• BIST 100

    10325,76%1,56
  • DOLAR

    40,07% 0,07
  • EURO

    47,03% 0,16
  • GRAM ALTIN

    4277,07% 0,25
  • Ç. ALTIN

    6842,71% 0,31

Merhaba Sevgili Okuyucular…

Genel 20.03.2020 11:04:01 0
Merhaba Sevgili Okuyucular…

Dünya sarsılmış durumda… Bir virüs yaşamı alt üst etti…

En üst ağızlardan açıklamalar, haber kanalları neredeyse tek bir konuya odaklanmış durumda, sosyal medya yıkılıyor…

İletişim bu şekilde karmaşık bir hal alınca da doğru yanlış, birçok bilgi etrafta dolaşıyor… Kısacası eski tabirle at izi it izine karışmış, kafalar hangisine inanalım diye çok ama çok karışmış durumda. O bunu yapıyor, bu şunu yapıyor.. Hangisi Doğru?

İş başa düştü, sizlere bazı konuları açıklayalım diye bu yazıyı kaleme alma zorunluluğu doğdu.

Covid 19 – Coronavirüs nedir?

Öncelikle, Covid 19 bir Corona virüs tipi. Hastalığı bu virüs yapıyor. Corona virüs on yıllardır bilinen bir virüs. Hafızalarımızı yoklayalım; HIV, Kuş Gribi, Domuz gribi, Ebola, Sars hepsinde bir sarsıldık ama çabuk toparladık. Sonrasında pek birşey yokmuş dedik. Bugün domuz gribine yakalananlar grip önlemleri hariç birşey yapmıyor, çünkü halkın çoğu artık bağışıklandı.

Corona virüs`ün farkı nedir?

Gelelim Covid 19`a (Artık Corona virüs diyeceğim). Farkı kuluçka döneminin uzun olması (14 güne kadar), daha hastalık bulaşan kişide bulgular ortaya çıkmadan bulaştırmaya başlaması ve bulaşımın çok süratli bir şekilde insandan insana olması.

Yani, karşınızda tümüyle sağlıklı gibi duran bir kişi eğer Corona virüs ile enfekte ise, size bulaştırabiliyor. Virüs o kadar hızlı yayılıyor ki, WHO ( Dünya Sağlık Örgütü) pandemi (Dünyayı tehdit eden salgın) ilan etti. Böylece yaptırımlar ve önlemler Dünya bazında alınmaya başlandı. Ben medyatik konuları bir kenara bırakıp bize odaklanacağım.

Her gribal enfeksiyon gibi, sonuçta ölüm riski var. Viral hastalıkların tedavisi maalesef pek yok. Yani tek çözüm halkın bağışıklanması.  Bunun için de ya hastalanmak ya da, aşı yaptırmak gerekiyor.

Kimler risk altında?

Öncelikle şunu söyleyeyim, ölüm riski, normal bir grip gibi, ortalama %2-3  civarında. Gençlerde bu oran çok düşük ; 0-9 yaş arası ölüm çok çok nadir . 9-39 yaş arası  % 0.2. Yaş arttıkça bu oran artıyor. 80 yaş üzerinde bu oran %15’e  çıkıyor .  Eşlik eden hastalık varsa, yani, bir kalp hastalığı, şeker hastalığı, böbrek yetmezliği, akciğer hastalığı gibi, bu oran daha da yükseliyor.  Sigara içenler dikkat, onlar daha büyük risk grubunda.

Hastalık nasıl bulaşıyor?

Hastalık, virüsün ağız burun boşluğundan alınmasıyla bulaşıyor. Yanlış bilinen konu, hastalığın hava yoluyla bulaşması. Bu mümkün, ancak hasta kişiye 1 metreden yakın olmanız ve hastanın öksürük veya salyasına maruz kalmanız lazım. Virüs ağızdan çıktıktan sonra çevredeki eşyalara yayılıyor. Siz buralara dokunduğunuz zaman virüs elinize bulaşıyor ve elinizi ağzınıza, burnunuza, gözünüze götürdüğünüz zaman virüs bulaşmış oluyor. Yani sosyal mesafemizi 1,5 metreye çıkartalım, dışarıda mecbur kalmadığımız takdirde kişilere yaklaşmayalım, öpüşmeyelim ve el sıkışmayalım. 

