10275,75%0,46
39,81% 0,10
46,90% 0,33
4274,45% 0,36
6794,97% -0,20
Kamil Çöpür 4. Kitabı Aydınlık Pınarı’nı imzaladı
Edebiyat, Roman, Türk Edebiyatı kategorilerinde eserler yazan emekli öğretmen Kamil Çöpür, kapatılan Köy Enstitülerini anlatan 4.kitabı Aydınlık Pınarı Köy Enstitüleri’nin tanıtım ve imza gününü gerçekleştirdi.
Çöpür, ‘Böyle bir ortamda insanın içi sızlıyor’
Emekli Öğretmen Kamil Çöpür, kitabının imza gününde yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: ‘Türkiye’de kitap yazanların sayısı maalesef kitap okuyanların sayısından daha fazla. Okuma oranımız yüzde 1. Böyle bir ortamda insanın içi sızlıyor, kitap yazmak istemiyorum ama inanın okuyucu sizi yazmaya zorluyor, Köy enstitüleri, kimilerine göre Türkiye’deki karanlığa açılan ışıklı kapılardı. Kimilerine göre, henüz ergen olmadan yaşamına son verilen yetenekli bir çocuktu. Bu çocuk, Cumhuriyet’in özbeöz çocuğu, özgün bir ürünüydü. Kimilerine göre, çarıklarıyla, kasketleriyle, yamalı şalvarları ve fistanlarıyla kel, kabak başları, örgülü saçlarıyla gelen; ışık dolu gözlerini aydınlık geleceklere yöneltmiş oğlanlı kızlı köy çocuklarını ülkenin aydınlık geleceğine hazırlayan aydınlanma ocaklarıydı” diye konuştu.
Çöpür, son olarak, “Köy enstitüleri kimilerine göre, komünist yuvalarıydı. Kimilerine göre, Sovyet Rusya projesiydi. Orada yetişenler ise vatan hainiydi. Kim ne derse desin, köy enstitüleri atılımın, üretkenliğin, yeniliğin, çağdaşlığın simgesidir. Cumhuriyet düşmanları, aydınlanma karşıtları böyle bir geleceği ülkeye ve onun çocuklarına çok gördüler ve sonunda da kapattılar. Ben bu kitapta köy enstitüsü mezunu olan babamın hayatında başından geçen olaylar ve köy enstitülerinin amacını, nasıl eğitim verildiğini ve neden kapatıldığını anlatmaya çalıştım. Buraya kadar gelip beni dinlediğiniz için hepinize teşekkür ediyorum” dedi.
Kitabını imzaladı
Konuşmaların ardından Emekli Öğretmen ve Yazar Kamil Çöpür,
okuyucuları için kitabını imzaladı. Çöpür’ün 4. Kitabı Aydınlık Pınarı Köy
Enstitüleri, Aydili Yayınevi tarafından 160 sayfa olarak basıldı.