DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

1 Mart Üsküdar Vapuru Faciası Şehitleri dualarla anıldı 62 YILDIR DİNMEYEN ACI

1 Mart Üsküdar Vapuru Faciası Şehitleri dualarla anıldı

62 YILDIR DİNMEYEN ACI

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük sivil deniz kazası olarak tarihe geçen 1 Mart Üsküdar Deniz Faciasının 62. Yıl dönümünde Şehitler Mezarlığında düzenlenen tören ile şehit olan 392 vatandaş dualar ile anıldı.

Katılım oldukça yoğun oldu

Gölcük Belediyesi tarafından düzenlenen 1 Mart Üsküdar Vapur faciasında şehit olan 392 vatandaş için anma törenine Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer başta olmak üzere, Gölcük Belediye Başkan Yardımcıları, İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Mahir Sarıdağ, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Lütfü Yılmaz, Siyasi Parti İlçe Başkanları ve Yönetimleri, Meclis Üyeleri, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ercan Gülsuyu, STK ve Dernek Başkanları, öğrenciler ve   çok sayıda vatandaş katıldı.

392 kişi hayatını kaybetmişti

1 Mart 1958 yılında meydana gelen ve 392 kişinin hayatını kaybettiği Üsküdar Vapur Faciası şehitleri Gölcükte 1 Mart Şehitlik mezarlığında düzenlenen törenle bir kez daha rahmetle anıldılar. Gölcük ve çevresindeki belde ve ilçelerden ağırlığı öğrencilerin oluşturduğu yolcuları taşıyan Üsküdar Vapurunun, Petrol Ofisi tesisleri karşısında şiddetli lodosta batması sonucu bundan 62 yıl önce ne yazık ki 392 kişi hayatını kaybetmişti.

Tören çelenk sunumu ile başladı

62 yıl önce Üsküdar Vapur faciasında hayatlarını kaybeden 392 kişi için düzenlenen  anma töreni Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut ve Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer’in mozoleye çelenk sunumu yapmasıyla başladı ve akabinde saygı duruşu gerçekleştirildi.

Sezer, “mekânları cennet olsun”

Anma töreninde Başkan Sezer yaptığı konuşmada, Şehri oluşturan çeşitli öğeler vardır. Bunlar mutluluk anları olduğu gibi üzüntü yaşanan ve kederde şehrin birleştiği anlardır. Gölcükümüze baktığımız zaman 17 Ağustos 1999 asrın felaketinin yaşandığı bir tarihtir. Yine bir 1 Mart 1958 tarihi de denizcilik tarihi açısından olduğu kadar ilçemiz tarihi açısından da çok büyük üzüntünün yaşandığı bir tarihtir. O zamanlar Gölcük’teki gençlerimiz İzmit’te bulunan liseye deniz yolu ile gitmektedirler ve havanın bir bozması nedeniyle 392 gencimiz hayatını kaybetmişlerdir. Bu o günden bugüne unutulmayan derin bir üzüntüye yol açan bir faciadır. Şehrin gerçekten bugüne kadar unutmasının mümkün olmadığı iki tane önemli tarihi hangisi diye düşündüğümüz zaman 17 Ağustos 1999 ve 1 Mart 1958 diyebiliriz. Aradan geçen bunca zamana rağmen hala 1 Mart tarihi geldiğinde o gün havanın nasıl bir anda karardığını, rüzgarın nasıl arttığını ben kendi annem ve babamdan dinledim. Hayatını kaybeden yakınlarımızın üzüntüsünü bugün dahi yaşamaya devam ediyoruz. Günümüzde de ülkemizin yaşamış olduğu zor bir dönem var. Yakın zamanda İdlib’te 34 şehit verdik. Bugün Üsküdar Faciası’nda hayatını kaybeden gençlerimizin aziz hatırası önünde eğiliyorum. Bu vesile ile hem faciada hayatını kaybeden gençlerimize hem de bugüne kadar vatan, millet ve mukaddesat için canını feda eden tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.