Bu durumda maske falan kullanmaya gerek yok. Hatta, maskeye sürekli dokunup düzelteceğimiz için zararlı bile olabiliyor. Yalnız, grip belirtileri gösteriyorsanız, öksürük nezle vs. varsa maske takın, ki çevreye virüs bulaştırmayın, yaymayın.

Elimizden veya bulaşık herhangi bir şeyden , mesela havlu, bulaşabileceğini bilerek, hareket edelim, yani mecbur olmadığımız takdirde oraya buraya dokunmayalım; paraya, oyun kağıdına, vs. bunlar en tehlikeli bulaşma yerleri. Toplu taşıma araçlarına bindikten sonra elimizi hemen yıkayalım veya bir dezenfektan ile muhakkak temizleyelim. Evde havlularımızı ayıralım veya kağıt havlu kullanalım.

Bu yazdıklarımızdan yola çıkarak, eldiven kullanmamıza da gerek yok. Hatta, nasılsa eldivenim var diye sağa sola dokunmak artıyor. Zaten eldivenle de üstümüze başımıza dokunursak, bulaşımı sağlamış oluyoruz. Eldiven ve maske, sağlık çalışanlarının kullanması gereken şeyler. 

Corona virüs hastalık bulguları nedir?

Hastalık basit grip bulguları ile başlıyor; boğaz ağrısı, öksürük, burun akıntısı, ateş. İleri vakalarda nefes darlığı ekleniyor.Tanı, boğaz ve burundan alınan alınan salgıların test edilmesi ile konuluyor. Hastalık, hafif ve orta şiddette ide ayakta bile geçirilebiliyor. Ağır vakalarda, virüs, aşağıya inerek, akciğerlere yerleşiyor ve zatürreye (Pnomoni) neden oluyor. Hastalar da bu nedenle kaybediliyor. 

Corona virüs neden bu kadar korkutucu?

Corona virüs dışarıda uygun ortamda 9 güne kadar yaşayabiliyor. Süre çok uzun, onun için belediyeler, çevreyi dezenfekte etmek için uğraşıyorlar. 

Ağır hastaların yoğun bakımda, özel solunum cihazlarıyla tedavi görmesi gerekiyor. Salgında, hastalığın kısa sürede yayılması ile  tüm dünyada olduğu gibi, yurdumuzda da yoğun bakım merkezleri yetersiz kalacak ve hastalar yataklarında tabiri caizse, nefessiz kalıp, boğularak hayatını kaybedecektir. Yani kurtarılabilecek hastalar da yoğun bakım üniteleri dolu olduğundan kaybedilecektir.

İşte bu nedenle, açıklanan önlemleri sonuna kadar uygulamamız lazım.

Ne tür önlemler alalım?

Sağlık Bakanlığı, Türk Tabipleri Birliği gibi örgütler  zaten açıkladı;

