamalıdır. Emekli aylıklarının artışında uygulanan yüzdeli zamlar, emekli aylıkları arasındaki makası büyütmektedir. Emekli aylıkları düşük olan emeklilerimizin aleyhine olan yüzdeli zamlar yerine seyyanen zamların da tercih edilmesi yoluna gidilmesidir. Örneğin 2010 ve 2011 yıllarında birinci altı ayda emekli zamlarına seyyanen ve yüzdeli zamlar birlikte uygulanmıştır. 1250 TL’ye kadar aylık alan emeklilere 60 TL seyyanen zam yapılırken, 1250 TL üzerinde emekli aylığı olanlara ise, yüzdeli zamlara yansıtılmıştır. Bu uygulamayla tabandan aylık alanların korunması benimsenmiştir. Benzer uygulamaların sürdürülememesi, yüzdeli zamlar yetersiz kaldığından taban veya tabana yakın olan emekli aylıkları korumasız bırakılmıştır’ dedi.

Emeklisini mutlu etmeyen ülkeler, geleceğe güvenle bakamazlar

Kılıç, son olarak, ‘Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a Derneğimizin Genel Başkanlığı nezdinde taleplerimizin yer aldığı bir mektup gönderildi ve emekli aylıklarında eşitliğin sağlanabilmesi için 2000 öncesi eklilerimize yapılan intibakın aynı şekilde 2000 sonrası emeklilerimize de yansıtılması için gerekli olan değişikliklerin yapılması istenmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu haklı talebimize destek vereceğine inanıyoruz. 2000 öncesinde emekli olanların intibakını yapan Hükümetimizin, aynı uygulamayı 2000 sonrası emeklilerimizden esirgememesi gerekir. Kaldı ki, asıl mağduriyet 2000 sonrası dönemde emekli olanlarda yaşandığından, intibak beklentileri de giderek artmaktadır. Emeklisini mutlu etmeyen ülkeler, geleceğe güvenle bakamazlar. Anayasamızda sosyal güvenlik, temel ve vazgeçilmez bir hak olarak hüküm altına alınmıştır. Sosyal devletin en kapsamlı uygulaması olan emeklilik hukukuna sahip çıkılmalı ve refahta eşitliğin sağlanması için emekli aylıklarında iyileştirilmelere gidilmelidir’ diyerek açıklamalarını tamamladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.