Karabulut, “392 şehidimizin önemli bir kısmı öğrencilerden oluşmaktaydı”

Kaymakam Karabulut yaptığı konuşmada, “Sözlerime başlamadan önce başkanımızın da ifade ettiği gibi İdlib’te kalleşçe, haince bir saldırı ile pusuya düşürülmek suretiyle şehit edilen 34 vatan evladımız, 34 gencimiz için rahmet diliyorum. Onların önünde şükranla, saygıyla eğiliyorum. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin sivil denizcilik kazaları açısından baktığımızda en büyük kazalarından bir tanesi, Üsküdar Faciası. Resmi kayıtlara gelmeden incelediğim zaman 392 civarında bir kayıptan bahsediliyor. Tabii bu günün koşulları ile ifade ettiğimiz zaman artısı eksisi olabilir. 392 şehidimizin önemli bir kısmı öğrencilerden oluşmaktaydı. O yıllara baktığımız zaman liseler her ilçede yok. Gölcük büyük bir ilçe olmasına rağmen Gölcük’ümüzde bir lise yok. O zaman gençlerimiz, eğitim-öğretimlerine devam edebilmek için İzmit’e gidiyorlar ve deniz yolunu kullanıyorlar Eğitim, anayasal bir hak. Her insanımız eğitim hakkından sonuna kadar istifade edebilmeli. “İlim irfan Çin’de bile olsa gidip okuyunuz” denen bir inanca sahibiz. Dönemin gençleri de kendilerine, ailelerine, vatan ve milletlerine faydalı olabilmek amacıyla bu güç koşullarda okula, yine zor koşullarda gidip gelerek eğitimlerini sürdürüyorlardı. 1 Mart tarihinde, o güne kadar hiç görülmeyen bir hava bozukluğu, şiddetli rüzgar meydana geliyor ve bu olayda önemli bir kısmı gençlerden oluşan vatandaşlarımız, Hakk’ın rahmetine kavuşuyor. Bu olaydan sonra ilçemizde bir lise kuruluyor ve gençlerimiz, bu lisede eğitim-öğretimlerine devam ediyor. Çok elim bir kaza. Gönül isterdi ki böyle bir durum bir daha yaşanmasın. Bu olaydan ders alınarak ondan sonraki süreçte tedbirler geliştiriliyor. Böyle bir ciddi olayın bir daha yaşanmaması için kurum yetkilileri tarafından gerekli tedbirler alınıyor. Bu vesile ile bu elim kazada hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımızı, gençlerimizi, rahmet, şükran ve minnetle anıyorum. Aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum. Vatanımız ve milletimizin bütünlüğü için aramızdaki ufak tefek çekişmeleri bir kenara bırakalım. Gün birlik beraberlik, dayanışma günüdür. Bugün bu birlik ve beraberliği gösteremezsek ne zaman göstereceğiz? Ben başta 1 Mart elim deniz faciasında hayatını kaybeden vatandaşlarımız, gençlerimiz olmak üzere terör mücadelesinde hayatını kaybeden, şehitlik mertebesine erişen güvenlik güçlerimize, diğer kamu görevlilerimize, vatandaşlarımıza buradan tekrar rahmet diliyorum. Yaralılara acil şifalar temenni ediyor, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum” dedi.

Mezarlıklara kırmızı karanfil bırakıldı

Konuşmaların ardından anma töreni Kuran-ı Kerim tilaveti ile devam etti.Akabinde Gölcük İlçe Vaazı Adnan Yıldız Hoca dua yaptırdı. Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut ve Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım başta olmak üzere protokol üyeleri faciada hayatını kaybeden şehitlerin mezarlarına, öğrenci grupları ve vatandaşlar ile birlikte kırmızı karanfil bıraktılar. Törenin sonunda Gölcük Belediyesi tarafından hazırlanan şekerler katılımcılara ikram edildi.

Haber: Serap DURUKAN

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.