  • Sosyal izolasyon şart. Yani, hasta olalım olmayalım, insanların toplu olarak bulunduğu yerlerden uzak durmak lazım. En iyisi, evde oturmak ve sadece acil ihtiyaçlar için dışarı çıkmak. Hele 50 yaş üzeri  vatandaşlarımızın evde kalması çok daha doğru. Dikkat daha gençler, hemen gevşemeyin, eve virüsü  siz de getirebilirsiniz.  Süre kısıtlı şu anda ;  önlemlere uyulduğu takdirde 14 gün yeterli.
  • İsterseniz çıkın temiz havada dolaşın, ancak yalnız olarak ve kalabalık olmayan yerlerde . 1,5 metrelik mesafeyi de unutmayın.
  • Hijyenimize çok fazla önem gösterelim. Ellerimizi sık sık su ve sabunla 2 dakika oğuşturarak yıkayalım ; su ve sabun yokluğunda  kolonya, dezenfektan kullanalım.
  • Yurtdışı veya yurtiçi seyahatlerimizi erteleyelim veya iptal edelim. Gitmeye mecbursak, dönüşte 14 gün evimizde karantina zamanına uyalım.
  • Kahvehane, oyun salonu ve ibadet yerlerinden özellikle camilerden bir süre uzak kalalım. Namazımızı temiz ortamda ve muhakkak evde kılalım. Camilerde omuz omuza durup, namaz kılarken, secdeye varmanın (elimizi ve yüzümüzü yere değdirmek) çok tehlikeli olduğunu unutmayalım. Cenaze namazında bile saflarımızı aralıklı ve sosyal mesafeye uygun tutalım.
  • Elbiselerimizi eve gelince değiştirelim. Ayakkabı ile eve girmeyelim. Çamaşırlarımızı 60 derece ve normal deterjan ile yıkayalım.
  • Toplantıları iptal edelim ; iş toplantıları , hanımların ev toplantıları da dahil olmak üzere iptal edelim . 
  • Boğazımız ağrıyor, kuru öksürüğümüz , kas ağrımız var  , evde kalıp  maske kullanalım ve hemen bir sağlık kuruluşuyla temas edelim, danışalım . Ateş ve nefes darlığı bulgulara eklenirse, hemen bir sağlık kuruluşuna başvuralım.

Sağlıcakla kalın. 

SARAYLI’NIN TARİHİ KONAĞI YENİDEN HAYAT BULUYOR

Saadet Partisi Gölcük İlçe Başkanı Özsoy “GÖLCÜK’TE İHMALLER ZİNCİRİ GENÇ BİR CANI ALDI”

AK Parti Gölcük İlçe Teşkilatından 1000 kişilik aşure ikramı

GÖLCÜKLÜ ÇOCUKLAR VE GENÇLER SANAT DOLU 3 GÜN GEÇİRDİ

Başkan Büyükakın, yeni yapılan Karamürsel Otobüs Terminali’ni inceledi… “KARAMÜRSEL’E SÖZ VERDİK, SADECE BUGÜNÜ DEĞİL, YARINI DA DÜŞÜNEN BİR ULAŞIM YATIRIMI YAPTIK”

Ulsan heyeti Kocaeli'ye hayran kaldı

Cinemre, “Yaz boyunca mahalle programlarımız devam edecek”

Oğuzhan Keleş: “Kentsel Dönüşüm hızımızı vites yükselterek artırmalıyız”

CHP İlçe Gençlik Kolları Başkanı Tuğberk Taşkın “GENÇLİĞİN GÜCÜYLE SAHADA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesinde HASTANE BİRİM SORUMLULARINA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ VERİLDİ

İzmit Belediyesi Asırlık Çınar Evleri büyüklerimizi bekliyor!

Sanayi Tecrübesi ve Ustalık Bir Arada: ÖZERLER OTO KLİNİK’TEN KALİTELİ VE GÜVENİLİR HİZMET

Encümen ihlallere izin vermiyor

Körfez Sipahiler’de 2 kilometrelik yol yenilendi BÜYÜKŞEHİR’DEN ULAŞIMDA KONFOR HAMLESİ

Teknik Direktör Selçuk İnan yönetimindeki kamp programı yüksek tempoyla sürüyor HEDEF, LİGE HAZIR VE İDDİALI BİR TAKIM

Kocaelispor’un Yeni Sol Bek Güvencesi: Massadio Haïdara SAĞLIK KONTROLÜNDEN GEÇTİ

Adana Demirspor'dan Kocaelispor'a Anlamlı Destek: TARAFTARLARDAN DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Antrenmanlar Modern Zeminde yapılacak

Büyükşehir’den temiz bir gelecek için Türkiye’ye örnek proje; HEM DOĞA HEM VATANDAŞLAR KAZANACAK

Gölcük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necmi Kocaman, “DOĞALGAZA YAPILAN ZAM ESNAFIN MAĞDURİYETİNİ DAHA DA FAZLA ARTIRACAK”

TÜKODER Gölcük Şubesi Başkanı Rıdvan Salman’dan tüketicilere çağrı “HAKLARINIZI BİLİN, KORUYUN, ARAYIN!”

