DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

Ziraat Odası Başkanları Meclis’te Kocaeli Milletvekillerini ziyaret etti ÇİFTÇİLERİMİZ ÇOK ZOR DURUMDA

Ziraat Odası Başkanları Meclis’te Kocaeli Milletvekillerini ziyaret etti

ÇİFTÇİLERİMİZ ÇOK ZOR DURUMDA

Kocaeli Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Gölcük Ziraat Odası Başkanı Bekir Çanakçı ve İlimizin diğer Oda Başkanları geçtiğimiz gün Ankara’ya Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne giderek, AK Parti’nin, CHP’nin, MHP’nin ve İYİ Parti’nin Milletvekili’ni ziyaret ederek, Çiftçilerin Sorunlarının yer aldığı dosyayı Vekillere teslim etti.

Kocaeli Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Gölcük Ziraat Odası Başkanı Bekir Çanakçı Çiftçilerin sorunlarının çözüme kavuşturulması için gittikleri Meclis’te AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu’nu, CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar’ı, MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı’yı ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’ı ziyaret ederek, Çiftçilerin sorunlarının yer aldığı dosyaları teslim ettiler.

TARIMSAL KREDİ BORÇLARI

Başkan Çanakçı, Meclis’e neden gittiklerini şu sözlerle açıkladı: ‘Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, 2019 Eylül ayı itibarıyla, son bir yılda tarım ve balıkçılık sektörüne kullandırılan nakdi kredi miktarı yüzde 3,3 artışıyla 101,2 milyar liradan 104,6 milyar liraya yükseldi. Bu dönemde Tarım Kredi Kooperatiflerinin çiftçiye kullandırdığı kredi miktarı da yüzde 5,6 artışla 8,1 milyar liradan 8,5 milyar çıktı. Tarım Kredi Kooperatifleri kademeli olarak, 4 kasım 2019 tarihinde 1 yıllık işletme kredisi faiz oranını, yüzde 17’ye, Ziraat Bankası ise yüzde 12’ye, bazı özel bankalar ise faiz oranlarını yüzde 13,5’e kadar düşürmüştü. Ocak 2020 tarihi itibarı ile Ziraat Bankası faizleri yüzde 9 indirmiştir. Bu finansman sıkıntısı çeken çiftçimizin faiz yükünü bir nebze hafifletmiş olsa da borçların çevrilmesinde zorluk sürmektedir. Çünkü çiftçimiz, 2018 ve 2019 yıllarında özel bankalardan yüzde 40’lara, Tarım Kredi Kooperatiflerinden yüzde 32,5’lere, Ziraat Bankası’ndan yüzde 16’lara ulaşan yüksek faiz oranları ile kredi kullanmış, yüksek faiz oranları ile borcunu ertelemiş veya yapılandırmıştır. Ayrıca, Ziraat Bankası 2019 yılında kredi talebinde bulunan çiftçilere kullandırdığı kredinin tamamını nakit olarak ödememiştir. İlçeden ilçeye oranlar değişmekle birlikte genel olarak kredinin bir kısmını nakit, bir kısmını ise çiftçiye girdi alımı için verilmiş olduğu çiftçi kartına yüklemektedir. Bununla ilgili çiftçilerimizin şikâyetleri vardır. Çiftçimiz kredisini nakit olarak almak istemektedir’ dedi.

