DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli 35°C
Sıcak
12.02.2020
557
A+
A-

Tarhana çorbası

Kışın şu soğuk günlerinde sabahları tarhana çorbası pek de güzel olur. Hem lezizdir hem de besleyici. Grip olmak istemeyenler ki genelde bizim köyün insanlarıdır. Sabahları tarhana çorbası içerler. Bu yörenin kültüründe tarhananın yeri çok farklıdır. Sofraların baş tacı diyebileceğimiz tarhananın bir de şarkısı vardır. “Tarhana tartar boğazımı yırtar baklava kardeş gel beni kurtar.” Malumunuz üzerine tarhana acısı bol bir çorbadır. Biber eğer fazla acıysa tarhana içerken zaman zaman boğazınızın yandığını hissedersiniz. Doğal olarak sıcak da içildiğinden buram buram da terleyebilirsiniz. İçinde domates, biber, süt veya yoğurt gibi katkılarında olduğu ev yapımı tarhanalar özellikle dar gelirli ailelerin de kurtarıcısı gibidirler. Aslında buradan varmak istediğim sonuç şudur toplum olarak son derece iyi yetişmiş insanlarız . Bütçeniz ne olursa olsun sofrada mutlaka bir şeyler olur. Tarhana hem ucuz maliyetli hem de yüksek beşsin değeri taşıdığından özellikle tarlada bağda bahçede ve bedensel gücün yoğun gereksinim duyduğu alanlarda insanların imdadına yetişen tarhana müthiş bir de enerji kaynağıdır. Kimi köy ekmeğiyle kimi mısır ekmeğiyle şehirdeki insanlarımızda francala ekmeğini içine doğrayarak tarhana keyfi yaparlar. Ana maddesi un olan sadece tarhana değildir. Aynı zamanda yine mideyi tok tutacak un çorbası da bizim toplum olarak tanıdığımız bildiğimiz aşina olduğumuz yiyeceklerimizden biridir. Dolayısıyla insanlar her ne kadar maddi yönden farklı sıkıntılar çekseler de sofralardaki çözümün adı sıcacık tarhana çorbasıdır.

Önemli olan hatırlanmak

Bizim yapı olarak önemli özelliklerimizden bir tanesi de hatırlanır olmaktır. Eskiden telefonların bu kadar yaygın olmadığı dönemlerde bayram ve yılbaşlarında tebrik kartları atılırdı. Dostların birbirine hatırlama ve selamlama şekliydi. Pek de güzel bir gelenekti. Çok da hoşumuza giderdi. Mesela köylerde kahveye asılı tebrik kartları olurdu. Bir belediye başkanı bir kaymakam bir milletvekili veya devlet ricarindeki önemli isimler köyde tanıyıp bildikleri insanlara kart attı mı müthiş bir gurur kaynağı olur. Biraz da memnuniyeti dile getiren hava atma kaynağı. Kahvedeki insanlar konuşur “Bak Ahmet ağaya bir tebrik kartı gelmiş hemi de millet vekilinden” baktığınızda kasaba ve köylerdeki kahvelerde bu manzaralara pek rastlardınız. Sonra telefonlar yaygınlaşmaya başladı. İnsanlar birbirini telefonla arayıp sormaya ve kutlamaya yöneldiler. Şimdi cep telefonları var. Bin bir çeşit fonksiyonları olan bu telefonlar sayesinde tebrik kartları o kadar çok azaldı ki tek tük diyebileceğimiz bir hale geldi. Yaz bir mesaj veya whatsapptan gönder sesli veya resimli bir mesaj günü kutla gitsin. Artık telefon dahi edilmez oldu. Mesaj yazmak kolay metin aynı telefonuna yükle kimler kayıtlıysa anında gönder. Bir kere tebrik kartı atmaktan daha ucuz. Üstelik anında görüntü olduğu için hızı da epey büyük. Aslında önemli olan tabi ki hatırlanır olmak. Mesajlar bile insanları mutlu ediyor. Bu arada teknolojide akıl almaz bir şekilde ilerlerken yarın hatırlanmanın şekli nasıl olacak bunları şimdiden kestirmek mümkün değil ama epey uçuk olacağı sanki belli gibi.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.