GÖLCÜK SARAYLI’NIN SİMGELERİNDEN OLAN TARİHİ BİNA RESTORE EDİLECEK

Şahin, “SGK, kutusu değişen ilacı artık karşılamıyor, bunun sıkıntısını emeklimiz çekiyor”

Gölcük Anahtar Parti Kongreye gidiyor

Çınar Çocuk Evleri’nde 3’üncü grup için 11 Temmuz’da kura çekilecek

Çocuklar Büyükşehir ile güvende

TÜMGES “İlmek İlmek Deniz Kültürünü İşliyorum” Projesini tamamladı KADINLAR EL EMEĞİYLE DENİZ KÜLTÜRÜNÜ YAŞATTI

Kocaeli Sanayi Odası ve İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Ayhan Zeytinoğlu,  “ AVRUPA YEŞİL MUTABAKATI NE DURUMDA?”

Vatan Caddesi’nde yanmayan sokak lambası bakım bekliyor

Toplu taşımada klima denetimi

Yükleniyor

Vatan Caddesi’nde yanmayan sokak lambası bakım bekliyor

Çınarlık Meydanı’nda yaşanan üzücü kazadan acı haber geldi ERDEM ULAK KURTARILAMADI

Gölcük’teki üst geçitler elden geçiriliyor

Değirmendere Kayık çekek alanı OLTA BALIKÇILARIN GÖZDE MEKÂNI OLDU

Kuş ve Balık sevgisi giderek yoğun ilgi görüyor ATA PET MARKET TÖRENLE HİZMETE AÇILDI

Değirmenderede’ki takıcılar sokağında gelişi güzel araç parkları ULAŞIMI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Gölcük ADD’de yeni üyelere rozetleri takıldı

GÖLCÜK'TE TEMİZLİK SEFERBERLİĞİ CUMHURİYET MAHALLESİ'NDEN BAŞLADI

Çöken yola su bidonu ile çözüm aradılar

Değirmendere Vatan Caddesi girişinde yol yeniden çöktü

Şahin, “SGK, kutusu değişen ilacı artık karşılamıyor, bunun sıkıntısını emeklimiz çekiyor”

Kocaeli Sanayi Odası ve İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Ayhan Zeytinoğlu,  “ AVRUPA YEŞİL MUTABAKATI NE DURUMDA?”

Gürel,  “Küçük yatırımcı altında kalmaya devam etmeli”

KSO Başkanı Zeytinoğlu haziran ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi

TÜED Gölcük Şube Başkanı Ergun Şahin “YÜZDE ORANINDA DEĞİL EŞİT ZAM YAPILMALI”

Gölcük Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi Başkanı Musa Mısırlıoğlu “6 AYDA 174 ESNAFA 108 MİLYON 134 BİN LİRA KREDİ DESTEĞİ SAĞLADIK”

Gülşen Gayrimenkul’ün sahibi Çiğdem Gülşen, “EMLAK PİYASASINDA  DURGUNLUK DEVAM EDİYOR”

TÜED Gölcük Şube Başkanı Ergun Şahin, “ENFLASYON  ORANININ YANINDA SEYYANEN ZAM DA İSTİYORUZ”

Gürel, “Altın uzun vadede her zaman faiz ve dövizden daha karlıdır”

KSO Başkanı Zeytinoğlu sanayi üretim endeksini değerlendirdi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2