FAİZLER BEL BÜKMEKTEDİR

Çanakçı, ayrıca, ‘Bunun dışında bankalar, çiftçiye, hayat sigortası, tarım sigortası, ipotek gibi ilave masrafları da yaptırmaktadır. Ayrıca, bankaların talep ettiği ağır teminatları (memur kefil, şehir merkezinde konut) sağlayamayan çok sayıda çiftçimiz de kredi kullanamamıştır. 22 Şubat 2019’da çıkarılan 7166 sayılı kanunla getirilen 10 puanını çiftçi, 5 puanını Hazine’nin karşıladığı yüzde 15 faizle 5 yıl vadeli yapılandırma uygulaması çiftçilerin daha önce yapılandırma yapıldığı için kanuni takibe girmeyen borçlarını kapsamamış, faiz yüksekliği nedeniyle çiftçimiz beklenen ilgiyi de göstermemiştir. Çiftçimiz, doğal afetler nedeniyle yüzde 3 faizle ertelenmiş borcunu da yüzde 10 faizle yapılandırmak istememiştir. Son yıllarda afetlerin de etkisiyle çiftçi kredi borcunu, başka banka kredisiyle kapatmak zorunda kalmaktadır. Bu yıl da yaşanan afetler nedeniyle borçların ödenmesi mümkün görünmemektedir.Yıllardır biriken borçların bir hasat sezonunda ödenebilmesinde imkân bulunmamaktadır. Nitekim çok sayıda çiftçi, borcunu vadesinde ödeyememiştir. Çiftçilere, alacaklı kurumlar uyarı yazıları göndermektedir. Bazı tarımsal kredilerde icralara da başlamıştır. Kefiller ile asıl borçlular arasında borcun ödenememesi nedeniyle çıkan sorunlar da her geçen gün artmaktadır. Çiftçilerin tüm bankalara olan borçları, çiftçi kayıt sistemi kaydı olsun olmasın, faizleri silinmek suretiyle en az 5 yıl vadeyle yapılandırılmalıdır. 2019 yılı içinde yaşlanan afetler nedeniyle kredi borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini sağlayacak kararname de çıkarılmalıdır’ diye konuştu.

SIKINTILARIMIZ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

1- Alan bazlı fındık desteklemesi sadece Kandıra’daki çiftçilerimize ödenmektedir. Diğer ilçelerdeki çiftçilerimiz senelerdir mağdur edilmektedir. Bu mağduriyetin ortadan kaldırılması için alan bazlı fındık desteğinin tüm Kocaeli ilinde ödenmesi için yeni bir düzenleme yapılması gerekmektedir.

2 – Senelerdir çeşitli nedenlerden dolayı intikali gerçekleştirilemeyen arazilerin tarıma kazandırılabilmesi için gerekli yasal düzenlemenin yapılması elzemdir. Şu anda atıl vaziyette olan kimsenin kullanmadığı Tarım Bakanlığımızın vermiş olduğu ve desteklerden yararlanamayan binlerce dekar arazi mevcuttur.

3 – Kandıra ilçemizde 2/B arazilerin satışı için hesaplanan rayiç bedellerinin dekarı 15000 TL ile 60000 TL arasında olduğu görülmüştür. Bu tespiti yapılan rakamların çok yüksek olduğu bir gerçektir. Bu arazilerin üzerinde yapılacak tarımla ekilen buğday-arpa-yulafla ve getireceği gelirle bu arazilerin alınması mümkün değildir. Rayiç bedellerin 2500 TL – 8000 TL / Dekar olarak belirlenmesinde fayda mütalaa ediyoruz. Arazileri çiftçilerimiz aldı taktirde tarıma kazandırmış oluruz. Aksi halde araziler emlakçıların eline geçmiş ve tarımdan koparılmış olur.

4 – Genç çiftçiyi köyünde tutabilmek için ÇKS’ye kayıtlı çiftçilerimizin Tarım BAĞ-KUR primlerini 2008 yılından önce olduğu gibi 15 gününü Devlet karşılamalıdır. Birikmiş olan BAĞ-KUR primleri ise faizsiz olarak yeniden yapılandırılmalıdır.

5 – Ülkenin ekonomik durumu göz önüne alındığında çiftçinin kullanmış olduğu mazottan ÖTV’nin kaldırılması zorunlu hale gelmiştir.

6 – Kocaeli Sanayi Kenti olduğundan dolayı hava kirliliği gün geçtikçe artmaktadır. Bu sebeple üretimin verimi ve kalitesi düşmektedir. Üretim kalitesini yükseltmek ve verimi artırabilmek için ilaç ve gübre kullanımını artırmak gerekmektedir. Bu durumda maliyeti yükseltmektedir. Çiftçilerimiz ilaç ve gübre fiyatlarını karşılayamıyor. Bu sebeplerden dolayı çiftçilerimize ilaç ve gübre desteği verilmelidir.

7 – Gebze ilçemizde büyükbaş hayvan girdileri ve çıktıları yıllık ortalama 200,000 civarında seyretmektedir. Çiftçilerimiz pazar bulmakta zorlanmaktadır. Bundan dolayı Gebze’ye modern bir hayvan pazarı yeri ve mezbaha kurulmalıdır. Çiftçilerimizin bu konuda mağduriyeti ortadan kaldırılmalıdır.  

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.